American cheesecake przepis – Zobacz na przepisy.pl

American cheesecake

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

592

1993 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

6271 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16489 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

150 gramów

90 gramów

300 gramów

80 gramów

masa:

800 gramów

220 gramów

6 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

120 mililitrów

1 sztuka

polewa:

200 mililitrów

20 gramów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały rozdrobnij, połącz z przesianą mąką, cukrem i masłem klarowanym. Wymieszaj.

American cheesecake - Krok 1

Krok 2

Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w chłodne miejsce. Zabezpiecz formę folią aluminiową.

American cheesecake - Krok 2

Krok 3

Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj twaróg, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny i zeskrobane ziarna z laski wanilii.

American cheesecake - Krok 3

Krok 4

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj je do masy wraz z mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj łyżką.

American cheesecake - Krok 4

Krok 5

Masę przełóż do tortownicy ze schłodzonym ciastem. Piecz w kąpieli wodnej w piekarniku z termo-obiegiem, najpierw 40 minut w 180 st. C, a następnie 40 minut w 150 st. C. Wystudź.

American cheesecake - Krok 5

Krok 6

Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z wyciśniętej cytryny, zdejmij z ognia, dodaj białą czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).

American cheesecake - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - American cheesecakeAmerican cheesecake

Sernik to deser spotykany nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Ciasta różnicuje smak, zależny od kraju, w którym sernik jest przygotowywany. Jedną z najpopularniejszych odmian tego ciasta jest american cheesecake, czyli sernik amerykański. Od polskiej wersji różni go przede wszystkim konsystencja – bardziej delikatna i śmietankowa, na co bezpośredni wpływ ma między innymi pieczenie w kąpieli wodnej. Jeśli szukacie alternatywy dla klasycznego, polskiego sernika – skorzystajcie z naszego przepisu na amerykańskie ciasto, które z pewnością przypadnie wam do gustu.

Dla kogo?

Dla zwolenników sernika o aksamitnej i lekkiej konsystencji.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na wyjątkowe okazje. Jeśli chcecie nieco urozmaicić deserowe menu przygotowywane na domowe imprezy i rodzinne uroczystości – american cheesecake jest na to doskonałym sposobem.

Czy wiesz, że?

Sernik znany jest także w Grecji, gdzie do jego przygotowania wykorzystuje się owczy ser mizithra. Ciasto to ma wiele odmian, w zależności od regionu kraju, w którym jest pieczone.

Dla urozmaicenia:

Aby amerykański sernik uzyskał doskonałą konsystencję, gotowe ciasto włóż na całą noc do lodówki.