Sos Barbecue przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos Barbecue

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
365 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

419 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 łyżek

1 sztuka

100 mililitrów

5 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małym rondelku z cukru zrób karmel.

Sos Barbecue - Krok 1

Krok 2

Wlej szklankę wody, następnie dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr . Zagotuj, aż całość dokładnie się rozpuści.

Sos Barbecue - Krok 2

Krok 3

Dodaj teraz przecier pomidorowy, ketchup, sos sojowy, curry oraz whisky. Ponownie zagotuj dokładnie mieszając. Potem przestań podgrzewać.

Sos Barbecue - Krok 3

Krok 4

No końcu dopraw sos pieprzem, posiekaną bazylią oraz octem. Dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło lub zimno. Możesz również używać jako marynaty.

Sos Barbecue - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos Barbecue - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos BarbecueSos Barbecue

Sos barbecue (nazywany także BBQ) stworzony został jako dodatek do potraw z grilla. Najczęściej stosuje się go podczas przyrządzania dań z kurczaka, wieprzowiny oraz żeberek wołowych. Sos barbecue łączyć może w sobie składniki pikantne, słodkie oraz kwaśne lub zawierać tylko jeden z nich. W jego składzie najczęściej spotkać można ocet, cukier, przecier pomidorowy oraz różnego rodzaju przyprawy, jak chili czy słodka papryka. Każdy z regionów świata posiada swój własny przepis na sos barbecue. Przykładowo, w krajach azjatyckich przygotowuje się go na bazie keczupu oraz syropu zbożowego, a w południowych regionach Stanów Zjednoczonych – musztardy. Dokładne pochodzenie sosu barbecue nie jest znane. Jedna z teorii mówi, że po raz pierwszy został on przygotowany podczas powstawania kolonii amerykańskich w XVII wieku. Twórcami jego debiutanckiej, gotowej wersji była firma Louis Mall, która wypuściła go na rynek w roku 1926. Jako produkt powszechnie dostępny, sos barbecue pojawił się jednak dopiero w 1948 roku, kiedy rozpoczęto jego masową produkcję.