Tort - wspomnienie lata Pavlovej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort - wspomnienie lata Pavlovej

Autor: Justyna Bańkowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

10 łyżek

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

1200 gramów

1 sztuka

6 łyżek

1 sztuka

200 gramów

300 gramów

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od odcedzenia jogurtów greckich: wykładamy je na noc do durszlaka lub sita, wyłożonego ręcznikiem papierowym. Odcieknie serwatka a my uzyskamy jogurt o konsystencji mascarpone. tylko kalorii mniej!

Krok 2

Robimy biszkopt: Ubijamy na sztywno pianę z białek, stopniowo dodając po łyżce cukru. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy, przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy o śr. 26cm, pieczemy od 35minut w 180'C (do suchego patyczka!

Krok 3

Biszkopt studzimy i przekrawamy na 3 blaty.

Krok 4

Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Odsączone jogurty greckie przekładamy do miski, dodajemy kilka łyżek cukru-pudru (słodzimy do smaku, ale myslę, że wystarczy 5-6 łyżek) i ubijamy mikserem kilka minut.

Krok 5

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy. Żelatynę podgrzewamy lekko do rozpuszczenia, dodajemy łyżkę masy jogurtowej, po czym całość wlewamy do reszty masy jogurtowej. dokładnie mieszamy i od tej chwili staramy się działać jak najszybciej.

Krok 6

Ubity jogurt dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy rozpuszczona czekoladę, do drugiej ziarenka z laski wanilii i 100g pokruszonych bez.

Krok 7

Na paterze układamy dolny krażek biszkoptu, nasączamy ulubionym ponczem (np wqoda z cytryną, herbata z cytryna, herbata z rumem...) . Na dolny krążek nakładamy 2/3 masy czekoladowej, przykrywamy drugim biszkoptem, nasaczamy go, wykładamy 2/3 masy waniliowo-bezowej, przykrywamy biszkoptem. Górę lekko nasączamy.

Krok 8

Górę tortu i górną część jego boku smarujemy jasnym kremem, dolną cześć boku pokrywamy kremem ciemnym. Łączymy je tak, aby uzyskać łagodne przejście. Ciasto dekorujemy pozostałymi bezami a na górze układamy pokrojone truskawki (w plasterki, czy w kostkę, w ćwiartki... dowolnie!)

Krok 9

Teraz najtrudniejsze. Tort odstawiamy na minimum 2-3h do lodówki... Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej