Składniki
spód:
200 gramów
60 gramów
masa:
1 kilogram
200 mililitrów
4 sztuki
5 sztuk
160 gramów
1 sztuka
1 sztuka
polewa:
200 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski malaksera wkładamy ciasteczka. Miksujemy je w drobny pył. Do zmielonych ciasteczek dodajemy roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz. Masę ciasteczkową przekładamy do formy i wklepujemy ją wyrównując jednocześnie powierzchnię. Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na 30 min.
Krok 2
Do miski przekładamy serki philadelphia. Dodajemy śmietanę oraz cukier puder.
Krok 3
Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy żółtka. Pod koniec wlewamy sok z cytryny oraz nasiona z laski wanilii. Całość dokładnie miksujemy na niewielkich obrotach. Masa musi się zrobić jednolita.
Krok 4
Powstałą masę przelewamy do formy. Może ona być dość rzadka, tak jest prawidłowo.
Krok 5
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temp 180 C. Na dno prostokątnej formy wlewamy wodę. Umieszczamy w nim naszą formę z sernikiem. Pieczemy ciasto ok. 1 h 20 min. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy drzwiczek. Po upływie 30 min otwieramy piekarnik. Po upływie kolejnych 10 min wyciągamy sernik i studzimy.
Krok 6
Do miski wlewamy śmietanę oraz dodajemy cukier puder. Miksujemy na puszystą masę. Smarujemy nią przestudzony sernik.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
American cheesecake
Sernik to deser spotykany nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Ciasta różnicuje smak, zależny od kraju, w którym sernik jest przygotowywany. Jedną z najpopularniejszych odmian tego ciasta jest american cheesecake, czyli sernik amerykański. Od polskiej wersji różni go przede wszystkim konsystencja – bardziej delikatna i śmietankowa, na co bezpośredni wpływ ma między innymi pieczenie w kąpieli wodnej. Jeśli szukacie alternatywy dla klasycznego, polskiego sernika – skorzystajcie z naszego przepisu na amerykańskie ciasto, które z pewnością przypadnie wam do gustu.
Dla kogo?
Dla zwolenników sernika o aksamitnej i lekkiej konsystencji.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na wyjątkowe okazje. Jeśli chcecie nieco urozmaicić deserowe menu przygotowywane na domowe imprezy i rodzinne uroczystości – american cheesecake jest na to doskonałym sposobem.
Czy wiesz, że?
Sernik znany jest także w Grecji, gdzie do jego przygotowania wykorzystuje się owczy ser mizithra. Ciasto to ma wiele odmian, w zależności od regionu kraju, w którym jest pieczone.
Dla urozmaicenia:
Aby amerykański sernik uzyskał doskonałą konsystencję, gotowe ciasto włóż na całą noc do lodówki.