Przepisy na Karpia Faszerowanego | Przepisy.pl pixel

Dania z Karpiem Faszerowanym

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp faszerowanyKarp faszerowany

Gdy zbliża się czas świąteczny, warto się zastanowić, jaką rybę przygotować na kolację wigilijną. Szczególną popularnością cieszą się wówczas dania z karpia. Przykładem jest m.in. karp faszerowany: potrawa nie tylko smaczna, ale i stwarzająca wiele możliwości modyfikacji. Jest nieco czasochłonna i wymagająca staranności w przygotowaniu. Uda się jednak z pewnością, gdy będziesz przestrzegać wszystkich wskazówek podanych w przepisach. Nie musisz także spędzać całego dnia w kuchni. Na przyrządzenie karpia faszerowanego wystarczy mniej więcej godzina. Zanim zaczniesz go przygotowywać, namocz go na noc w mleku, by pozbyć się ewentualnego charakterystycznego, nieprzyjemnego posmaku. W tym celu możesz także obłożyć go kawałkami surowej cebuli. Następnie należy go dokładnie wypatroszyć oraz oczyścić z łusek i ości. Tak przygotowanego karpia należy oprószyć przyprawami z obu stron: z zewnątrz i wewnątrz. Kolejny etap polega na zrobieniu farszu. Karpia możesz wypełnić na przykład zmielonymi białymi rybami wraz z dodatkami warzywnym: cebulą, marchewką, pietruszką, selerem oraz porem. Do farszu warto także dodać jajka, by masa miała lepszą konsystencję. Jako nadzienie do ryby sprawdzi się ponadto mieszanka kaszy, warzyw oraz grzybów, masa ze zmielonych ryb i buraków, a nawet farsz z domieszką potłuczonych orzechów. Dopraw farsz np. sosem sojowym, który dobrze komponuje się ze smakiem ryb. Gdy wnętrze karpia wypełnisz już nadzieniem, zaszyj go lub zepnij wykałaczkami, by nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Rybę możesz także zawinąć w gazę, jeśli przeznaczona jest do gotowania w wywarze. Świetnym pomysłem będzie także przyrządzenie karpia w cieście. Obtocz ciastem wypełnioną już nadzieniem rybę, dodatkowo podkreślając jej kształt. Faszerowanego karpia podawaj z sosami, smażonymi kopytkami, kapustą, bądź sosem tatarskim, gdy serwujesz go na zimno. Zapoznaj się z naszymi przepisami na faszerowanego karpia i przygotuj go – sprawdzi się nie tylko na wigilijną kolację. Życzymy smacznego!