
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 szklanka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zanim zaczniesz przygotowywać potrawę, pamiętaj, aby wcześniej wyciągnąć z lodówki masło, aby zmiękło! Potem nastaw piekarnik na 180*C.
Krok 2
Ubij w misce jajka z cukrem i masłem. Żeby łatwiej się ubijało, możesz pokroić łyżkę masła na drobniejsze części ( nie przejmuj się drobnymi grudkami masła, ponieważ one rozpuszczą się przy dodaniu kolejnych składników.
Krok 3
Dodaj mąkę i wymieszaj. Gdyby masa była nieco za gęsta dodaj odrobinę wody mineralnej. Najlepiej pół łyżeczki lub łyżeczkę. To wystarczająco pomorze, ponieważ konsystencja i tak musi być gęsta.
Krok 4
Nałóż łyżką ciasto na blachę do pieczenia - tak, aby powstały małe placuszki, następnie wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 - 25 minut.
Krok 5
Po wyciągnięciu, ciasteczka powinny chwile wystygnąć. Potem posyp je cukrem pudrem lub kakaem. Możesz też zrobić opcję mini szarlotek i zanim włożysz ciastka do piekarnika nałóż na nie pokrojone w kostkę jabłka i posyp cynamonem. Smacznego!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej