Karp faszerowany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp faszerowany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

196 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

434 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

30 mililitrów

50 gramów

1 szklanka

50 gramów

300 gramów

300 gramów

300 gramów

5 sztuk

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę umyj, oczyść z łusek, odetnij płetwy, opłucz. Natnij skórę dookoła głowy i oddzielając od mięśni, ściągnij nożem od głowy do ogona uważając, aby nie uszkodzić skóry. Mięśnie brzucha natnij, wypatrosz, dobrze wypłucz wnętrze ryby, oddziel mięśnie od szkieletu i wybierz dokładnie ości.

Karp faszerowany - Krok 1

Krok 2

Bułkę namocz w mleku i po rozmiękczeniu odciśnij.

Karp faszerowany - Krok 2

Krok 3

Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę i przesmaż na oleju. Dość gruby plaster selera obierz i pokrój.

Karp faszerowany - Krok 3

Krok 4

Mięso ryby, odciśniętą z mleka bułkę, cebulę i seler, marchew i por, zmiel dwukrotnie przez maszynkę.

Karp faszerowany - Krok 4

Krok 5

Do zmielonej masy dodaj jaja, sól (jeśli zachodzi taka potrzeba), pieprz, masło i dobrze utrzyj całość. Masą tą napełnij skórę ryby, zaszyj, zawiń w gazę i włóż do gotującego się wywaru z warzyw, z kostkami Knorr (2 litry wody). Gotuj 1 godzinę na małym ogniu.

Karp faszerowany - Krok 5

Krok 6

Po ugotowaniu rybę wyjmij z wywaru, odwiń z gazy i pokrojoną w plastry ułóż na półmisku. Udekoruj listkami sałaty i plastrami cytryny. Podawaj na gorąco z sosem chrzanowym lub na zimno z sosem tatarskim i surówką.

Karp faszerowany - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp faszerowany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp faszerowanyKarp faszerowany

Karp faszerowany to bardziej wykwintny sposób podania pojawiającej się na wigilijnym stole ryby. Na wstępie trzeba oczyścić karpia, wypatroszyć i ostrożnie zdjąć z niego skórę. Farsz przygotowuje się z oczyszczonego z ości rybiego mięsa, namoczonej w mleku bułki, podsmażonej cebuli, selera, marchewki, pora, jajek oraz przypraw. Wszystkie składniki mieli się na gładką masę. Farszem nadziewa się skórę ryby, a następnie zszywa całość. Tak przygotowany duszony w warzywnym wywarze karp ma wyrazisty, charakterystyczny smak, który podkreślają włoszczyzna i zioła. Potrawa w całości wygląda bardzo efektownie. Podaje się ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatkami mogą być: sos chrzanowy, tatarski, śmietanowy i różnego rodzaju surówki – prawdzą się zwłaszcza te przygotowywane z kiszonych warzyw, ale też z białej kapusty z marchewką lub papryką czy z selera. Karp faszerowany to danie, które nie tylko będzie smacznym elementem na Twoim świątecznym stole, ale także przy innych okazjach. Wypróbuj ten przepis.