Składniki
6 sztuk
10 łyżek
4 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
1200 gramów
1 sztuka
6 łyżek
1 sztuka
200 gramów
300 gramów
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od odcedzenia jogurtów greckich: wykładamy je na noc do durszlaka lub sita, wyłożonego ręcznikiem papierowym. Odcieknie serwatka a my uzyskamy jogurt o konsystencji mascarpone. tylko kalorii mniej!
Krok 2
Robimy biszkopt: Ubijamy na sztywno pianę z białek, stopniowo dodając po łyżce cukru. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy, przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy o śr. 26cm, pieczemy od 35minut w 180'C (do suchego patyczka!
Krok 3
Biszkopt studzimy i przekrawamy na 3 blaty.
Krok 4
Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Odsączone jogurty greckie przekładamy do miski, dodajemy kilka łyżek cukru-pudru (słodzimy do smaku, ale myslę, że wystarczy 5-6 łyżek) i ubijamy mikserem kilka minut.
Krok 5
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy. Żelatynę podgrzewamy lekko do rozpuszczenia, dodajemy łyżkę masy jogurtowej, po czym całość wlewamy do reszty masy jogurtowej. dokładnie mieszamy i od tej chwili staramy się działać jak najszybciej.
Krok 6
Ubity jogurt dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy rozpuszczona czekoladę, do drugiej ziarenka z laski wanilii i 100g pokruszonych bez.
Krok 7
Na paterze układamy dolny krażek biszkoptu, nasączamy ulubionym ponczem (np wqoda z cytryną, herbata z cytryna, herbata z rumem...) . Na dolny krążek nakładamy 2/3 masy czekoladowej, przykrywamy drugim biszkoptem, nasaczamy go, wykładamy 2/3 masy waniliowo-bezowej, przykrywamy biszkoptem. Górę lekko nasączamy.
Krok 8
Górę tortu i górną część jego boku smarujemy jasnym kremem, dolną cześć boku pokrywamy kremem ciemnym. Łączymy je tak, aby uzyskać łagodne przejście. Ciasto dekorujemy pozostałymi bezami a na górze układamy pokrojone truskawki (w plasterki, czy w kostkę, w ćwiartki... dowolnie!)
Krok 9
Teraz najtrudniejsze. Tort odstawiamy na minimum 2-3h do lodówki... Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej