Grzybowa z kaszą i ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowa z kaszą i ziemniakami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 litr

1 szklanka

1 szczypta

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć w 1 szklance ciepłej wody .Odcedzić pozostawiając wodę i pokroić grzyby w paski .Obrać ziemniaki i marchew . Pokroić : ziemniaki w kostkę , a marchew w pół plasterki. Umyć . Wsypać do garnka razem z grzybami . Zalać 3 szklankami wody i 1 szklanką wywaru z moczenia grzybów . Dodać kostkę bulionową grzybową i kaszę . Gotować na małym gazie 45 minut

Krok 2

Sos borowikowy rozrobić w zimnej wodzie ( ok. 1 szklanki ) i wlać do zupy .Wymieszać i gotować 10 minut .Dolać śmietankę .Doprawić pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowa z  kaszą i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sajgonki mięsne
czas przygotowania
36 min.
stopień trudności

średnie

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzybowa z  kaszą i ziemniakami Grzybowa z kaszą i ziemniakami

Aby przygotować potrawę z grzybami, nie musisz wcale wyruszać do lasu na grzybobranie. Do stworzenia smacznej zupy grzybowej z kaszą i ziemniakami wystarczą podgrzybki, koźlarze lub borowiki w formie suszonej. Co więcej, mają one znacznie intensywniejszy zapach niż świeże. Poza grzybami, do ugotowania zupy potrzebne będą pokrojone warzywa – marchewka i ziemniaki. Wymieniona wśród składników grzybowej kasza jęczmienna jest dostępna w kilku rodzajach, takich jak: pęczak, kasza perłowa lub kasza wiejska. Różnią się one wielkością ziaren, wybierz zatem tę, która najbardziej odpowiada Twoim upodobaniom. Jeśli lubisz aromat ziół, dodaj do grzybowej suszony tymianek lub rozmaryn. Ciekawym akcentem będzie również biały pieprz, wsypany pod koniec gotowania. Te przyprawy nie zdominują smaku grzybów, a jedynie subtelnie go podkreślą. Do zabielenia zupy użyj śmietany. Danie podaje się na gorąco, posypane drobno posiekaną natką pietruszki. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na smaczną zupę grzybową.