Paska ukraińska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paska ukraińska

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
210 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 litra

8 dekagramów

1 kilogram

100 gramów

0.5 opakowania

6 łyżek

8 sztuk

1 sztuka

90 gramów

90 gramów

1 szczypta

lukier:

2 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypujemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru pudru oraz pokruszone drożdże. Całość zalewamy 100 ml ciepłego mleka. Mieszamy, aż masa będzie jednolita. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Paska ukraińska - Krok 1

Krok 2

Do osobnej miski wbijamy żółtka (białka nie będą potrzebne). Ucieramy je z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszysta masę.

Paska ukraińska - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte drożdże przelewamy do dużej miski z mąką. Następnie wlewamy ubite żółtka oraz pozostałe ciepłe mleko. Całość solimy i dokładnie wyrabiamy. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 h).

Paska ukraińska - Krok 3

Krok 4

Do wyrośniętego ciasta dodajemy roztopione masło, olej słonecznikowy oraz skórkę startą z cytryny. Ponownie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Paska ukraińska - Krok 4

Krok 5

Do ciasta dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Formy natłuszczamy odrobiną masła. Ciasto przekładamy do połowy formy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na ok. 40 min.

Paska ukraińska - Krok 5

Krok 6

Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim paski i posypujemy posypką.

Paska ukraińska - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paska ukraińska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej