Tartaletki z ciasta francuskiego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tartaletki z ciasta francuskiego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

heart
1025 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

990 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1635 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne wymieszać ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, pozwoli to nadać sosowi idealna konsystencję. Całość zagotuj i odstawić na bok.

Tartaletki z ciasta francuskiego - Krok 1

Krok 2

Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta.

Tartaletki z ciasta francuskiego - Krok 2

Krok 3

W powstałej studni ułóż składniki: ser pomidorki przekrojone na pół , oliwki. Całość zapiecz około 20 minut w temperaturze 200°C.

Tartaletki z ciasta francuskiego - Krok 3

Krok 4

Tartaletki podawaj udekorowane rukolą.

Tartaletki z ciasta francuskiego - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tartaletki możesz wzbogacić ulubionymi dodatkami np. kiełbasą chorizo lub kawałkami tuńczyka.

1

Opinie o przepisie

  • Craig Finn

    Craig Finn , 05.05.2016

    Yummy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartaletki z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tartaletki z ciasta francuskiegoTartaletki z ciasta francuskiego

Ten przepis udowadnia, że elegancka przekąska może być prosta i szybka w przygotowaniu. Efektowne tartaletki z ciasta francuskiego na słono prezentują się idealnie, a jeszcze lepiej smakują. Przekonaj się o tym we własnej kuchni. Przygotowanie zajmie ci tylko trzy kwadranse.

Dla kogo?

Do przyrządzenia tego dania będziesz potrzebować m.in. ciasta francuskiego – gotowego lub przyrządzonego samodzielnie. Przepis będzie odpowiadać zarówno doświadczonym kucharzom szukającym wyzwań, jak i szefom kuchni ceniącym wygodę. Ciasto pokrój na kwadraty i posmaruj pomidorowym sosem, przyklejając na ich brzeg półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta. Na środku każdej części tartaletek z ciasta francuskiego ułóż: pomidory (najlepsze będą malinowe lub koktajlowe), czarne oliwki oraz starty parmezan lub inny twardy ser. 

Na jaką okazję?

Tartaletki z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na imprezowe menu. Sprawdzą się także jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Będą trafionym wyborem bez względu na okazję.

Czy wiesz, że?

Składniki tartaletek wytrawnych z ciasta francuskiego dobieraj dowolnie, dobrym pomysłem będzie przygotowanie kilku wariantów, na przykład z pieczarkami, kiełbasą chorizo czy mozzarellą. Dobry dodatek może stanowić również cukinia pokrojona w cienkie plastry. Piecz tartaletki do momentu zarumienienia się brzegów ciasta i roztopienia sera.

Dla urozmaicenia:

Kiedy będą gotowe, ozdób je świeżą rukolą, bazylią lub pietruszką. Co jeszcze możesz zrobić? Tartaletki z ciasta francuskiego serwuj z sosem pomidorowym, czosnkowym lub ziołowym.