
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
4 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
4 sztuki
35 dekagramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety umyć, osączyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do ryby, zalać szklanką wody, posolić i gotować 20 minut.
Krok 2
Cebulę drobno posiekać. Usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Warzywa i rybę odcedzić, po czym zemleć razem z ziemniakami i cebulą. Wymieszać z kaszą manną i przełożyć na patelnię. Mieszając smażyć około 5 minut. Gdy masa wystygnie, dodać jajka, doprawić wszystko do smaku przyprawą Delikat i gałką muszkatołową, solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Natłuszczonymi dłońmi formować kształtne owalne kotleciki. Panierować je w bułce tartej wymieszanej z ziarnami sezamu i smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z frytkami i pikantną surówką.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej