Calzone Toscana z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzone Toscana z kurczakiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

3 dekagramy

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Make przesiewamy do miski, dodajemy cukier i oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy gęste, elastyczne ciasto.

Krok 2

Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość jeszcze raz szybko je zagniatamy, dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy okrągłe blaty jak na pizze i układamy na blaszce.

Krok 3

Wierzch ciasta smarujemy pikantnym sosem pomidorowym. Cebule obieramy, kroimy w plasterki, które rozdzielamy na pierścienie i układamy na blatach ciasta. Kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy kilka minut na oliwie i również układamy na cieście.

Krok 4

iasto składamy na pół a brzegi ciasta zawijamy i zlepiamy jak pierożek. Calzone przekładamy na oprószoną mąką blachę do pieczenia. Pieczemy 15 -20 min w 200st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Muffinki frittata
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej