
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 litr
1 szklanka
1 szczypta
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namoczyć w 1 szklance ciepłej wody .Odcedzić pozostawiając wodę i pokroić grzyby w paski .Obrać ziemniaki i marchew . Pokroić : ziemniaki w kostkę , a marchew w pół plasterki. Umyć . Wsypać do garnka razem z grzybami . Zalać 3 szklankami wody i 1 szklanką wywaru z moczenia grzybów . Dodać kostkę bulionową grzybową i kaszę . Gotować na małym gazie 45 minut
Krok 2
Sos borowikowy rozrobić w zimnej wodzie ( ok. 1 szklanki ) i wlać do zupy .Wymieszać i gotować 10 minut .Dolać śmietankę .Doprawić pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grzybowa z kaszą i ziemniakami
Aby przygotować potrawę z grzybami, nie musisz wcale wyruszać do lasu na grzybobranie. Do stworzenia smacznej zupy grzybowej z kaszą i ziemniakami wystarczą podgrzybki, koźlarze lub borowiki w formie suszonej. Co więcej, mają one znacznie intensywniejszy zapach niż świeże. Poza grzybami, do ugotowania zupy potrzebne będą pokrojone warzywa – marchewka i ziemniaki. Wymieniona wśród składników grzybowej kasza jęczmienna jest dostępna w kilku rodzajach, takich jak: pęczak, kasza perłowa lub kasza wiejska. Różnią się one wielkością ziaren, wybierz zatem tę, która najbardziej odpowiada Twoim upodobaniom. Jeśli lubisz aromat ziół, dodaj do grzybowej suszony tymianek lub rozmaryn. Ciekawym akcentem będzie również biały pieprz, wsypany pod koniec gotowania. Te przyprawy nie zdominują smaku grzybów, a jedynie subtelnie go podkreślą. Do zabielenia zupy użyj śmietany. Danie podaje się na gorąco, posypane drobno posiekaną natką pietruszki. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na smaczną zupę grzybową.