Placuszki twarogowe – przepis z patelni: syrniki | Przepisy.pl pixel

Placuszki twarogowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

40 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 szczypta

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj dwie miseczki. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywna pianę za pomocą trzepaczki lub miksera.

Placuszki twarogowe - Krok 1

Krok 4

Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki twarogowe udekoruj świeżymi owocami i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Placuszki twarogowe - Krok 4

Krok 3

Do twarogowej masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Placuszki twarogowe będą dzięki temu puszyste.

Placuszki twarogowe - Krok 3

Krok 2

Do żółtek przesiej mąkę i dokładnie połącz oba składniki ze sobą – możesz użyć do tego dużej łyżki stołowej, mieszadła lub miksera. Następnie dodaj ser twarogowy, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj.

Placuszki twarogowe - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Placuszki twarogowe możesz usmażyć na zwykłym oleju słonecznikowym, ale możesz również wykorzystać ekologiczny olej kokosowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki twarogowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki twarogowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki twarogowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki twarogowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki twarogowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki twarogowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki twarogowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki twarogowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki twarogowePlacuszki twarogowe

Nie potrzebujesz drożdży, proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej, by uzyskać puszyste placuszki z serem białym na słodko. Ich sekret tkwi we właściwie ubitej pianie z białek oraz doborze idealnie ze sobą współgrających składników. Na szczęście nie musisz się nad tym głowić. Spis potrzebnych produktów, odpowiednie proporcje oraz wykonanie krok po kroku znajdziesz w naszym przepisie na placuszki twarogowe. Do dzieła!

Dla kogo?

Placki z twarogu posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Przygotuj je na lunch lub pożywną kolację i podaj z ulubionymi owocami. Tylko pół godziny dzieli cię do znakomitej uczty. Nie musisz mieć więc ani dużego zapasu czasu, ani nawet wybitnych umiejętności kulinarnych. Z przepisem na placki z twarogiem szybko nabierzesz wprawy i coraz śmielej będziesz sięgać po bardziej złożone receptury. Placki twarogowe są dziecinnie proste do wykonania!

Na jaką okazję?

Placuszki z serem białym pasują jak ulał na letnie przyjęcie w ogrodzie lub urodziny najmłodszych członków rodziny. Będą się nimi zajadać dorośli i dzieci!

Czy wiesz, że?

Placuszki z serem białym będą jeszcze delikatniejsze, jeśli biały twaróg zblendujesz na gładką masę przed dodaniem do żółtek.

Dla urozmaicenia:

Latem zaserwuj placuszki twarogowe w towarzystwie świeżych owoców. Zimą będą smakować doskonale z domowymi przetworami: dżemami, konfiturami i powidłami. Żaden łasuch nie powinien pomijać dodatku w postaci miodu. Taka przekąska zadowoli największych miłośników słodkości.