Bułeczki z rodzynkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

58

264 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

424 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

810 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

50 gramów

225 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, drożdże oraz cukier wymieszaj razem. Kasię rozpuść w rondelku, dodaj mleko oraz sól i podgrzej razem. Do mąki dodaj jajko oraz rodzynki, następnie wszystko razem połącz i wymieszaj mikserem z hakiem na gładką masę. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Krok 2

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj okrągłe bułeczki a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. W takiej postaci pozostaw ponownie – na 15 minut.

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 210°C. Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika – piecz przez 10-15 minut na ciemnozłoty kolor. Upieczone bułeczki podawaj na zimno lub na ciepło.

4

Opinie o przepisie

  • Justyna Czyżewska

    Justyna Czyżewska

    Moje bułeczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Kubina

    Karolina Kubina

    Polecam, bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Wyglądają rewelacyjnie! :) Jesteśmy pewni, że smakują równie dobrze ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Natalia

    Monika Natalia

    ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułeczki z rodzynkamiBułeczki z rodzynkami

Przepis na bułeczki z rodzynkami to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią delikatny smak ciasta drożdżowego. Z powodzeniem zaserwujesz je na śniadania lub słodki podwieczorek. Sekretem udanych bułeczek jest dokładne wyrobienie ciasta i odstawienie go w ciepłe miejsce. Najlepiej przełożyć je do miski i przykryć czystą ściereczką z bawełny lub lnu. Do ciasta warto dodać rodzynki lub kawałki innych suszonych owoców, które sprawią, że wypieki będą jeszcze słodsze. Masę możesz wymieszać także z posiekanymi migdałami lub cynamonem, nadającym korzennego zapachu. Jeśli przed pieczeniem posmarujesz wierzch bułeczek niewielką ilością mleka, nabiorą one złotego koloru i delikatnej chrupkości. Możesz również posypać całość brązowym cukrem. Upieczone bułeczki serwuj na ciepło lub zimno, z domową konfiturą lub gałką lodów waniliowych. Świetnie smakują również ze szklanką gorącego mleka. Mamy nadzieję, że przyrządzanie pysznych wypieków według naszych przepisów będzie dla Ciebie przyjemnością.