Mak do makowca – jak przygotować ten składnik do wigilijnego ciasta?

Nie wyobrażacie sobie świąt Bożego Narodzenia bez pysznego makowca? My również! Wiecie, co jest podstawą tego ciasta? Oczywiście, że mak, bo to on stanowi bazę całej potrawy. Chcielibyście przygotować to ciasto w domu, ale nie wiecie jak się do tego zabrać? Przychodzimy z pomocą i podpowiadamy, w jaki sposób przygotować mak, który świetnie sprawdza się do pysznych wypieków. Sprawdźcie sami!

Mak na makowiec

Zacznijmy od samej rośliny, jaką jest mak. Pochodzi z Eurazji, Ameryki Północnej i Afryki. Czy wiedzieliście, że wyróżniamy nawet do 100 gatunków tej rośliny? Zanim zabierzecie się za przygotowanie ciasta, warto wybrać się do sklepu i wybrać odpowiedni produkt. Jaki mak do makowca sprawdzi się najlepiej? Wiele osób wybiera gotowe artykuły w puszce, z pewnością jest to duże ułatwienie, które przyśpieszy proces gotowania. Jednak czy takie produkty smakują tak dobrze, jak świeży mak? Zdecydowanie nie!

Polecamy Wam udanie się do sklepu i wybranie nieprzetworzonego maku. Po czym poznać, że produkt jest odpowiedni? Przede wszystkim zwracajcie uwagę na aromat, po nim od razu rozpoznacie świeży mak. Jeżeli ziarenka są zwietrzałe, to nie warto zabierać ich ze sobą do domu! Wybierajcie świeże produkty, które ulepszą Waszą potrawę!

Jak zrobić mak do makowca – nasze wskazówki

Własnoręczne przygotowanie maku do makowca wcale nie jest trudne! Możecie dodać do niego ulubione składniki, my w szczególności polecamy Wam:

  • suszone owoce, np. rodzynki, żurawinę i śliwki,
  • orzechy, np. włoskie i migdały,
  • skórkę z pomarańczy lub cytryny,
  • miód i cynamon.

Wybraliście świeże produkty i zastanawiacie się, jak przygotować mak na makowiec? Sprawdźcie naszą recepturę. Zacznijcie od namoczenia ziarenek mlekiem, następnie odłóżcie je na godzinę i poczekajcie, aż wystygną. Przygotujcie sitko i odsączcie płyn z masy, a później zmielcie ziarna w maszynce – możecie użyć sprzętu przeznaczonego do maku albo do mięsa. Do gotowej masy dodajcie ulubione składniki, które doskonale będą pasowały do ciasta. Aby nadzienie było bardziej nasączone, dodajcie do niego łyżkę masła. Jeżeli chcecie dosłodzić Waszą masę, to koniecznie wypróbujcie miodu, który nada ciekawego smaku.

Wykorzystanie masy makowej – nasze propozycje

Wiecie już, jak przygotować mak do makowca, więc teraz czas na kilka kulinarnych propozycji od nas! Jesteśmy pewni, że nie będziecie zawiedzeni!

Czy wiedzieliście, że przygotowana masa makowa nie musi być wykorzystana tylko do jednego rodzaju ciasta? Możecie dodać ją również do innych wypieków. Koniecznie spróbujcie strucli z makiem, która również idealnie sprawdzi się na wigilijnej wieczerzy.

Teraz coś dla fanów tradycyjnych rozwiązań! Tej rolady makowej nie można nie polubić! Znakomita masa w połączeniu z pomarańczą i przyprawami to prawdziwa uczta smaków. Musicie spróbować jej w domu!

Szukacie alternatyw dla klasycznych ciast? Sięgnijcie po przepis na makowca na kruchym cieście. Jesteśmy pewni, że ta propozycja zachwyci wszystkich gości!

Chcecie przenieść się do przeszłości i spróbować przysmaku, który przyrządzała dla Was ukochana babcia? Przygotowaliśmy coś specjalnie dla Was! Koniecznie skosztujcie świątecznego makowca babuni i cieszcie się pysznym smakiem.

Pamiętajcie, że przyrządzanie świątecznych wypieków, to świetna okazja do spędzenia czasu z rodziną. Zrób pysznego makowca w towarzystwie bliskich i razem cieszcie się pysznym smakiem oraz niezapomnianymi wspomnieniami!