Bułeczki z rodzynkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

58

274 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

424 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

810 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

75 gramów

50 gramów

225 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, drożdże oraz cukier wymieszaj razem. Kasię rozpuść w rondelku, dodaj mleko oraz sól i podgrzej razem. Do mąki dodaj jajko oraz rodzynki, następnie wszystko razem połącz i wymieszaj mikserem z hakiem na gładką masę. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Krok 2

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj okrągłe bułeczki a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. W takiej postaci pozostaw ponownie – na 15 minut.

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 210°C. Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika – piecz przez 10-15 minut na ciemnozłoty kolor. Upieczone bułeczki podawaj na zimno lub na ciepło.

4

Opinie o przepisie

  • Justyna Czyżewska

    Justyna Czyżewska , 26.07.2016

    Moje bułeczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Kubina

    Karolina Kubina , 14.07.2016

    Polecam, bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 04.07.2016

    Wyglądają rewelacyjnie! :) Jesteśmy pewni, że smakują równie dobrze ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Natalia

    Monika Natalia , 04.07.2016

    ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułeczki z rodzynkamiBułeczki z rodzynkami

Przepis na bułeczki z rodzynkami to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią delikatny smak ciasta drożdżowego. Z powodzeniem zaserwujesz je na śniadania lub słodki podwieczorek. Sekretem udanych bułeczek jest dokładne wyrobienie ciasta i odstawienie go w ciepłe miejsce. Najlepiej przełożyć je do miski i przykryć czystą ściereczką z bawełny lub lnu. Do ciasta warto dodać rodzynki lub kawałki innych suszonych owoców, które sprawią, że wypieki będą jeszcze słodsze. Masę możesz wymieszać także z posiekanymi migdałami lub cynamonem, nadającym korzennego zapachu. Jeśli przed pieczeniem posmarujesz wierzch bułeczek niewielką ilością mleka, nabiorą one złotego koloru i delikatnej chrupkości. Możesz również posypać całość brązowym cukrem. Upieczone bułeczki serwuj na ciepło lub zimno, z domową konfiturą lub gałką lodów waniliowych. Świetnie smakują również ze szklanką gorącego mleka. Mamy nadzieję, że przyrządzanie pysznych wypieków według naszych przepisów będzie dla Ciebie przyjemnością.