Paska ukraińska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paska ukraińska

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
210 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 litra

8 dekagramów

1 kilogram

100 gramów

0.5 opakowania

6 łyżek

8 sztuk

1 sztuka

90 gramów

90 gramów

1 szczypta

lukier:

2 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypujemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru pudru oraz pokruszone drożdże. Całość zalewamy 100 ml ciepłego mleka. Mieszamy, aż masa będzie jednolita. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Paska ukraińska - Krok 1

Krok 2

Do osobnej miski wbijamy żółtka (białka nie będą potrzebne). Ucieramy je z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszysta masę.

Paska ukraińska - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte drożdże przelewamy do dużej miski z mąką. Następnie wlewamy ubite żółtka oraz pozostałe ciepłe mleko. Całość solimy i dokładnie wyrabiamy. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 h).

Paska ukraińska - Krok 3

Krok 4

Do wyrośniętego ciasta dodajemy roztopione masło, olej słonecznikowy oraz skórkę startą z cytryny. Ponownie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Paska ukraińska - Krok 4

Krok 5

Do ciasta dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Formy natłuszczamy odrobiną masła. Ciasto przekładamy do połowy formy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na ok. 40 min.

Paska ukraińska - Krok 5

Krok 6

Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim paski i posypujemy posypką.

Paska ukraińska - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paska ukraińskaPaska ukraińska

Paska ukraińska pod żadnym pozorem nie powinna być mylona z paschą! Choć oba dania są specjałami typowo wielkanocnymi, różnią się od siebie niemalże pod każdym względem. Zatem czym jest paska ukraińska? Przepis, który przygotowaliśmy pozwoli ci poznać to danie od kuchni. Tradycyjnie specjał opisuje się jako puszysty i lekko słodki chlebek, którego nie może zabraknąć na świątecznkaloymświątecznym stole. My jednak postanowiliśmy zamienić paskę w ciasto przypominające nieco lokalne baby wielkanocne. Zobacz, jak się za to zabrać!

Dla kogo?

Ukraińska paska przypadnie do gustu kucharzom, którzy lubią poznawać receptury, pochodzące z innych krajów. W końcu pyszne inspiracje można znaleźć wszędzie, czemu więc nie skorzystać z tej możliwości? Tradycje kulinarne z Ukrainy z pewnością posmakują wszystkim szefom kuchni, którzy lubią urozmaicenie.

Na jaką okazję?

Nic dodać, nic ująć – paska ukraińska to propozycja w sam raz na święta. Prezentuje się podobnie do znanych na wylot w naszych świątecznych zwyczajach babek, więc nie wzbudzi kontrowersji nawet wśród najbardziej upartych tradycjonalistów. Każdy poprosi o dokładkę.

Czy wiesz, że?

Co nieco już wiesz na temat paski wielkanocnej. Przepis powinien uwzględniać również użycie odpowiedniej formy. Na szczęście w tej dziedzinie możesz improwizować! Ciasto świetnie prezentuje się w zarówno w dużych, jak i mniejszych foremkach. W sam raz, by podzielić się tym specjałem z przyjaciółmi.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na paskę cukier waniliowy możesz zastąpić waniliowym ekstraktem.