Florentynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Florentynki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

83

heart
366 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

621 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

120 gramów

120 gramów

50 mililitrów

180 gramów

100 gramów

40 gramów

40 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnuszka przekładamy masło wraz z cukrem. Podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Zdejmujemy z ognia, wlewamy kremówkę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.

Florentynki - Krok 1

Krok 2

Do miski wsypujemy płatki migdałów, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz mąkę pszenną. Całość mieszamy.

Florentynki - Krok 2

Krok 3

Do bakali wlewamy przestudzoną masę z cukrem. Mieszamy do połączenia się składników.

Florentynki - Krok 3

Krok 4

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy za pomocą łyżki ciastka i układamy je w sporych odstępach od siebie. Spłaszczamy łyżką. ( Ciastka się lekko rozpłyną) Pieczemy ciastka w temp 160 C przez ok 13-15 min, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i za pomocą metalowej foremki wykrawamy idealne okręgi.

Florentynki - Krok 4

Krok 5

Wystudzone ciastka smarujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Odkładamy na bok do stężenia.

Florentynki - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Miękkie pierniczki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - FlorentynkiFlorentynki

Florentynki to kruche ciasteczka, które można podsumować jednym zdaniem: bakaliowy zawrót głowy! Nie powinno zabraknąć w nich migdałów, ponieważ są podstawą oryginalnej receptury. Zachęcamy do próbowania także smakowitych dodatków: rodzynek, skórki pomarańczy, kandyzowanych wiśni i żurawiny. W kuchennych zapasach masz jeszcze inne składniki? Dodawaj je śmiało i przygotuj florentynki na bogato.

Dla kogo?

Jeśli zamiast zamykać się w kuchni na długie godziny, wolisz nieskomplikowane receptury, z którymi możesz eksperymentować na co dzień, przepis na florentynki na pewno przypadnie ci do gustu.

Na jaką okazję?

Bardzo miło jest mieć pod ręką kruche pyszności, które spałaszujesz jako dodatek do drugiego śniadania albo podwieczorku.

Czy wiesz, że?

Na podstawie nazwy można domyślić się pochodzenia oryginalnego przepisu. Ciastka są włoskim specjałem, wywodzącym się z Florencji.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia ciastek możesz użyć cukru trzcinowego. Stwórz własną kompozycję suszonych owoców, w której znajdą się morele, gruszki, ananasy i brzoskwinie.