Ciasteczka Franklina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka Franklina

Autor: Wika

ratingratingratingratingrating

5

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zanim zaczniesz przygotowywać potrawę, pamiętaj, aby wcześniej wyciągnąć z lodówki masło, aby zmiękło! Potem nastaw piekarnik na 180*C.

Krok 2

Ubij w misce jajka z cukrem i masłem. Żeby łatwiej się ubijało, możesz pokroić łyżkę masła na drobniejsze części ( nie przejmuj się drobnymi grudkami masła, ponieważ one rozpuszczą się przy dodaniu kolejnych składników.

Krok 3

Dodaj mąkę i wymieszaj. Gdyby masa była nieco za gęsta dodaj odrobinę wody mineralnej. Najlepiej pół łyżeczki lub łyżeczkę. To wystarczająco pomorze, ponieważ konsystencja i tak musi być gęsta.

Krok 4

Nałóż łyżką ciasto na blachę do pieczenia - tak, aby powstały małe placuszki, następnie wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 - 25 minut.

Krok 5

Po wyciągnięciu, ciasteczka powinny chwile wystygnąć. Potem posyp je cukrem pudrem lub kakaem. Możesz też zrobić opcję mini szarlotek i zanim włożysz ciastka do piekarnika nałóż na nie pokrojone w kostkę jabłka i posyp cynamonem. Smacznego!

1

Opinie o przepisie

  • Wika

    Wika , 07.02.2022

    To naprawdę świetny przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka Franklina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka Franklina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka Franklina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka Franklina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka Franklina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka Franklina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka Franklina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka Franklina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej