Kurczak w sosie pieczarkowym z pieczonymi ziemniakami
średnie
10 osób zapisało

Składniki
500 gramów
500 gramów
500 gramów
1 słoik
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokroić w kawałki. Obsypać przyprawą. Obsmażyć.
Krok 2
Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko dodać do piersi z kurczaka, smażyć do odparowania wody z pieczarek.
Krok 3
Dolać sos, poddusić kilka minut.
Krok 4
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, obsypać przyprawą i skropić oliwą. Przełożyć na blaszkę i piec do miękkości.
Krok 5
Kurczaka w sosie podawać z upieczonymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej