Dania z Karpiem Faszerowanym
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Karp faszerowany
Gdy zbliża się czas świąteczny, warto się zastanowić, jaką rybę przygotować na kolację wigilijną. Szczególną popularnością cieszą się wówczas dania z karpia. Przykładem jest m.in. karp faszerowany: potrawa nie tylko smaczna, ale i stwarzająca wiele możliwości modyfikacji. Jest nieco czasochłonna i wymagająca staranności w przygotowaniu. Uda się jednak z pewnością, gdy będziesz przestrzegać wszystkich wskazówek podanych w przepisach. Nie musisz także spędzać całego dnia w kuchni. Na przyrządzenie karpia faszerowanego wystarczy mniej więcej godzina. Zanim zaczniesz go przygotowywać, namocz go na noc w mleku, by pozbyć się ewentualnego charakterystycznego, nieprzyjemnego posmaku. W tym celu możesz także obłożyć go kawałkami surowej cebuli. Następnie należy go dokładnie wypatroszyć oraz oczyścić z łusek i ości. Tak przygotowanego karpia należy oprószyć przyprawami z obu stron: z zewnątrz i wewnątrz. Kolejny etap polega na zrobieniu farszu. Karpia możesz wypełnić na przykład zmielonymi białymi rybami wraz z dodatkami warzywnym: cebulą, marchewką, pietruszką, selerem oraz porem. Do farszu warto także dodać jajka, by masa miała lepszą konsystencję. Jako nadzienie do ryby sprawdzi się ponadto mieszanka kaszy, warzyw oraz grzybów, masa ze zmielonych ryb i buraków, a nawet farsz z domieszką potłuczonych orzechów. Dopraw farsz np. sosem sojowym, który dobrze komponuje się ze smakiem ryb. Gdy wnętrze karpia wypełnisz już nadzieniem, zaszyj go lub zepnij wykałaczkami, by nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Rybę możesz także zawinąć w gazę, jeśli przeznaczona jest do gotowania w wywarze. Świetnym pomysłem będzie także przyrządzenie karpia w cieście. Obtocz ciastem wypełnioną już nadzieniem rybę, dodatkowo podkreślając jej kształt. Faszerowanego karpia podawaj z sosami, smażonymi kopytkami, kapustą, bądź sosem tatarskim, gdy serwujesz go na zimno. Zapoznaj się z naszymi przepisami na faszerowanego karpia i przygotuj go – sprawdzi się nie tylko na wigilijną kolację. Życzymy smacznego!