Udka w miodowo-octowej glazurze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka w miodowo-octowej glazurze

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

4 łyżki

3 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy oliwą i oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.Ocet balsamiczny mieszamy z miodem. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym.Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Marchew obieramy,płuczemy i kroimy w skośne grube plastry. Obkładamy mięso warzywami.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Po 10 minutach smarujemy glazurą miodowo-octową i ponownie wsawiamy do piekarnika, i tak co 10 minut.Pieczemy łącznie około godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka w miodowo-octowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka w miodowo-octowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka w miodowo-octowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka w miodowo-octowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka w miodowo-octowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka w miodowo-octowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka w miodowo-octowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka w miodowo-octowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej