
Składniki
spód:
150 gramów
90 gramów
300 gramów
80 gramów
masa:
800 gramów
220 gramów
6 sztuk
1 sztuka
3 łyżki
120 mililitrów
1 sztuka
polewa:
200 mililitrów
20 gramów
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały rozdrobnij, połącz z przesianą mąką, cukrem i masłem klarowanym. Wymieszaj.
Krok 2
Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w chłodne miejsce. Zabezpiecz formę folią aluminiową.
Krok 3
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj twaróg, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny i zeskrobane ziarna z laski wanilii.
Krok 4
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj je do masy wraz z mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 5
Masę przełóż do tortownicy ze schłodzonym ciastem. Piecz w kąpieli wodnej w piekarniku z termo-obiegiem, najpierw 40 minut w 180 st. C, a następnie 40 minut w 150 st. C. Wystudź.
Krok 6
Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z wyciśniętej cytryny, zdejmij z ognia, dodaj białą czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
American cheesecake
Sernik to deser spotykany nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Ciasta różnicuje smak, zależny od kraju, w którym sernik jest przygotowywany. Jedną z najpopularniejszych odmian tego ciasta jest american cheesecake, czyli sernik amerykański. Od polskiej wersji różni go przede wszystkim konsystencja – bardziej delikatna i śmietankowa, na co bezpośredni wpływ ma między innymi pieczenie w kąpieli wodnej. Jeśli szukacie alternatywy dla klasycznego, polskiego sernika – skorzystajcie z naszego przepisu na amerykańskie ciasto, które z pewnością przypadnie wam do gustu.
Dla kogo?
Dla zwolenników sernika o aksamitnej i lekkiej konsystencji.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na wyjątkowe okazje. Jeśli chcecie nieco urozmaicić deserowe menu przygotowywane na domowe imprezy i rodzinne uroczystości – american cheesecake jest na to doskonałym sposobem.
Czy wiesz, że?
Sernik znany jest także w Grecji, gdzie do jego przygotowania wykorzystuje się owczy ser mizithra. Ciasto to ma wiele odmian, w zależności od regionu kraju, w którym jest pieczone.
Dla urozmaicenia:
Aby amerykański sernik uzyskał doskonałą konsystencję, gotowe ciasto włóż na całą noc do lodówki.