
Składniki
450 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżeczki
20 gramów
110 gramów
200 mililitrów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z mleka cukru oraz drożdży robimy zaczyn. Do miski robota wsypujemy mąkę, wbijamy jajka oraz zaczyn. Wszystko mieszamy dodając rozpuszczone letnie masło. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Krok 2
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na stolnicę i wałkujemy na grubość 0,5-1 cm. Za pomocą literatki wycinamy koła które smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Krążki zwijamy na połowę.

Krok 3
Połówki naszych ciastek ponownie smarujemy masłem i posypujemy mieszanka cukru z cynamonem. Potem ponownie składamy na połowę.

Krok 4
Formę do muffinek smarujemy olejem. Tak przygotowane trójkąciki układamy węższą stroną do dołu. Układamy po 3 lub 4 szt w zależności od wielkości formy.

Krok 5
Pieczemy w 180°C około 25-35 minut aż nam się ładnie zrumienią.

Krok 6
Nasze bułeczki są gotowe do delektowania się.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej