Klasyczny sos tatarski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczny sos tatarski

sos do jajek na twardo

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

213

753 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2697 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3605 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

2 sztuki

1 opakowanie

6 sztuk

40 gramów

2 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na twardo. Po ugotowaniu dobrze je wystudź, obierz i drobno posiekaj.

Klasyczny sos tatarski  - Krok 1

Krok 2

Ogórki oraz grzyby drobno posiekaj. Natkę pietruszki posiekaj.

Klasyczny sos tatarski  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z majonezem, musztardą i śmietaną.

Klasyczny sos tatarski  - Krok 3

Krok 4

Dodaj do sosu wcześniej posiekane składniki. Dokładnie wymieszaj.

Klasyczny sos tatarski  - Krok 4

Krok 5

Sos dopraw szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny. Odstaw, na godzinę przed podaniem, do lodówki.

Klasyczny sos tatarski  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 20.08.2018

    Muszę sobie zrobić.Zapomniałem o tym sosie domowej roboty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Prokop

    Sławomir Prokop , 31.03.2018

    bardzo dobry do wędlin

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny sos tatarski  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczny sos tatarski Klasyczny sos tatarski

Jeśli chcesz przygotować smaczną przekąskę, sos tatarski będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Ta potrawa świetnie komponuje się jako dodatek do mięs, wędlin, pasztetów czy jajek, ale sprawdzi się również jako samodzielne danie. Głównym składnikiem sosu są jajka, które powinno się ugotować na twardo. Pozostałe składniki – korniszony, grzyby (rekomenduje się pieczarki, jednak prawdziwki i podgrzybki również będą odpowiednie) oraz świeżą pietruszkę, pokrój w drobną kostkę. Korniszona możesz zastąpić ogórkiem kiszonym, nada on potrawie ostrzejszy smak. Dodaj również cebulę i szczypiorek, a tak powstałą mieszankę połącz z majonezem (jeśli chcesz, użyj jogurt naturalny) i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe danie przełóż do przezroczystej miski i udekoruj listkami bazylii, połówkami jajka przepiórczego albo pomidorami koktajlowymi. Sos serwuj z pajdą ulubionego chleba, posmarowaną masłem czosnkowym lub twarożkiem. Zainspiruj się naszym przepisem i już dziś przyrządź sos tatarski. Smacznego.