
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 litr
1 szklanka
1 szczypta
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namoczyć w 1 szklance ciepłej wody .Odcedzić pozostawiając wodę i pokroić grzyby w paski .Obrać ziemniaki i marchew . Pokroić : ziemniaki w kostkę , a marchew w pół plasterki. Umyć . Wsypać do garnka razem z grzybami . Zalać 3 szklankami wody i 1 szklanką wywaru z moczenia grzybów . Dodać kostkę bulionową grzybową i kaszę . Gotować na małym gazie 45 minut
Krok 2
Sos borowikowy rozrobić w zimnej wodzie ( ok. 1 szklanki ) i wlać do zupy .Wymieszać i gotować 10 minut .Dolać śmietankę .Doprawić pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grzybowa z kaszą i ziemniakami
Aby przygotować potrawę z grzybami, nie musisz wcale wyruszać do lasu na grzybobranie. Do stworzenia smacznej zupy grzybowej z kaszą i ziemniakami wystarczą podgrzybki, koźlarze lub borowiki w formie suszonej. Co więcej, mają one znacznie intensywniejszy zapach niż świeże. Poza grzybami, do ugotowania zupy potrzebne będą pokrojone warzywa – marchewka i ziemniaki. Wymieniona wśród składników grzybowej kasza jęczmienna jest dostępna w kilku rodzajach, takich jak: pęczak, kasza perłowa lub kasza wiejska. Różnią się one wielkością ziaren, wybierz zatem tę, która najbardziej odpowiada Twoim upodobaniom. Jeśli lubisz aromat ziół, dodaj do grzybowej suszony tymianek lub rozmaryn. Ciekawym akcentem będzie również biały pieprz, wsypany pod koniec gotowania. Te przyprawy nie zdominują smaku grzybów, a jedynie subtelnie go podkreślą. Do zabielenia zupy użyj śmietany. Danie podaje się na gorąco, posypane drobno posiekaną natką pietruszki. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na smaczną zupę grzybową.


































