Klasyczny sos tatarski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczny sos tatarski

sos do jajek na twardo

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

213

760 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2725 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3663 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

2 sztuki

1 opakowanie

6 sztuk

40 gramów

2 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na twardo. Po ugotowaniu dobrze je wystudź, obierz i drobno posiekaj.

Klasyczny sos tatarski  - Krok 1

Krok 2

Ogórki oraz grzyby drobno posiekaj. Natkę pietruszki posiekaj.

Klasyczny sos tatarski  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z majonezem, musztardą i śmietaną.

Klasyczny sos tatarski  - Krok 3

Krok 4

Dodaj do sosu wcześniej posiekane składniki. Dokładnie wymieszaj.

Klasyczny sos tatarski  - Krok 4

Krok 5

Sos dopraw szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny. Odstaw, na godzinę przed podaniem, do lodówki.

Klasyczny sos tatarski  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 20.08.2018

    Muszę sobie zrobić.Zapomniałem o tym sosie domowej roboty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Prokop

    Sławomir Prokop , 31.03.2018

    bardzo dobry do wędlin

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos madera
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczny sos tatarski Klasyczny sos tatarski

Jeśli chcesz przygotować smaczną przekąskę, sos tatarski będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Ta potrawa świetnie komponuje się jako dodatek do mięs, wędlin, pasztetów czy jajek, ale sprawdzi się również jako samodzielne danie. Tylko od ciebie zależy, czy salaterkę z tradycyjnym sosem tatarskim ułożysz na odświętnie przybranym stole, czy przyrządzisz go, gdy planujesz zjeść spokojną kolację w pojedynkę. Zainspiruj się naszym przepisem i już sprawdź, jak zrobić sos tatarski. Smacznego.

Dla kogo? Przepis na sos tatarski kierujemy do osób, które nie lubią długo stać przy rozgrzanej kuchence. W tym przypadku gotowania wymagają tylko jajka. Pozostałe składniki klasycznego sosu tatarskiego – korniszony, grzyby (rekomenduje się pieczarki, jednak prawdziwki i podgrzybki również będą odpowiednie) oraz świeżą pietruszkę, pokrój w drobną kostkę.

Na jaką okazję? Przysmak ten możesz modyfikować w zależności od okoliczności – jest wiele dań, do których idealnie będzie pasować właśnie sos tatarski. Przepis tradycyjny warto wybrać wtedy, gdy w perspektywie masz spotkanie w gronie rodzinnym. Organizując luźniejszą imprezę, korniszona możesz zastąpić ogórkiem kiszonym, nada on potrawie ostrzejszy smak. Dodaj również cebulę i szczypiorek, a tak powstałą mieszankę połącz z majonezem (jeśli chcesz, użyj jogurtu naturalnego) i dopraw tak przygotowany sos tatarski świeżo zmielonym pieprzem.

Czy wiesz, że? Głównym składnikiem sosu są jajka, które powinno się ugotować na twardo. W zależności od wielkości jajka potrwa to 7-10 minut.

Dla urozmaicenia: Gotowy sos tatarski przełóż do przezroczystej miski i udekoruj listkami bazylii, połówkami jajka przepiórczego albo pomidorami koktajlowymi. Sos serwuj z pajdą ulubionego chleba, posmarowaną masłem czosnkowym lub twarożkiem.