Z czym to się je?

Intensywnie czerwone kwiaty w wazonach wyglądają bardzo okazale, lecz wolimy cieszyć się dobrodziejstwami maku na talerzu! Ponadczasowy makowiec widział już niejedną choinkę, słyszał setki kolęd i najpewniej jeszcze długo będzie towarzyszyć nam w czasie bożonarodzeniowych spotkań. Najwierniejsi fani do dziś przygotowują kutię. Z racji tego, że moda na powroty do przepisów sprzed lat trwa w najlepsze, michy pełne pszenicy, miodu i maku znowu królują na stołach. Niebieska odmiana maku, używana w celach spożywczych, ląduje w klasycznych pierogach, kluskach, piernikach i ciasteczkach. Jednak wszystko, co dobre, szybko się kończy. Co zrobić, by atmosfera świąt została z nami na dłużej? Zaprzyjaźnijmy się z makiem niezależnie od pory roku! Ziarna maku wzbogacą poranną owsiankę, jogurt i lekką sałatkę ze świeżą sałatą, pomidorami i koperkiem. Mak ma smak! Po świątecznym obżarstwie z przyjemnością przejdziesz na taką dietę. Wydobędziesz z niego jeszcze więcej, jeśli najpierw uprażysz go na suchej patelni. Domowe smarowidła do kanapek i dipy będą prezentować się dużo bardziej zachęcająco. Niech w pieczywie też go nie zabraknie! Przyjemnie jest coś pochrupać. Wie o tym każdy, kto choć raz spróbował obwarzanka z makiem. Podobnie sprawa ma się z aksamitnymi pasztetami – mięsnymi i warzywnymi. Mak w panierce do schabowego? Mniam! Pasuje do smażonych ryb, w tym karpia. A jakże! W Polsce mak kojarzony jest przede wszystkim ze słodkościami. Z kolei kuchnia azjatycka opanowała do perfekcji jego wytrawne zastosowanie. Tamtejsi kucharze mieli na to sporo czasu. Azja uważana jest za ojczyznę maku, korzystającą z jego dobrodziejstw od prawie 5 tysięcy lat! Mak potrafi porządnie zagęścić jednogarnkowe potrawy i sosy. Popularnością dorównuje powszechnie używanemu sezamowi. Będąc w Indiach, koniecznie trzeba spróbować słynnego curry oraz khus khus payasam – dania składającego się z maku, mleka kokosowego, rodzynek, nerkowców, cukru i kardamonu. Światowiec z niego!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Po opuszczeniu rodzimej Azji mak z łatwością podbił kuchnie Europy i Afryki. W starożytnej Grecji jego właściwościami zachwycano się w poematach, zajął także istotne miejsce w mitologii. Był jednym z głównych atrybutów Demeter, bogini urodzaju, przyrody i patronki rolnictwa. Nie ma to jak boskie znajomości!
- Średniowieczna Europa była wpatrzona w mak jak w obrazek. I to dosłownie, bo początkowo traktowano go wyłącznie jako roślinę ozdobną, na którą miło popatrzeć. Na zaproszenie do kuchni musiał sporo poczekać.
- Rodzajów maku jest naprawdę sporo. Najbardziej popularny jest niebieski, który rozpieszcza kubki smakowe. Delikatniejszy w smaku, ale rzadko spotykany jest mak biały.
- Mak biały może wydawać się mało popularny i niedoceniany, ale nie jest to zgodne z prawdą. Jest niezastąpiony w produkcji rogali świętomarcińskich, z których słynie Poznań i cała Wielkopolska. 11 listopada to nie tylko Święto Niepodległości, ale też gratka dla wszystkich łasuchów. Z okazji dnia świętego Marcina rogale piecze się w rekordowej liczbie!
- Niebieskie ziarna dają z siebie wszystko. Wytłacza się z nich olej makowy, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim z grupy omega-6. Najlepiej spożywać go na zimno, więc do sałatek będzie jak znalazł.
Zainspiruj się!

Najwięksi artyści nie mogli od maków oderwać wzroku. Czerwone maki i stokrotki w wazonie pędzla Vincenta van Gogha zostały sprzedane w 2014 roku za prawie 62 miliony dolarów! Kolejny z czołowych impresjonistów, Claude Monet, również poświęcił im sporo płócien. Imponująca kariera artystyczna! Przekonaj się, że w kuchni też potrafią zrobić wrażenie. Efektownie wyglądające makiełki to kutia w nowoczesnym wydaniu – do smakowania! Nawet seniorzy rodu będą zachwyceni taką innowacją. Jesteśmy pewni, że przepis na makowiec japoński z jabłkami szybko stanie się nową, świąteczną tradycją. Cytrusowa nuta w cieście pomarańczowym z makiem zostanie z tobą na dłużej. Prosty sposób na podwieczorek i zaproszenie do stołu wszystkich zabieganych domowników. Wreszcie mamy trochę czasu dla siebie! Przygotuj dla najbliższych przepis na drożdżowe rogaliki z makiem w ramach słodkiej niespodzianki, którą będą mogli zabrać do szkoły i pracy. Idealne na chwilę wytchnienia od codziennych obowiązków! Nie powstrzymuj się przed dodaniem maku do bułek drożdżowych. Wygląda na to, że lokalnej piekarni rośnie konkurencja!
powrót do góryDla zdrowia!

Ziarna maku nie są tylko słodkim wypełniaczem ciast i innych przysmaków. Gdzie najczęściej szukamy wapnia? Produkty mleczne wiodą tu prym i pewnie niewiele osób wie, że w 100 gramach maku znajduje się aż 1266 miligramów tego cennego pierwiastka! Mocne kości i mięśnie są nam potrzebne niezależnie od tego, czy uprawiamy sporty wyczynowe, czy wolimy spędzić wieczór na kanapie. Masz apetyt na więcej? W takim razie zdrowe zęby to podstawa, a wapń doskonale wie, jak dbać o uśmiech. Na co dzień z makiem jednak nie warto przesadzać. Prawie połowa jego objętości to tłuszcz, więc trudno go zaliczyć do rodziny fit produktów. Zwłaszcza że najczęściej spożywamy go w towarzystwie mąki i cukrów. Węglowodany proste w połączeniu z tłuszczem nie zapewnią nam talii osy! Z makiem jest podobnie jak z orzechami – warto go uwzględnić w diecie, ale z umiarem.
powrót do góry
Komentarze (0)