Florentynki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

81

220 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

558 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1039 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

70 gramów

2 sztuki

1 łyżka

250 gramów

masa:

150 gramów

150 gramów

0.75 szklanki

150 gramów

200 gramów

80 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do misy wrzucamy wszystkie składniki na spód i zagniatamy ciasto. Krótko mieszamy, tylko do połączenia się wszystkich składników.

Florentynki - Krok 1

Krok 2

Gotowym ciastem wygniatamy spód blaszki, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 12-14 minut, do zarumienienia. Upieczony spód odstawiamy do ostygnięcia.

Florentynki - Krok 2

Krok 3

Przygotowujemy masę. Do większego rondla wsypujemy cukier, kostkę do pieczenia Kasia, miód, śmietanę i wstawiamy do zagotowania co chwilę mieszając. Gotujemy 7-10 minut do uzyskania złotego koloru.

Florentynki - Krok 3

Krok 4

Do zagotowanej masy wsypujemy migdały, skórkę pomarańczową, żurawinę i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, do połączenia się wszystkich składników.

Florentynki - Krok 4

Krok 5

Całość wylewamy na gotowy spód i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 °C, przez 8-10 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu całość ciasta kroimy na małe kwadraty. Ciastka nie powinny być zupełnie twarde, ale lekko ciągnące się.

Florentynki - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Masa florentynek równie doskonale będzie smakować z pestkami słonecznika, sezamem lub pestkami dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Florentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szyszki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FlorentynkiFlorentynki

Florentynki to chrupiące ciastka pełne bakalii, zwłaszcza płatków migdałowych i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Dodawać można do nich również rodzynki, suszoną żurawinę albo wiśnie. Wszystkie dodatki świetnie połączy miód, a właściwie powstały z niego gęsty i słodki syrop. Florentynki są kruche, lekko twarde i jednocześnie ciągnące się – tak pyszne, że aż trudno się od nich oderwać. Zazwyczaj przygotowuje się je z dodatkiem czekolady na spodzie, ten przepis wykorzystuje jednak kruche ciasto. Spód powinien być cienki i delikatny – tak, aby nie zdominował smaku całości. Upiecz go najpierw bez dodatków, a dopiero po wyjęciu z piekarnika nałóż na niego bakaliową masę. Z kostki do pieczenia, miodu, cukru i śmietany ugotuj złocisty syrop, a następnie dodaj do niego migdały, żurawinę i skórkę pomarańczową. Zachowując sugerowane proporcje, możesz lekko zmodyfikować skład bakaliowej mieszanki. Pamiętają jedynie, że podstawowym składnikiem florentynek są migdały, więc powinno być ich najwięcej. Skorzystaj z naszego przepisu i upiecz te pyszne ciasteczka.