Drożdżowe rogaliki z makiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

294 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

323 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

502 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

30 gramów

100 gramów

250 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn, mieszając w naczyniu pokruszone drożdże, pół szklanki letniego mleka i po dwie łyżki mąki i cukru. Odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodaj resztę mąki, sól i cukier, wymieszaj.

Krok 2

Kasię rozpuść w reszcie ciepłego mleka, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko. Wszystko wymieszaj, a następnie wyrabiaj ok. 5 min. mieszadłami miksera.

Krok 3

Gdy masa stanie się gładka, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.

Krok 4

Po tym czasie wyłóż ciasto na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć.

Krok 5

Podziel ciasto na pięć części.

Krok 6

Z każdej zrób kulę i rozwałkuj na okrągły placek grubości 7 mm.

Krok 7

Każdy placek podziel na 8 trójkątów.

Krok 8

Posmaruj je masą makową i zwiń w rogaliki. Rogaliki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Krok 9

Posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp grubym cukrem. Piecz w 180 st. C około 20 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Halina Janas

    Halina Janas

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drożdżowe rogaliki z makiemDrożdżowe rogaliki z makiem

Drożdżowe rogaliki z makiem to pyszne wypieki, które są doskonałe na małą przekąskę – zawsze wtedy, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Miękkie, delikatne i pięknie pachnące. Będą świetną alternatywą dla klasycznych drożdżówek albo strucli z makiem. Zacznij od przygotowania drożdżowego rozczynu, rozpuszczając drożdże w ciepłym mleku z cukrem i mąką. Gdy podwoi objętość, połącz go z pozostałymi składnikami i przygotuj ciasto. Kiedy wyrośnie, podziel je na części i wykrój z niego trójkąty. Przyrządź nadzienie z masy makowej oraz bakalii. Jeśli chcesz, dodaj do maku nieco płynnego miodu. Zawijaj rogaliki ostrożnie, by masa nie wydostała się na zewnątrz, a następnie kładź na blasze. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem. Zastąpisz go także makiem, sezamem albo mielonymi orzechami. Możesz także przygotować biały lukier i polać nim rogaliki już po przestudzeniu. Sprawdź nasz przepis na drożdżowe rogaliki z makiem – przekonaj się, że ciasto drożdżowe może być łatwe w przygotowaniu! Smacznego.