Drożdżowe rogaliki z makiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

306 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

323 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

502 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

500 gramów

30 gramów

100 gramów

250 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn, mieszając w naczyniu pokruszone drożdże, pół szklanki letniego mleka i po dwie łyżki mąki i cukru. Odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodaj resztę mąki, sól i cukier, wymieszaj.

Krok 2

Kasię rozpuść w reszcie ciepłego mleka, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko. Wszystko wymieszaj, a następnie wyrabiaj ok. 5 min. mieszadłami miksera.

Krok 3

Gdy masa stanie się gładka, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.

Krok 4

Po tym czasie wyłóż ciasto na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć.

Krok 5

Podziel ciasto na pięć części.

Krok 6

Z każdej zrób kulę i rozwałkuj na okrągły placek grubości 7 mm.

Krok 7

Każdy placek podziel na 8 trójkątów.

Krok 8

Posmaruj je masą makową i zwiń w rogaliki. Rogaliki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Krok 9

Posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp grubym cukrem. Piecz w 180 st. C około 20 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Halina Janas

    Halina Janas , 08.12.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Krówka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drożdżowe rogaliki z makiemDrożdżowe rogaliki z makiem

Drożdżowe rogaliki z makiem to pyszne wypieki, które są doskonałe na małą przekąskę – zawsze wtedy, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Miękkie, delikatne i pięknie pachnące. Będą świetną alternatywą dla klasycznych drożdżówek albo strucli z makiem. Zacznij od przygotowania drożdżowego rozczynu, rozpuszczając drożdże w ciepłym mleku z cukrem i mąką. Gdy podwoi objętość, połącz go z pozostałymi składnikami i przygotuj ciasto. Kiedy wyrośnie, podziel je na części i wykrój z niego trójkąty. Przyrządź nadzienie z masy makowej oraz bakalii. Jeśli chcesz, dodaj do maku nieco płynnego miodu. Zawijaj rogaliki ostrożnie, by masa nie wydostała się na zewnątrz, a następnie kładź na blasze. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem. Zastąpisz go także makiem, sezamem albo mielonymi orzechami. Możesz także przygotować biały lukier i polać nim rogaliki już po przestudzeniu. Sprawdź nasz przepis na drożdżowe rogaliki z makiem – przekonaj się, że ciasto drożdżowe może być łatwe w przygotowaniu! Smacznego.