
Składniki
spód:
200 gramów
60 gramów
masa:
1 kilogram
200 mililitrów
4 sztuki
5 sztuk
160 gramów
1 sztuka
1 sztuka
polewa:
200 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski malaksera wkładamy ciasteczka. Miksujemy je w drobny pył. Do zmielonych ciasteczek dodajemy roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz. Masę ciasteczkową przekładamy do formy i wklepujemy ją wyrównując jednocześnie powierzchnię. Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na 30 min.

Krok 2
Do miski przekładamy serki philadelphia. Dodajemy śmietanę oraz cukier puder.

Krok 3
Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy żółtka. Pod koniec wlewamy sok z cytryny oraz nasiona z laski wanilii. Całość dokładnie miksujemy na niewielkich obrotach. Masa musi się zrobić jednolita.

Krok 4
Powstałą masę przelewamy do formy. Może ona być dość rzadka, tak jest prawidłowo.

Krok 5
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temp 180 C. Na dno prostokątnej formy wlewamy wodę. Umieszczamy w nim naszą formę z sernikiem. Pieczemy ciasto ok. 1 h 20 min. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy drzwiczek. Po upływie 30 min otwieramy piekarnik. Po upływie kolejnych 10 min wyciągamy sernik i studzimy.

Krok 6
Do miski wlewamy śmietanę oraz dodajemy cukier puder. Miksujemy na puszystą masę. Smarujemy nią przestudzony sernik.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
American cheesecake
Sernik to deser spotykany nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Ciasta różnicuje smak, zależny od kraju, w którym sernik jest przygotowywany. Jedną z najpopularniejszych odmian tego ciasta jest american cheesecake, czyli sernik amerykański. Od polskiej wersji różni go przede wszystkim konsystencja – bardziej delikatna i śmietankowa, na co bezpośredni wpływ ma między innymi pieczenie w kąpieli wodnej. Jeśli szukacie alternatywy dla klasycznego, polskiego sernika – skorzystajcie z naszego przepisu na amerykańskie ciasto, które z pewnością przypadnie wam do gustu.
Dla kogo?
Dla zwolenników sernika o aksamitnej i lekkiej konsystencji.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na wyjątkowe okazje. Jeśli chcecie nieco urozmaicić deserowe menu przygotowywane na domowe imprezy i rodzinne uroczystości – american cheesecake jest na to doskonałym sposobem.
Czy wiesz, że?
Sernik znany jest także w Grecji, gdzie do jego przygotowania wykorzystuje się owczy ser mizithra. Ciasto to ma wiele odmian, w zależności od regionu kraju, w którym jest pieczone.
Dla urozmaicenia:
Aby amerykański sernik uzyskał doskonałą konsystencję, gotowe ciasto włóż na całą noc do lodówki.