
Składniki
1.5 łyżeczki
2 łyżeczki
1.5 łyżeczki
4 łyżki
2.5 szklanki
0.75 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut, do delikatnego spienienia drożdży.
Krok 2
Spienione drożdże wymieszać z ze szklanką mąki i solą, zacząć wyrabiać, po kilku minutach dodać kolejną szklankę mąki - w sumie dodać jej tyle, by dało się zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Krok 3
Po tym czasie z ciasta uformować 4 wałeczki (długość ok. 20 cm), ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 4
Po tym czasie posmarować chlebki śmietanką lub rozmieszanym jajkiem, posypać ziołami i serem.
Krok 5
Piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
Krok 6
Po upieczeniu delikatnie posmarować bochenki masłem i nakryć ściereczką - dzięki temu skórka stanie się miękka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























