
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
4 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
4 sztuki
35 dekagramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety umyć, osączyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do ryby, zalać szklanką wody, posolić i gotować 20 minut.
Krok 2
Cebulę drobno posiekać. Usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Warzywa i rybę odcedzić, po czym zemleć razem z ziemniakami i cebulą. Wymieszać z kaszą manną i przełożyć na patelnię. Mieszając smażyć około 5 minut. Gdy masa wystygnie, dodać jajka, doprawić wszystko do smaku przyprawą Delikat i gałką muszkatołową, solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Natłuszczonymi dłońmi formować kształtne owalne kotleciki. Panierować je w bułce tartej wymieszanej z ziarnami sezamu i smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z frytkami i pikantną surówką.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej