American cheesecake

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

590

1873 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6253 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16449 osób zapisało

Udostępnij
American cheesecake

Składniki

spód:

100 gramów

250 gramów

0.5 szklanki

masa:

1 kilogram

1.5 szklanki

6 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

0.5 szklanki

1 sztuka

polewa:

200 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną Kasią. Tortownicę posmaruj Kasią i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową.

American cheesecake - Krok 1

Krok 2

Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki.

American cheesecake - Krok 2

Krok 3

Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny, i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

American cheesecake - Krok 3

Krok 4

Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150 st.C. Wystudź.

American cheesecake - Krok 4

Krok 5

Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj.

American cheesecake - Krok 5

Krok 6

Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).

American cheesecake - Krok 6
131

Opinie o przepisie

  • Anna Najgebauer

    Anna Najgebauer

    Pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Nta

    Jola Nta

    Na margarynie , masełko zdrowsze, i po co ten spód :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Wla

    Urszula Wla

    Mieszkam w Kaliforni - z wielka ochotę upieklabym taki sernik - Lecz nie wuem, gdzie moge kupic dobry ser do tego "pysznego sernika"; jak do tej pory, nie udalo mi sie namierzyc sklepu, który sprzedają taki ser :( - (Mieszkam nieopodal LA).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kutyła

    Anna Kutyła

    Po upieczeniu tłuszcz dosłownie wyciekal z migdałów... To normalne? Czy jest konieczne dodać na koniec mąkę ziemniaczana? Przez to zrobiły się grudki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Suchoszek

    Ewa Suchoszek

    Po co należy wysmarować tortownicę tłuszczem, skoro wykłada się ją potem papierem do pieczenia ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Niechaj

    Janina Niechaj

    Jest pyszny polecam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Prusisz

    Agnieszka Prusisz

    Pyszny sernik warto go upiec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy

    Dobre pytanie, jeśli chodzi o te migdały.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy

    Bardzo smaczne. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Monika Zajdel

    Weronika Monika Zajdel

    Czy coś się stanie jeżeli upiekę go normalnie zamiast w kąpieli wodnej?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kermel

    Anna Kermel

    Te migdały mają być mielone czy takie słupki??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kermel

    Anna Kermel

    Te migdały mają być mielone???? Czy chodzi o słupki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kermel

    Anna Kermel

    Posiekane migdały?? tu chodzi o mielone? Czy słupki??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Szymańska

    Aleksandra Szymańska

    Mi nie wyszedł, ciasto sie rozpada, w środku są glutowate grudki z mąki ziemniaczanej a spód jest surowy. Co zrobiłam źle?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Bejmert

    Katarzyna Bejmert

    U mnie też jest obecny od 2 lat :-) Polecam bo warto...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Kubiak

    Bozena Kubiak

    Prawda jest pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Zyzik

    Katarzyna Zyzik

    Mmm moja Kochana!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Krakowiak

    Magdalena Krakowiak

    Katarzyna Zyzik ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bogdanowicz

    Anna Bogdanowicz

    Robiłam bo wiele razy, jest pyszny i zawsze wychodzi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Malawska

    Agata Malawska

    AgataJózefiak coś w stylu tamtego...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • E.M. Eduardyna

    E.M. Eduardyna

    Dziękuję skorzystam z podpowiedzi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Naczynie powinno być wypełnione przynajmniej do połowy wysokości tortownicy :) Udanego wypieku!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • E.M. Eduardyna

    E.M. Eduardyna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Tortownicę z ciastem należy włożyć do większego naczynia wypełnionego wodą. W ten sposób masa ładnie się upiecze i nie przypali :). Pamiętaj, aby uszczelnić tortownicę, aby woda nie dostała się do niej. Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • E.M. Eduardyna

    E.M. Eduardyna

    Poproszę o radę...Jak go najpierw upiec w tej kąpieli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Motyka

    Justyna Motyka

    Wprosze się na degustację

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Orłowska Szewczyk

    Wioletta Orłowska Szewczyk

    I ja wujaszku! !haha :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Motyka

    Klaudia Motyka

    Ja Ci dziadziu upiekę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Flis

    Andrzej Flis

    A kto mi upiecze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szczechowiak Koszykowska

    Anna Szczechowiak Koszykowska

    Uwielbiam serniki muszę spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - American cheesecakeAmerican cheesecake

To połączenie pysznego kruchego spodu, gładkiej masy serowej i czekoladowej polewy. American cheesecake stanowi idealną propozycję na podwieczorek lub deser na przyjęciu. Możesz zabrać go ze sobą np. do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Do przygotowania spodu zamiast migdałów użyj bardzo drobno rozdrobnionych (np. za pomocą blendera lub wałka) ciastek digestive. Masę serową wykonaj z twarogu albo serka kremowego. Pamiętaj, że sernik powinien być pieczony w kąpieli wodnej. Zagotuj wodę w czajniku, następnie owiń formę podwójnie złożoną folią. Brytfankę z ciastem umieść w naczyniu żaroodpornym, a potem nalej wodę do połowy wysokości formy z sernikiem. Ciasto udekoruj za pomocą owoców – odpowiednie będą maliny, jagody, borówki amerykańskie lub truskawki. Dla uzyskania lepszego efektu, na wierzchu wypieku połóż listki świeżej mięty. American cheesecake podawaj z kulkami lodów. Dobrym dodatkiem będzie również aromatyczna kawa. Słodka przekąska na podstawie tego przepisu jest naprawdę bardzo łatwa w przyrządzeniu – przekonaj się, a zobaczysz, jak szybko będzie znikała z talerzy Twoich gości.