Dania z Karpiem Faszerowanym
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (5) 
trudne
średnie
średnie
średnie
średnie
Ciekawostki i porady
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej
Karp faszerowany
Gdy zbliża się czas świąteczny, warto się zastanowić, jaką rybę przygotować na kolację wigilijną. Szczególną popularnością cieszą się wówczas dania z karpia. Przykładem jest m.in. karp faszerowany: potrawa nie tylko smaczna, ale i stwarzająca wiele możliwości modyfikacji. Jest nieco czasochłonna i wymagająca staranności w przygotowaniu. Uda się jednak z pewnością, gdy będziesz przestrzegać wszystkich wskazówek podanych w przepisach. Nie musisz także spędzać całego dnia w kuchni. Na przyrządzenie karpia faszerowanego wystarczy mniej więcej godzina. Zanim zaczniesz go przygotowywać, namocz go na noc w mleku, by pozbyć się ewentualnego charakterystycznego, nieprzyjemnego posmaku. W tym celu możesz także obłożyć go kawałkami surowej cebuli. Następnie należy go dokładnie wypatroszyć oraz oczyścić z łusek i ości. Tak przygotowanego karpia należy oprószyć przyprawami z obu stron: z zewnątrz i wewnątrz. Kolejny etap polega na zrobieniu farszu. Karpia możesz wypełnić na przykład zmielonymi białymi rybami wraz z dodatkami warzywnym: cebulą, marchewką, pietruszką, selerem oraz porem. Do farszu warto także dodać jajka, by masa miała lepszą konsystencję. Jako nadzienie do ryby sprawdzi się ponadto mieszanka kaszy, warzyw oraz grzybów, masa ze zmielonych ryb i buraków, a nawet farsz z domieszką potłuczonych orzechów. Dopraw farsz np. sosem sojowym, który dobrze komponuje się ze smakiem ryb. Gdy wnętrze karpia wypełnisz już nadzieniem, zaszyj go lub zepnij wykałaczkami, by nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Rybę możesz także zawinąć w gazę, jeśli przeznaczona jest do gotowania w wywarze. Świetnym pomysłem będzie także przyrządzenie karpia w cieście. Obtocz ciastem wypełnioną już nadzieniem rybę, dodatkowo podkreślając jej kształt. Faszerowanego karpia podawaj z sosami, smażonymi kopytkami, kapustą, bądź sosem tatarskim, gdy serwujesz go na zimno. Zapoznaj się z naszymi przepisami na faszerowanego karpia i przygotuj go – sprawdzi się nie tylko na wigilijną kolację. Życzymy smacznego!