Calzone Toscana z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzone Toscana z kurczakiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

3 dekagramy

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Make przesiewamy do miski, dodajemy cukier i oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy gęste, elastyczne ciasto.

Krok 2

Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość jeszcze raz szybko je zagniatamy, dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy okrągłe blaty jak na pizze i układamy na blaszce.

Krok 3

Wierzch ciasta smarujemy pikantnym sosem pomidorowym. Cebule obieramy, kroimy w plasterki, które rozdzielamy na pierścienie i układamy na blatach ciasta. Kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy kilka minut na oliwie i również układamy na cieście.

Krok 4

iasto składamy na pół a brzegi ciasta zawijamy i zlepiamy jak pierożek. Calzone przekładamy na oprószoną mąką blachę do pieczenia. Pieczemy 15 -20 min w 200st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzone Toscana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Smażony ser po Czesku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej