American cheesecake przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

American cheesecake

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

594

1998 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

6274 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16496 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

150 gramów

90 gramów

300 gramów

80 gramów

masa:

800 gramów

220 gramów

6 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

120 mililitrów

1 sztuka

polewa:

200 mililitrów

20 gramów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały rozdrobnij, połącz z przesianą mąką, cukrem i masłem klarowanym. Wymieszaj.

American cheesecake - Krok 1

Krok 2

Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w chłodne miejsce. Zabezpiecz formę folią aluminiową.

American cheesecake - Krok 2

Krok 3

Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj twaróg, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny i zeskrobane ziarna z laski wanilii.

American cheesecake - Krok 3

Krok 4

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj je do masy wraz z mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj łyżką.

American cheesecake - Krok 4

Krok 5

Masę przełóż do tortownicy ze schłodzonym ciastem. Piecz w kąpieli wodnej w piekarniku z termo-obiegiem, najpierw 40 minut w 180 st. C, a następnie 40 minut w 150 st. C. Wystudź.

American cheesecake - Krok 5

Krok 6

Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z wyciśniętej cytryny, zdejmij z ognia, dodaj białą czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).

American cheesecake - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • American cheesecake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - American cheesecakeAmerican cheesecake

Sernik to deser spotykany nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Ciasta różnicuje smak, zależny od kraju, w którym sernik jest przygotowywany. Jedną z najpopularniejszych odmian tego ciasta jest american cheesecake, czyli sernik amerykański. Od polskiej wersji różni go przede wszystkim konsystencja – bardziej delikatna i śmietankowa, na co bezpośredni wpływ ma między innymi pieczenie w kąpieli wodnej. Jeśli szukacie alternatywy dla klasycznego, polskiego sernika – skorzystajcie z naszego przepisu na amerykańskie ciasto, które z pewnością przypadnie wam do gustu.

Dla kogo?

Dla zwolenników sernika o aksamitnej i lekkiej konsystencji.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na wyjątkowe okazje. Jeśli chcecie nieco urozmaicić deserowe menu przygotowywane na domowe imprezy i rodzinne uroczystości – american cheesecake jest na to doskonałym sposobem.

Czy wiesz, że?

Sernik znany jest także w Grecji, gdzie do jego przygotowania wykorzystuje się owczy ser mizithra. Ciasto to ma wiele odmian, w zależności od regionu kraju, w którym jest pieczone.

Dla urozmaicenia:

Aby amerykański sernik uzyskał doskonałą konsystencję, gotowe ciasto włóż na całą noc do lodówki.