Kurczak w sosie pieczarkowym z pieczonymi ziemniakami
średnie
9 osób zapisało

Składniki
500 gramów
500 gramów
500 gramów
1 słoik
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokroić w kawałki. Obsypać przyprawą. Obsmażyć.
Krok 2
Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko dodać do piersi z kurczaka, smażyć do odparowania wody z pieczarek.
Krok 3
Dolać sos, poddusić kilka minut.
Krok 4
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, obsypać przyprawą i skropić oliwą. Przełożyć na blaszkę i piec do miękkości.
Krok 5
Kurczaka w sosie podawać z upieczonymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej