
Składniki
450 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżeczki
20 gramów
110 gramów
200 mililitrów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z mleka cukru oraz drożdży robimy zaczyn. Do miski robota wsypujemy mąkę, wbijamy jajka oraz zaczyn. Wszystko mieszamy dodając rozpuszczone letnie masło. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
Krok 2
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na stolnicę i wałkujemy na grubość 0,5-1 cm. Za pomocą literatki wycinamy koła które smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Krążki zwijamy na połowę.
Krok 3
Połówki naszych ciastek ponownie smarujemy masłem i posypujemy mieszanka cukru z cynamonem. Potem ponownie składamy na połowę.
Krok 4
Formę do muffinek smarujemy olejem. Tak przygotowane trójkąciki układamy węższą stroną do dołu. Układamy po 3 lub 4 szt w zależności od wielkości formy.
Krok 5
Pieczemy w 180°C około 25-35 minut aż nam się ładnie zrumienią.
Krok 6
Nasze bułeczki są gotowe do delektowania się.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej