Składniki
10 łyżek
1 sztuka
100 mililitrów
5 sztuk
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W małym rondelku z cukru zrób karmel.
Krok 2
Wlej szklankę wody, następnie dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr . Zagotuj, aż całość dokładnie się rozpuści.
Krok 3
Dodaj teraz przecier pomidorowy, ketchup, sos sojowy, curry oraz whisky. Ponownie zagotuj dokładnie mieszając. Potem przestań podgrzewać.
Krok 4
No końcu dopraw sos pieprzem, posiekaną bazylią oraz octem. Dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło lub zimno. Możesz również używać jako marynaty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos Barbecue
Sos barbecue (nazywany także BBQ) stworzony został jako dodatek do potraw z grilla. Najczęściej stosuje się go podczas przyrządzania dań z kurczaka, wieprzowiny oraz żeberek wołowych. Sos barbecue łączyć może w sobie składniki pikantne, słodkie oraz kwaśne lub zawierać tylko jeden z nich. W jego składzie najczęściej spotkać można ocet, cukier, przecier pomidorowy oraz różnego rodzaju przyprawy, jak chili czy słodka papryka. Każdy z regionów świata posiada swój własny przepis na sos barbecue. Przykładowo, w krajach azjatyckich przygotowuje się go na bazie keczupu oraz syropu zbożowego, a w południowych regionach Stanów Zjednoczonych – musztardy. Dokładne pochodzenie sosu barbecue nie jest znane. Jedna z teorii mówi, że po raz pierwszy został on przygotowany podczas powstawania kolonii amerykańskich w XVII wieku. Twórcami jego debiutanckiej, gotowej wersji była firma Louis Mall, która wypuściła go na rynek w roku 1926. Jako produkt powszechnie dostępny, sos barbecue pojawił się jednak dopiero w 1948 roku, kiedy rozpoczęto jego masową produkcję.