Sos Barbecue przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos Barbecue

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
367 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

421 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 łyżek

1 sztuka

100 mililitrów

5 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małym rondelku z cukru zrób karmel.

Sos Barbecue - Krok 1

Krok 2

Wlej szklankę wody, następnie dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr . Zagotuj, aż całość dokładnie się rozpuści.

Sos Barbecue - Krok 2

Krok 3

Dodaj teraz przecier pomidorowy, ketchup, sos sojowy, curry oraz whisky. Ponownie zagotuj dokładnie mieszając. Potem przestań podgrzewać.

Sos Barbecue - Krok 3

Krok 4

No końcu dopraw sos pieprzem, posiekaną bazylią oraz octem. Dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło lub zimno. Możesz również używać jako marynaty.

Sos Barbecue - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos rozmarynowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos BarbecueSos Barbecue

Sos barbecue (nazywany także BBQ) stworzony został jako dodatek do potraw z grilla. Najczęściej stosuje się go podczas przyrządzania dań z kurczaka, wieprzowiny oraz żeberek wołowych. Sos barbecue łączyć może w sobie składniki pikantne, słodkie oraz kwaśne lub zawierać tylko jeden z nich. W jego składzie najczęściej spotkać można ocet, cukier, przecier pomidorowy oraz różnego rodzaju przyprawy, jak chili czy słodka papryka. Każdy z regionów świata posiada swój własny przepis na sos barbecue. Przykładowo, w krajach azjatyckich przygotowuje się go na bazie keczupu oraz syropu zbożowego, a w południowych regionach Stanów Zjednoczonych – musztardy. Dokładne pochodzenie sosu barbecue nie jest znane. Jedna z teorii mówi, że po raz pierwszy został on przygotowany podczas powstawania kolonii amerykańskich w XVII wieku. Twórcami jego debiutanckiej, gotowej wersji była firma Louis Mall, która wypuściła go na rynek w roku 1926. Jako produkt powszechnie dostępny, sos barbecue pojawił się jednak dopiero w 1948 roku, kiedy rozpoczęto jego masową produkcję.