Grzybowa z kaszą i ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowa z kaszą i ziemniakami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 litr

1 szklanka

1 szczypta

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć w 1 szklance ciepłej wody .Odcedzić pozostawiając wodę i pokroić grzyby w paski .Obrać ziemniaki i marchew . Pokroić : ziemniaki w kostkę , a marchew w pół plasterki. Umyć . Wsypać do garnka razem z grzybami . Zalać 3 szklankami wody i 1 szklanką wywaru z moczenia grzybów . Dodać kostkę bulionową grzybową i kaszę . Gotować na małym gazie 45 minut

Krok 2

Sos borowikowy rozrobić w zimnej wodzie ( ok. 1 szklanki ) i wlać do zupy .Wymieszać i gotować 10 minut .Dolać śmietankę .Doprawić pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zalewajka na żeberku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzybowa z  kaszą i ziemniakami Grzybowa z kaszą i ziemniakami

Aby przygotować potrawę z grzybami, nie musisz wcale wyruszać do lasu na grzybobranie. Do stworzenia smacznej zupy grzybowej z kaszą i ziemniakami wystarczą podgrzybki, koźlarze lub borowiki w formie suszonej. Co więcej, mają one znacznie intensywniejszy zapach niż świeże. Poza grzybami, do ugotowania zupy potrzebne będą pokrojone warzywa – marchewka i ziemniaki. Wymieniona wśród składników grzybowej kasza jęczmienna jest dostępna w kilku rodzajach, takich jak: pęczak, kasza perłowa lub kasza wiejska. Różnią się one wielkością ziaren, wybierz zatem tę, która najbardziej odpowiada Twoim upodobaniom. Jeśli lubisz aromat ziół, dodaj do grzybowej suszony tymianek lub rozmaryn. Ciekawym akcentem będzie również biały pieprz, wsypany pod koniec gotowania. Te przyprawy nie zdominują smaku grzybów, a jedynie subtelnie go podkreślą. Do zabielenia zupy użyj śmietany. Danie podaje się na gorąco, posypane drobno posiekaną natką pietruszki. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na smaczną zupę grzybową.