
Składniki
20 gramów
600 gramów
1 łyżeczka
270 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
70 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miseczki rozkrusz drożdże, wlej 20 ml ciepłego mleka i łyżkę cukru. Całość wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod przykryciem na ok. 10 min.

Krok 2
Do kielicha robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj jedno jajko, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, cukier puder, cukier wanilinowy i rozpuszczone masło i za pomocą haka wyrób ciasto.

Krok 3
Gotowe ciasto przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia.

Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy i podziel nożem na trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż dżem i zawiń formując rogaliki.

Krok 5
Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Krok 6
Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.


Dobra rada:
Gotowe rogaliki możesz posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rogaliki z dżemem
Rogaliki drożdżowe z dżemem są deserem, który na polskich stołach obecny jest nieprzerwanie od wielu już lat. Praktycznie nie zmienia się przepis na ciasto, z którego są przygotowywane, natomiast smak rogalików uzależniony jest od nadzienia, jakie wykorzystacie. Tu warto uruchomić kulinarną kreatywność, ponieważ ciastka te smakują z każdym słodkim farszem. My proponujemy dziś przepis na klasyczną wersję rogalików z dżemem o smaku malinowym, który sprawia, że deser nabiera orzeźwiającego charakteru.
Dla kogo?
Przepis na rogaliki z dżemem sprawdzi się dla każdego, kto lubi pyszne, drożdżowe wypieki. Macie chwilę wolnego i chcecie przygotować pyszny deser? Przy pomocy domowników wykonanie rogalików drożdżowych nie zajmie wiele czasu. Wypróbujcie przepis i przekonajcie się sami.
Na jaką okazję?
Rogaliki drożdżowe z dżemem lub marmoladą doskonale sprawdzą się na co dzień, ale także podczas wyjątkowych okazji. Nie zapomnijcie więc o nich, przygotowując domową imprezę – są idealnym pomysłem na deser w stylu „finger food”.
Czy wiesz, że?
Odpowiednikiem polskich rogalików są francuskie croissanty, które – według różnych źródeł – mogły być przygotowywane już w 1683 roku. Ich kształt miał symbolizować zwycięstwo nad tureckimi wojskami podczas oblężenia Wiednia.
Dla urozmaicenia:
Tradycyjne rogaliki z dżemem koniecznie posypcie cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe – ale nie prosto z piekarnika! Odczekajcie chwilę przed ich pałaszowaniem. Na zimno również będą smaczną przekąską do kawy lub herbaty. Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis na rogaliki z dżemem i cieszcie się pysznym deserem!