
Składniki
0.5 litra
8 dekagramów
1 kilogram
100 gramów
0.5 opakowania
6 łyżek
8 sztuk
1 sztuka
90 gramów
90 gramów
1 szczypta
lukier:
2 szklanki
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypujemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru pudru oraz pokruszone drożdże. Całość zalewamy 100 ml ciepłego mleka. Mieszamy, aż masa będzie jednolita. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2
Do osobnej miski wbijamy żółtka (białka nie będą potrzebne). Ucieramy je z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszysta masę.

Krok 3
Wyrośnięte drożdże przelewamy do dużej miski z mąką. Następnie wlewamy ubite żółtka oraz pozostałe ciepłe mleko. Całość solimy i dokładnie wyrabiamy. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 h).

Krok 4
Do wyrośniętego ciasta dodajemy roztopione masło, olej słonecznikowy oraz skórkę startą z cytryny. Ponownie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 5
Do ciasta dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Formy natłuszczamy odrobiną masła. Ciasto przekładamy do połowy formy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na ok. 40 min.

Krok 6
Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim paski i posypujemy posypką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paska ukraińska
Paska ukraińska pod żadnym pozorem nie powinna być mylona z paschą! Choć oba dania są specjałami typowo wielkanocnymi, różnią się od siebie niemalże pod każdym względem. Zatem czym jest paska ukraińska? Przepis, który przygotowaliśmy pozwoli ci poznać to danie od kuchni. Tradycyjnie specjał opisuje się jako puszysty i lekko słodki chlebek, którego nie może zabraknąć na świątecznkaloymświątecznym stole. My jednak postanowiliśmy zamienić paskę w ciasto przypominające nieco lokalne baby wielkanocne. Zobacz, jak się za to zabrać!
Dla kogo?
Ukraińska paska przypadnie do gustu kucharzom, którzy lubią poznawać receptury, pochodzące z innych krajów. W końcu pyszne inspiracje można znaleźć wszędzie, czemu więc nie skorzystać z tej możliwości? Tradycje kulinarne z Ukrainy z pewnością posmakują wszystkim szefom kuchni, którzy lubią urozmaicenie.
Na jaką okazję?
Nic dodać, nic ująć – paska ukraińska to propozycja w sam raz na święta. Prezentuje się podobnie do znanych na wylot w naszych świątecznych zwyczajach babek, więc nie wzbudzi kontrowersji nawet wśród najbardziej upartych tradycjonalistów. Każdy poprosi o dokładkę.
Czy wiesz, że?
Co nieco już wiesz na temat paski wielkanocnej. Przepis powinien uwzględniać również użycie odpowiedniej formy. Na szczęście w tej dziedzinie możesz improwizować! Ciasto świetnie prezentuje się w zarówno w dużych, jak i mniejszych foremkach. W sam raz, by podzielić się tym specjałem z przyjaciółmi.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na paskę cukier waniliowy możesz zastąpić waniliowym ekstraktem.