
Składniki
0.5 litra
8 dekagramów
1 kilogram
100 gramów
0.5 opakowania
6 łyżek
8 sztuk
1 sztuka
90 gramów
90 gramów
1 szczypta
lukier:
2 szklanki
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypujemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru pudru oraz pokruszone drożdże. Całość zalewamy 100 ml ciepłego mleka. Mieszamy, aż masa będzie jednolita. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2
Do osobnej miski wbijamy żółtka (białka nie będą potrzebne). Ucieramy je z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszysta masę.

Krok 3
Wyrośnięte drożdże przelewamy do dużej miski z mąką. Następnie wlewamy ubite żółtka oraz pozostałe ciepłe mleko. Całość solimy i dokładnie wyrabiamy. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 h).

Krok 4
Do wyrośniętego ciasta dodajemy roztopione masło, olej słonecznikowy oraz skórkę startą z cytryny. Ponownie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 5
Do ciasta dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Formy natłuszczamy odrobiną masła. Ciasto przekładamy do połowy formy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na ok. 40 min.

Krok 6
Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim paski i posypujemy posypką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Paska ukraińska
Paska ukraińska
Paska ukraińska pod żadnym pozorem nie powinna być mylona z paschą! Choć oba dania są specjałami typowo wielkanocnymi, różnią się od siebie niemalże pod każdym względem. Zatem czym jest paska ukraińska? Przepis, który przygotowaliśmy pozwoli ci poznać to danie od kuchni. Tradycyjnie specjał opisuje się jako puszysty i lekko słodki chlebek, którego nie może zabraknąć na świątecznkaloymświątecznym stole. My jednak postanowiliśmy zamienić paskę w ciasto przypominające nieco lokalne baby wielkanocne. Zobacz, jak się za to zabrać!
Dla kogo?
Ukraińska paska przypadnie do gustu kucharzom, którzy lubią poznawać receptury, pochodzące z innych krajów. W końcu pyszne inspiracje można znaleźć wszędzie, czemu więc nie skorzystać z tej możliwości? Tradycje kulinarne z Ukrainy z pewnością posmakują wszystkim szefom kuchni, którzy lubią urozmaicenie.
Na jaką okazję?
Nic dodać, nic ująć – paska ukraińska to propozycja w sam raz na święta. Prezentuje się podobnie do znanych na wylot w naszych świątecznych zwyczajach babek, więc nie wzbudzi kontrowersji nawet wśród najbardziej upartych tradycjonalistów. Każdy poprosi o dokładkę.
Czy wiesz, że?
Co nieco już wiesz na temat paski wielkanocnej. Przepis powinien uwzględniać również użycie odpowiedniej formy. Na szczęście w tej dziedzinie możesz improwizować! Ciasto świetnie prezentuje się w zarówno w dużych, jak i mniejszych foremkach. W sam raz, by podzielić się tym specjałem z przyjaciółmi.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na paskę cukier waniliowy możesz zastąpić waniliowym ekstraktem.































