Florentynki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

81

220 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

558 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1039 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

2 sztuki

1 łyżka

250 gramów

masa:

150 gramów

150 gramów

0.75 szklanki

200 gramów

80 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do misy wrzucamy wszystkie składniki na spód i zagniatamy ciasto. Krótko mieszamy, tylko do połączenia się wszystkich składników.

Florentynki - Krok 1

Krok 2

Gotowym ciastem wygniatamy spód blaszki, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 12-14 minut, do zarumienienia. Upieczony spód odstawiamy do ostygnięcia.

Florentynki - Krok 2

Krok 3

Przygotowujemy masę. Do większego rondla wsypujemy cukier, kostkę do pieczenia Kasia, miód, śmietanę i wstawiamy do zagotowania co chwilę mieszając. Gotujemy 7-10 minut do uzyskania złotego koloru.

Florentynki - Krok 3

Krok 4

Do zagotowanej masy wsypujemy migdały, skórkę pomarańczową, żurawinę i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, do połączenia się wszystkich składników.

Florentynki - Krok 4

Krok 5

Całość wylewamy na gotowy spód i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 °C, przez 8-10 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu całość ciasta kroimy na małe kwadraty. Ciastka nie powinny być zupełnie twarde, ale lekko ciągnące się.

Florentynki - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Masa florentynek równie doskonale będzie smakować z pestkami słonecznika, sezamem lub pestkami dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - FlorentynkiFlorentynki

Florentynki to chrupiące ciastka pełne bakalii, zwłaszcza płatków migdałowych i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Dodawać można do nich również rodzynki, suszoną żurawinę albo wiśnie. Wszystkie dodatki świetnie połączy miód, a właściwie powstały z niego gęsty i słodki syrop. Florentynki są kruche, lekko twarde i jednocześnie ciągnące się – tak pyszne, że aż trudno się od nich oderwać. Zazwyczaj przygotowuje się je z dodatkiem czekolady na spodzie, ten przepis wykorzystuje jednak kruche ciasto. Spód powinien być cienki i delikatny – tak, aby nie zdominował smaku całości. Upiecz go najpierw bez dodatków, a dopiero po wyjęciu z piekarnika nałóż na niego bakaliową masę. Z kostki do pieczenia, miodu, cukru i śmietany ugotuj złocisty syrop, a następnie dodaj do niego migdały, żurawinę i skórkę pomarańczową. Zachowując sugerowane proporcje, możesz lekko zmodyfikować skład bakaliowej mieszanki. Pamiętają jedynie, że podstawowym składnikiem florentynek są migdały, więc powinno być ich najwięcej. Skorzystaj z naszego przepisu i upiecz te pyszne ciasteczka.