Klasyczny sos tatarski - przepis do jajek | Przepisy.pl pixel

Klasyczny sos tatarski

sos do jajek na twardo

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

227

heart
825 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4699 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

2 sztuki

1 opakowanie

6 sztuk

40 gramów

2 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na twardo. Po ugotowaniu dobrze je wystudź, obierz i drobno posiekaj.

Klasyczny sos tatarski  - Krok 1

Krok 2

Ogórki oraz grzyby drobno posiekaj. Natkę pietruszki posiekaj.

Klasyczny sos tatarski  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z majonezem, musztardą i śmietaną.

Klasyczny sos tatarski  - Krok 3

Krok 4

Dodaj do sosu wcześniej posiekane składniki. Dokładnie wymieszaj.

Klasyczny sos tatarski  - Krok 4

Krok 5

Sos tatarski dopraw szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny. Odstaw, na godzinę przed podaniem, do lodówki.

Klasyczny sos tatarski  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Sos tatarski można podawać do jajek na twardo, wędlin, zimnych mięs oraz ryb.

6

Opinie o przepisie

  • kika

    kika , 05.04.2023

    moja rodzina bez tego sosu nie wyobraża sobie swiat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo

    Bolo , 06.03.2023

    Plus kapary i szczypiorek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Qdlik

    Qdlik , 14.12.2022

    Ja dodaję jeszcze śmietany 18% lub jogurtu greckiego. Jest lepszy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 20.08.2018

    Muszę sobie zrobić.Zapomniałem o tym sosie domowej roboty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Prokop

    Sławomir Prokop , 31.03.2018

    bardzo dobry do wędlin

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczny sos tatarski Klasyczny sos tatarski

Jeśli chcesz przygotować smaczną przekąskę, sos tatarski będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Ta potrawa świetnie komponuje się jako dodatek do mięs, wędlin, pasztetów czy jajek, ale sprawdzi się również jako samodzielne danie. Tylko od ciebie zależy, czy salaterkę z tradycyjnym sosem tatarskim ułożysz na odświętnie przybranym stole, czy przyrządzisz go, gdy planujesz zjeść spokojną kolację w pojedynkę. Zainspiruj się naszym przepisem i już sprawdź, jak zrobić sos tatarski. Smacznego.

Dla kogo? Przepis na sos tatarski kierujemy do osób, które nie lubią długo stać przy rozgrzanej kuchence. W tym przypadku gotowania wymagają tylko jajka. Pozostałe składniki klasycznego sosu tatarskiego – korniszony, grzyby (rekomenduje się pieczarki, jednak prawdziwki i podgrzybki również będą odpowiednie) oraz świeżą pietruszkę, pokrój w drobną kostkę.

Na jaką okazję? Przysmak ten możesz modyfikować w zależności od okoliczności – jest wiele dań, do których idealnie będzie pasować właśnie sos tatarski. Przepis tradycyjny warto wybrać wtedy, gdy w perspektywie masz spotkanie w gronie rodzinnym. Organizując luźniejszą imprezę, korniszona możesz zastąpić ogórkiem kiszonym, nada on potrawie ostrzejszy smak. Dodaj również cebulę i szczypiorek, a tak powstałą mieszankę połącz z majonezem (jeśli chcesz, użyj jogurtu naturalnego) i dopraw tak przygotowany sos tatarski świeżo zmielonym pieprzem.

Czy wiesz, że? Głównym składnikiem sosu są jajka, które powinno się ugotować na twardo. W zależności od wielkości jajka potrwa to 7-10 minut.

Dla urozmaicenia: Gotowy sos tatarski przełóż do przezroczystej miski i udekoruj listkami bazylii, połówkami jajka przepiórczego albo pomidorami koktajlowymi. Sos serwuj z pajdą ulubionego chleba, posmarowaną masłem czosnkowym lub twarożkiem.