Składniki
450 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżeczki
20 gramów
110 gramów
200 mililitrów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z mleka cukru oraz drożdży robimy zaczyn. Do miski robota wsypujemy mąkę, wbijamy jajka oraz zaczyn. Wszystko mieszamy dodając rozpuszczone letnie masło. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
Krok 2
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na stolnicę i wałkujemy na grubość 0,5-1 cm. Za pomocą literatki wycinamy koła które smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Krążki zwijamy na połowę.
Krok 3
Połówki naszych ciastek ponownie smarujemy masłem i posypujemy mieszanka cukru z cynamonem. Potem ponownie składamy na połowę.
Krok 4
Formę do muffinek smarujemy olejem. Tak przygotowane trójkąciki układamy węższą stroną do dołu. Układamy po 3 lub 4 szt w zależności od wielkości formy.
Krok 5
Pieczemy w 180°C około 25-35 minut aż nam się ładnie zrumienią.
Krok 6
Nasze bułeczki są gotowe do delektowania się.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej