Karp faszerowany pieczony w piekarniku - w skórze | Przepisy.pl pixel

Karp faszerowany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
199 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

455 osób wydrukowało

Pobierz pdf

403 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

30 mililitrów

50 gramów

1 szklanka

50 gramów

300 gramów

300 gramów

300 gramów

5 sztuk

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę umyj, oczyść z łusek, odetnij płetwy, opłucz. Natnij skórę dookoła głowy i oddzielając od mięśni, ściągnij nożem od głowy do ogona uważając, aby nie uszkodzić skóry. Mięśnie brzucha natnij, wypatrosz, dobrze wypłucz wnętrze ryby, oddziel mięśnie od szkieletu i wybierz dokładnie ości.

Karp faszerowany - Krok 1

Krok 2

Bułkę namocz w mleku i po rozmiękczeniu odciśnij.

Karp faszerowany - Krok 2

Krok 3

Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę i przesmaż na oleju. Dość gruby plaster selera obierz i pokrój.

Karp faszerowany - Krok 3

Krok 4

Mięso ryby, odciśniętą z mleka bułkę, cebulę i seler, marchew i por, zmiel dwukrotnie przez maszynkę.

Karp faszerowany - Krok 4

Krok 5

Do zmielonej masy dodaj jaja, sól (jeśli zachodzi taka potrzeba), pieprz, masło i dobrze utrzyj całość. Masą tą napełnij skórę ryby, zaszyj, zawiń w gazę i włóż do gotującego się wywaru z warzyw, z kostkami Knorr (2 litry wody). Gotuj 1 godzinę na małym ogniu.

Karp faszerowany - Krok 5

Krok 6

Po ugotowaniu rybę wyjmij z wywaru, odwiń z gazy i pokrojoną w plastry ułóż na półmisku. Udekoruj listkami sałaty i plastrami cytryny. Podawaj na gorąco z sosem chrzanowym lub na zimno z sosem tatarskim i surówką.

Karp faszerowany - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp faszerowanyKarp faszerowany

Karp faszerowany to bardziej wykwintny sposób podania pojawiającej się na wigilijnym stole ryby. Tak przygotowana w warzywnym wywarze ryba ma wyrazisty, charakterystyczny smak, który podkreślają włoszczyzna i zioła. Karp nadziewany w całości wygląda bardzo efektownie. Podaje się go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Skusisz się?

Dla kogo?

Jeżeli lubisz ryby i ciekawe formy podania dań, to karp faszerowany przepis będzie strzałem w dziesiątkę! Zapoznaj się z listą składników, naszymi wskazówkami i rozpoczynaj kulinarne działania. Nim się obejrzysz, a faszerowany karp wigilijny zawita na Twoim stole. Smacznego! 

Na jaką okazję?

Karp faszerowany to potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Możesz również zaserwować ją na imieniny, urodziny czy większe uroczystości. Jedno jest pewne - karp faszerowany w skórze zawsze smakuje tak samo dobrze! Zapisz ten przepis i dodaj go do swojego menu. 

Czy wiesz, że?

Na wstępie trzeba oczyścić karpia, wypatroszyć i zdjąć z niego skórę. Nadzienie przygotowuje się z rybiego mięsa, namoczonej w mleku bułki, podsmażonej cebuli, selera, marchewki, pora, jajek oraz przypraw. Farszem nadziewa się skórę ryby, a następnie zszywa całość. Faszerowany karp gotowy! 

Dla urozmaicenia:

Dodatkami do faszerowanego karpia mogą być: sos chrzanowy, śmietanowy i różnego rodzaju surówki – sprawdzą się zwłaszcza te przygotowywane z kiszonych warzyw, ale też z białej kapusty z marchewką. Karp faszerowany to danie, które nie tylko będzie smacznym elementem na Twoim świątecznym stole, ale także przy innych okazjach.