Bułeczki cynamonowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki cynamonowe

Autor: Wiesia S.

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżeczki

20 gramów

110 gramów

200 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mleka cukru oraz drożdży robimy zaczyn. Do miski robota wsypujemy mąkę, wbijamy jajka oraz zaczyn. Wszystko mieszamy dodając rozpuszczone letnie masło. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Bułeczki cynamonowe - Krok 1

Krok 2

Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na stolnicę i wałkujemy na grubość 0,5-1 cm. Za pomocą literatki wycinamy koła które smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Krążki zwijamy na połowę.

Bułeczki cynamonowe - Krok 2

Krok 3

Połówki naszych ciastek ponownie smarujemy masłem i posypujemy mieszanka cukru z cynamonem. Potem ponownie składamy na połowę.

Bułeczki cynamonowe - Krok 3

Krok 4

Formę do muffinek smarujemy olejem. Tak przygotowane trójkąciki układamy węższą stroną do dołu. Układamy po 3 lub 4 szt w zależności od wielkości formy.

Bułeczki cynamonowe - Krok 4

Krok 5

Pieczemy w 180°C około 25-35 minut aż nam się ładnie zrumienią.

Bułeczki cynamonowe - Krok 5

Krok 6

Nasze bułeczki są gotowe do delektowania się.

Bułeczki cynamonowe - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wingsy z kalafiora
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej