Tort - wspomnienie lata Pavlovej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort - wspomnienie lata Pavlovej

Autor: Justyna Bańkowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

10 łyżek

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

1200 gramów

1 sztuka

6 łyżek

1 sztuka

200 gramów

300 gramów

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od odcedzenia jogurtów greckich: wykładamy je na noc do durszlaka lub sita, wyłożonego ręcznikiem papierowym. Odcieknie serwatka a my uzyskamy jogurt o konsystencji mascarpone. tylko kalorii mniej!

Krok 2

Robimy biszkopt: Ubijamy na sztywno pianę z białek, stopniowo dodając po łyżce cukru. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy, przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy o śr. 26cm, pieczemy od 35minut w 180'C (do suchego patyczka!

Krok 3

Biszkopt studzimy i przekrawamy na 3 blaty.

Krok 4

Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Odsączone jogurty greckie przekładamy do miski, dodajemy kilka łyżek cukru-pudru (słodzimy do smaku, ale myslę, że wystarczy 5-6 łyżek) i ubijamy mikserem kilka minut.

Krok 5

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy. Żelatynę podgrzewamy lekko do rozpuszczenia, dodajemy łyżkę masy jogurtowej, po czym całość wlewamy do reszty masy jogurtowej. dokładnie mieszamy i od tej chwili staramy się działać jak najszybciej.

Krok 6

Ubity jogurt dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy rozpuszczona czekoladę, do drugiej ziarenka z laski wanilii i 100g pokruszonych bez.

Krok 7

Na paterze układamy dolny krażek biszkoptu, nasączamy ulubionym ponczem (np wqoda z cytryną, herbata z cytryna, herbata z rumem...) . Na dolny krążek nakładamy 2/3 masy czekoladowej, przykrywamy drugim biszkoptem, nasaczamy go, wykładamy 2/3 masy waniliowo-bezowej, przykrywamy biszkoptem. Górę lekko nasączamy.

Krok 8

Górę tortu i górną część jego boku smarujemy jasnym kremem, dolną cześć boku pokrywamy kremem ciemnym. Łączymy je tak, aby uzyskać łagodne przejście. Ciasto dekorujemy pozostałymi bezami a na górze układamy pokrojone truskawki (w plasterki, czy w kostkę, w ćwiartki... dowolnie!)

Krok 9

Teraz najtrudniejsze. Tort odstawiamy na minimum 2-3h do lodówki... Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort - wspomnienie lata Pavlovej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej