Składniki
1 kilogram
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
30 mililitrów
50 gramów
1 szklanka
50 gramów
300 gramów
300 gramów
300 gramów
5 sztuk
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę umyj, oczyść z łusek, odetnij płetwy, opłucz. Natnij skórę dookoła głowy i oddzielając od mięśni, ściągnij nożem od głowy do ogona uważając, aby nie uszkodzić skóry. Mięśnie brzucha natnij, wypatrosz, dobrze wypłucz wnętrze ryby, oddziel mięśnie od szkieletu i wybierz dokładnie ości.
Krok 2
Bułkę namocz w mleku i po rozmiękczeniu odciśnij.
Krok 3
Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę i przesmaż na oleju. Dość gruby plaster selera obierz i pokrój.
Krok 4
Mięso ryby, odciśniętą z mleka bułkę, cebulę i seler, marchew i por, zmiel dwukrotnie przez maszynkę.
Krok 5
Do zmielonej masy dodaj jaja, sól (jeśli zachodzi taka potrzeba), pieprz, masło i dobrze utrzyj całość. Masą tą napełnij skórę ryby, zaszyj, zawiń w gazę i włóż do gotującego się wywaru z warzyw, z kostkami Knorr (2 litry wody). Gotuj 1 godzinę na małym ogniu.
Krok 6
Po ugotowaniu rybę wyjmij z wywaru, odwiń z gazy i pokrojoną w plastry ułóż na półmisku. Udekoruj listkami sałaty i plastrami cytryny. Podawaj na gorąco z sosem chrzanowym lub na zimno z sosem tatarskim i surówką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Karp faszerowany
Karp faszerowany to bardziej wykwintny sposób podania pojawiającej się na wigilijnym stole ryby. Na wstępie trzeba oczyścić karpia, wypatroszyć i ostrożnie zdjąć z niego skórę. Farsz przygotowuje się z oczyszczonego z ości rybiego mięsa, namoczonej w mleku bułki, podsmażonej cebuli, selera, marchewki, pora, jajek oraz przypraw. Wszystkie składniki mieli się na gładką masę. Farszem nadziewa się skórę ryby, a następnie zszywa całość. Tak przygotowany duszony w warzywnym wywarze karp ma wyrazisty, charakterystyczny smak, który podkreślają włoszczyzna i zioła. Potrawa w całości wygląda bardzo efektownie. Podaje się ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatkami mogą być: sos chrzanowy, tatarski, śmietanowy i różnego rodzaju surówki – prawdzą się zwłaszcza te przygotowywane z kiszonych warzyw, ale też z białej kapusty z marchewką lub papryką czy z selera. Karp faszerowany to danie, które nie tylko będzie smacznym elementem na Twoim świątecznym stole, ale także przy innych okazjach. Wypróbuj ten przepis.