
Składniki
1 kilogram
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
30 mililitrów
50 gramów
1 szklanka
50 gramów
300 gramów
300 gramów
300 gramów
5 sztuk
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę umyj, oczyść z łusek, odetnij płetwy, opłucz. Natnij skórę dookoła głowy i oddzielając od mięśni, ściągnij nożem od głowy do ogona uważając, aby nie uszkodzić skóry. Mięśnie brzucha natnij, wypatrosz, dobrze wypłucz wnętrze ryby, oddziel mięśnie od szkieletu i wybierz dokładnie ości.

Krok 2
Bułkę namocz w mleku i po rozmiękczeniu odciśnij.

Krok 3
Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę i przesmaż na oleju. Dość gruby plaster selera obierz i pokrój.

Krok 4
Mięso ryby, odciśniętą z mleka bułkę, cebulę i seler, marchew i por, zmiel dwukrotnie przez maszynkę.

Krok 5
Do zmielonej masy dodaj jaja, sól (jeśli zachodzi taka potrzeba), pieprz, masło i dobrze utrzyj całość. Masą tą napełnij skórę ryby, zaszyj, zawiń w gazę i włóż do gotującego się wywaru z warzyw, z kostkami Knorr (2 litry wody). Gotuj 1 godzinę na małym ogniu.

Krok 6
Po ugotowaniu rybę wyjmij z wywaru, odwiń z gazy i pokrojoną w plastry ułóż na półmisku. Udekoruj listkami sałaty i plastrami cytryny. Podawaj na gorąco z sosem chrzanowym lub na zimno z sosem tatarskim i surówką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp faszerowany
Karp faszerowany to bardziej wykwintny sposób podania pojawiającej się na wigilijnym stole ryby. Tak przygotowana w warzywnym wywarze ryba ma wyrazisty, charakterystyczny smak, który podkreślają włoszczyzna i zioła. Karp nadziewany w całości wygląda bardzo efektownie. Podaje się go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Skusisz się?
Dla kogo?
Jeżeli lubisz ryby i ciekawe formy podania dań, to karp faszerowany przepis będzie strzałem w dziesiątkę! Zapoznaj się z listą składników, naszymi wskazówkami i rozpoczynaj kulinarne działania. Nim się obejrzysz, a faszerowany karp wigilijny zawita na Twoim stole. Smacznego!
Na jaką okazję?
Karp faszerowany to potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Możesz również zaserwować ją na imieniny, urodziny czy większe uroczystości. Jedno jest pewne - karp faszerowany w skórze zawsze smakuje tak samo dobrze! Zapisz ten przepis i dodaj go do swojego menu.
Czy wiesz, że?
Na wstępie trzeba oczyścić karpia, wypatroszyć i zdjąć z niego skórę. Nadzienie przygotowuje się z rybiego mięsa, namoczonej w mleku bułki, podsmażonej cebuli, selera, marchewki, pora, jajek oraz przypraw. Farszem nadziewa się skórę ryby, a następnie zszywa całość. Faszerowany karp gotowy!
Dla urozmaicenia:
Dodatkami do faszerowanego karpia mogą być: sos chrzanowy, śmietanowy i różnego rodzaju surówki – sprawdzą się zwłaszcza te przygotowywane z kiszonych warzyw, ale też z białej kapusty z marchewką. Karp faszerowany to danie, które nie tylko będzie smacznym elementem na Twoim świątecznym stole, ale także przy innych okazjach.