Klasyczny sos tatarski
sos do jajek na twardo
łatwe
4697 osób zapisało

Składniki
100 mililitrów
2 sztuki
1 opakowanie
6 sztuk
40 gramów
2 łyżki
1 sztuka
0.5 pęczka
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ugotuj na twardo. Po ugotowaniu dobrze je wystudź, obierz i drobno posiekaj.

Krok 2
Ogórki oraz grzyby drobno posiekaj. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z majonezem, musztardą i śmietaną.

Krok 4
Dodaj do sosu wcześniej posiekane składniki. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Sos tatarski dopraw szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny. Odstaw, na godzinę przed podaniem, do lodówki.


Dobra rada:
Sos tatarski można podawać do jajek na twardo, wędlin, zimnych mięs oraz ryb.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klasyczny sos tatarski
Jeśli chcesz przygotować smaczną przekąskę, sos tatarski będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Ta potrawa świetnie komponuje się jako dodatek do mięs, wędlin, pasztetów czy jajek, ale sprawdzi się również jako samodzielne danie. Tylko od ciebie zależy, czy salaterkę z tradycyjnym sosem tatarskim ułożysz na odświętnie przybranym stole, czy przyrządzisz go, gdy planujesz zjeść spokojną kolację w pojedynkę. Zainspiruj się naszym przepisem i już sprawdź, jak zrobić sos tatarski. Smacznego.
Dla kogo? Przepis na sos tatarski kierujemy do osób, które nie lubią długo stać przy rozgrzanej kuchence. W tym przypadku gotowania wymagają tylko jajka. Pozostałe składniki klasycznego sosu tatarskiego – korniszony, grzyby (rekomenduje się pieczarki, jednak prawdziwki i podgrzybki również będą odpowiednie) oraz świeżą pietruszkę, pokrój w drobną kostkę.
Na jaką okazję? Przysmak ten możesz modyfikować w zależności od okoliczności – jest wiele dań, do których idealnie będzie pasować właśnie sos tatarski. Przepis tradycyjny warto wybrać wtedy, gdy w perspektywie masz spotkanie w gronie rodzinnym. Organizując luźniejszą imprezę, korniszona możesz zastąpić ogórkiem kiszonym, nada on potrawie ostrzejszy smak. Dodaj również cebulę i szczypiorek, a tak powstałą mieszankę połącz z majonezem (jeśli chcesz, użyj jogurtu naturalnego) i dopraw tak przygotowany sos tatarski świeżo zmielonym pieprzem.
Czy wiesz, że? Głównym składnikiem sosu są jajka, które powinno się ugotować na twardo. W zależności od wielkości jajka potrwa to 7-10 minut.
Dla urozmaicenia: Gotowy sos tatarski przełóż do przezroczystej miski i udekoruj listkami bazylii, połówkami jajka przepiórczego albo pomidorami koktajlowymi. Sos serwuj z pajdą ulubionego chleba, posmarowaną masłem czosnkowym lub twarożkiem.