Składniki
400 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne wymieszać ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, pozwoli to nadać sosowi idealna konsystencję. Całość zagotuj i odstawić na bok.
Krok 2
Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta.
Krok 3
W powstałej studni ułóż składniki: ser pomidorki przekrojone na pół , oliwki. Całość zapiecz około 20 minut w temperaturze 200°C.
Krok 4
Tartaletki podawaj udekorowane rukolą.
Dobra rada:
Tartaletki możesz wzbogacić ulubionymi dodatkami np. kiełbasą chorizo lub kawałkami tuńczyka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Tartaletki z ciasta francuskiego
Tartaletki z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na imprezowe menu. Sprawdzą się także jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Będą trafionym wyborem bez względu na okazję. Do przyrządzenia tego dania będziesz potrzebować m.in. ciasta francuskiego – gotowego lub przyrządzonego samodzielnie. Pokrój je na kwadraty i posmaruj pomidorowym sosem, przyklejając na ich brzeg półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta. Na środku każdej części ułóż: pomidory (najlepsze będą malinowe lub koktajlowe), czarne oliwki oraz starty parmezan lub inny twardy ser. Składniki tartaletek dobieraj dowolnie, dobrym pomysłem będzie przygotowanie kilku wariantów, na przykład z pieczarkami, kiełbasą chorizo czy mozzarellą. Dobry dodatek może stanowić również cukinia pokrojona w cienkie plastry. Piecz tartaletki do momentu zarumienienia się brzegów ciasta i roztopienia sera. Kiedy będą gotowe, ozdób je świeżą rukolą, bazylią lub pietruszką. Serwuj z sosem pomidorowym, czosnkowym lub ziołowym. Ten przepis udowadnia, że elegancka przekąska może być prosta i szybka w przygotowaniu.