Bułeczki cynamonowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki cynamonowe

Autor: Wiesia S.

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżeczki

20 gramów

110 gramów

200 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mleka cukru oraz drożdży robimy zaczyn. Do miski robota wsypujemy mąkę, wbijamy jajka oraz zaczyn. Wszystko mieszamy dodając rozpuszczone letnie masło. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Bułeczki cynamonowe - Krok 1

Krok 2

Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na stolnicę i wałkujemy na grubość 0,5-1 cm. Za pomocą literatki wycinamy koła które smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Krążki zwijamy na połowę.

Bułeczki cynamonowe - Krok 2

Krok 3

Połówki naszych ciastek ponownie smarujemy masłem i posypujemy mieszanka cukru z cynamonem. Potem ponownie składamy na połowę.

Bułeczki cynamonowe - Krok 3

Krok 4

Formę do muffinek smarujemy olejem. Tak przygotowane trójkąciki układamy węższą stroną do dołu. Układamy po 3 lub 4 szt w zależności od wielkości formy.

Bułeczki cynamonowe - Krok 4

Krok 5

Pieczemy w 180°C około 25-35 minut aż nam się ładnie zrumienią.

Bułeczki cynamonowe - Krok 5

Krok 6

Nasze bułeczki są gotowe do delektowania się.

Bułeczki cynamonowe - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej