Soczyste kotlety przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczyste kotlety

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

35 dekagramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyć, osączyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do ryby, zalać szklanką wody, posolić i gotować 20 minut.

Krok 2

Cebulę drobno posiekać. Usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Warzywa i rybę odcedzić, po czym zemleć razem z ziemniakami i cebulą. Wymieszać z kaszą manną i przełożyć na patelnię. Mieszając smażyć około 5 minut. Gdy masa wystygnie, dodać jajka, doprawić wszystko do smaku przyprawą Delikat i gałką muszkatołową, solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

Krok 3

Natłuszczonymi dłońmi formować kształtne owalne kotleciki. Panierować je w bułce tartej wymieszanej z ziarnami sezamu i smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z frytkami i pikantną surówką.

natalina4

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczyste kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczyste kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczyste kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczyste kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczyste kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczyste kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczyste kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczyste kotlety - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej