Sos Barbecue przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos Barbecue

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

343 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

395 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 łyżek

1 sztuka

100 mililitrów

5 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małym rondelku z cukru zrób karmel.

Sos Barbecue - Krok 1

Krok 2

Wlej szklankę wody, następnie dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr . Zagotuj, aż całość dokładnie się rozpuści.

Sos Barbecue - Krok 2

Krok 3

Dodaj teraz przecier pomidorowy, ketchup, sos sojowy, curry oraz whisky. Ponownie zagotuj dokładnie mieszając. Potem przestań podgrzewać.

Sos Barbecue - Krok 3

Krok 4

No końcu dopraw sos pieprzem, posiekaną bazylią oraz octem. Dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło lub zimno. Możesz również używać jako marynaty.

Sos Barbecue - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Klasyczny sos tatarski
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos BarbecueSos Barbecue

Sos barbecue (nazywany także BBQ) stworzony został jako dodatek do potraw z grilla. Najczęściej stosuje się go podczas przyrządzania dań z kurczaka, wieprzowiny oraz żeberek wołowych. Sos barbecue łączyć może w sobie składniki pikantne, słodkie oraz kwaśne lub zawierać tylko jeden z nich. W jego składzie najczęściej spotkać można ocet, cukier, przecier pomidorowy oraz różnego rodzaju przyprawy, jak chili czy słodka papryka. Każdy z regionów świata posiada swój własny przepis na sos barbecue. Przykładowo, w krajach azjatyckich przygotowuje się go na bazie keczupu oraz syropu zbożowego, a w południowych regionach Stanów Zjednoczonych – musztardy. Dokładne pochodzenie sosu barbecue nie jest znane. Jedna z teorii mówi, że po raz pierwszy został on przygotowany podczas powstawania kolonii amerykańskich w XVII wieku. Twórcami jego debiutanckiej, gotowej wersji była firma Louis Mall, która wypuściła go na rynek w roku 1926. Jako produkt powszechnie dostępny, sos barbecue pojawił się jednak dopiero w 1948 roku, kiedy rozpoczęto jego masową produkcję.