Chlebek SUBWAY przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chlebek SUBWAY

Autor: Henryk Sontag

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 łyżeczki

2 łyżeczki

1.5 łyżeczki

4 łyżki

2.5 szklanki

0.75 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut, do delikatnego spienienia drożdży.

Krok 2

Spienione drożdże wymieszać z ze szklanką mąki i solą, zacząć wyrabiać, po kilku minutach dodać kolejną szklankę mąki - w sumie dodać jej tyle, by dało się zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Krok 3

Po tym czasie z ciasta uformować 4 wałeczki (długość ok. 20 cm), ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Krok 4

Po tym czasie posmarować chlebki śmietanką lub rozmieszanym jajkiem, posypać ziołami i serem.

Krok 5

Piec w 180 stopniach około 25-30 minut.

Krok 6

Po upieczeniu delikatnie posmarować bochenki masłem i nakryć ściereczką - dzięki temu skórka stanie się miękka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chlebek SUBWAY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chlebek SUBWAY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chlebek SUBWAY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chlebek SUBWAY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chlebek SUBWAY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chlebek SUBWAY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chlebek SUBWAY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chlebek SUBWAY - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej