Tartaletki z ciasta francuskiego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

547 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

844 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

2 łyżki

100 gramów

400 gramów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne wymieszać ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, pozwoli to nadać sosowi idealna konsystencję. Całość zagotuj i odstawić na bok.

Tartaletki z ciasta francuskiego - Krok 1

Krok 2

Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta.

Tartaletki z ciasta francuskiego - Krok 2

Krok 3

W powstałej studni ułóż składniki: ser pomidorki przekrojone na pół , oliwki. Całość zapiecz około 20 minut w temperaturze 200°C.

Tartaletki z ciasta francuskiego - Krok 3

Krok 4

Tartaletki podawaj udekorowane rukolą.

Tartaletki z ciasta francuskiego - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tartaletki możesz wzbogacić ulubionymi dodatkami np. kiełbasą chorizo lub kawałkami tuńczyka.

1

Opinie o przepisie

  • Craig Finn

    Craig Finn

    Yummy

    Odpowiedz Odpowiedz

Naturalnie smaczne Lasagne Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Lasagne Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tartaletki z ciasta francuskiegoTartaletki z ciasta francuskiego

Tartaletki z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na imprezowe menu. Sprawdzą się także jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Będą trafionym wyborem bez względu na okazję. Do przyrządzenia tego dania będziesz potrzebować m.in. ciasta francuskiego – gotowego lub przyrządzonego samodzielnie. Pokrój je na kwadraty i posmaruj pomidorowym sosem, przyklejając na ich brzeg półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta. Na środku każdej części ułóż: pomidory (najlepsze będą malinowe lub koktajlowe), czarne oliwki oraz starty parmezan lub inny twardy ser. Składniki tartaletek dobieraj dowolnie, dobrym pomysłem będzie przygotowanie kilku wariantów, na przykład z pieczarkami, kiełbasą chorizo czy mozzarellą. Dobry dodatek może stanowić również cukinia pokrojona w cienkie plastry. Piecz tartaletki do momentu zarumienienia się brzegów ciasta i roztopienia sera. Kiedy będą gotowe, ozdób je świeżą rukolą, bazylią lub pietruszką. Serwuj z sosem pomidorowym, czosnkowym lub ziołowym. Ten przepis udowadnia, że elegancka przekąska może być prosta i szybka w przygotowaniu.