American cheesecake - przepis: sernik amerykański | Przepisy.pl pixel

American cheesecake

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

613

heart
2220 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

6482 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17055 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

200 gramów

60 gramów

masa:

1 kilogram

200 mililitrów

4 sztuki

5 sztuk

160 gramów

1 sztuka

1 sztuka

polewa:

200 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski malaksera wkładamy ciasteczka. Miksujemy je w drobny pył. Do zmielonych ciasteczek dodajemy roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz. Masę ciasteczkową przekładamy do formy i wklepujemy ją wyrównując jednocześnie powierzchnię. Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na 30 min.

American cheesecake - Krok 1

Krok 2

Do miski przekładamy serki philadelphia. Dodajemy śmietanę oraz cukier puder.

American cheesecake - Krok 2

Krok 3

Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy żółtka. Pod koniec wlewamy sok z cytryny oraz nasiona z laski wanilii. Całość dokładnie miksujemy na niewielkich obrotach. Masa musi się zrobić jednolita.

American cheesecake - Krok 3

Krok 4

Powstałą masę przelewamy do formy. Może ona być dość rzadka, tak jest prawidłowo.

American cheesecake - Krok 4

Krok 5

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temp 180 C. Na dno prostokątnej formy wlewamy wodę. Umieszczamy w nim naszą formę z sernikiem. Pieczemy ciasto ok. 1 h 20 min. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy drzwiczek. Po upływie 30 min otwieramy piekarnik. Po upływie kolejnych 10 min wyciągamy sernik i studzimy.

American cheesecake - Krok 5

Krok 6

Do miski wlewamy śmietanę oraz dodajemy cukier puder. Miksujemy na puszystą masę. Smarujemy nią przestudzony sernik.

American cheesecake - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • Dorota M

    Dorota M , 30.11.2024

    Mam pytanie: czy w przepisie mowimy o smietanie czy smietance? Slodka czy kwasna?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 21.04.2024

    Nie robiłam jeszcze na sernika na serkach Philadelphia. Wygląda obłędnie, ta kremowość i chmurka ze śmietany mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 27.12.2022

    Mam pytanie. Co się stanie jeśli dodam do masy za dużo śmietanki? Rypnelam się o dość spora ilość i się zastanawiam czy wyjdzie mi ten sernik

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • zosia

    zosia , 01.12.2022

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MarekN

    MarekN , 07.12.2020

    TAK. Uwielbiam serniki. W wersji amerykańskiej wydaje się bardzo ciekawy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - American cheesecakeAmerican cheesecake

Sernik to deser spotykany nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Ciasta różnicuje smak, zależny od kraju, w którym sernik jest przygotowywany. Jedną z najpopularniejszych odmian tego ciasta jest american cheesecake, czyli sernik amerykański. Od polskiej wersji różni go przede wszystkim konsystencja – bardziej delikatna i śmietankowa, na co bezpośredni wpływ ma między innymi pieczenie w kąpieli wodnej. Jeśli szukacie alternatywy dla klasycznego, polskiego sernika – skorzystajcie z naszego przepisu na amerykańskie ciasto, które z pewnością przypadnie wam do gustu.

Dla kogo?

Dla zwolenników sernika o aksamitnej i lekkiej konsystencji.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na wyjątkowe okazje. Jeśli chcecie nieco urozmaicić deserowe menu przygotowywane na domowe imprezy i rodzinne uroczystości – american cheesecake jest na to doskonałym sposobem.

Czy wiesz, że?

Sernik znany jest także w Grecji, gdzie do jego przygotowania wykorzystuje się owczy ser mizithra. Ciasto to ma wiele odmian, w zależności od regionu kraju, w którym jest pieczone.

Dla urozmaicenia:

Aby amerykański sernik uzyskał doskonałą konsystencję, gotowe ciasto włóż na całą noc do lodówki.