Z czego jest kaszanka? Z jakich składników jest zrobiona?
Kaszanka to popularny wyrób wędliniarski w Polsce. Niektórzy ją uwielbiają, inni traktują jako kontrowersyjne danie ze względu na składniki, z których jest wykonywana. Chcecie poznać proces przygotowania kaszanki? Zastanawiacie się, z czego robiony jest ten przysmak? Poznajcie z nami niezbędne informacje na temat kaszanki. Zapraszamy!
Kaszanka – z czego jest?
Kaszanka to zdecydowanie jeden z najbardziej popularnych wyrobów wędliniarskich w Polsce. Jesteśmy pewni, że przysmak ten zawitał kiedyś na Waszym stole. Kaszanka nie pochodzi jednak z Polski, a z Niemiec. Już w połowie XVII wieku zaczęto przygotowywać ten specjał – zajadali się nim szlachcice, magnaci oraz chłopi. Kaszanka jest popularna również współcześnie, jednak jej skład budzi u wielu osób niemałe kontrowersje. Dlaczego? Z czego jest zrobiona kaszanka? Bazą tego przysmaku są mięsne podroby oraz kasza.
Kaszanka skład – zaleta czy wada?
W wielu regionach przepis na kaszankę jest inny. Baza jednak pozostaje taka sama! Z czego składa się kaszanka? W tym przysmaku podstawową rolę odgrywa kasza. Niektórzy wykorzystują odmianę jęczmienną, inni gryczaną. Kolejnym składnikiem kaszanki jest krew wieprzowa. W tym przysmaku znajdują się również liczne podroby, między innymi: wątróbka, płuca oraz skóra. Smak kaszanki doskonale podkreśla smażona cebulka, która również jest dodawana do środka. Warto także wspomnieć o przyprawach! Kaszanka powinna być dobrze doprawiona, zazwyczaj dodawane są do niej: majeranek, pieprz, sól oraz ziele angielskie. Wiele osób może pomylić ten wyrób z kiełbasą. Dlaczego? Wszystkie składniki kaszanki włożone są do oczyszczonego jelita, dlatego jej wygląd i forma są podobne do kiełbasy. Nie mylcie tych dwóch wyrobów!
Kaszanka składniki do przyrządzenia
Chcecie przygotować pyszną kaszankę? Mamy na to doskonały sposób! Podsmażcie na patelni posiekaną cebulę, a następnie dodajcie na nią kaszankę w plasterkach. Te dwie proste czynności pozwolą Wam cieszyć się smakiem tego wyrobu. A może szukacie pomysłu na grillowe przekąski? Kaszanka również doskonale się sprawdzi! Owińcie ten wyrób w folię, a następnie grillujcie przez około 15 minut. Gotowe!
Nasze przepisy na kaszankę
Wiecie już, z czego jest kaszanka. Mamy więc nadzieję, że te informacje Was nie zniechęciły i wykorzystacie nasze przepisy na przygotowanie tego tradycyjnego przysmaku. Jesteście ciekawi, co chcemy Wam zaproponować? Sprawdźcie nasze pomysły na podanie kaszanki.
Szykujecie się na grilla ze znajomymi? Musicie przygotować dla nich masę smakołyków! Jednym z nich może być kaszanka grillowana w papilotach. Przyrządzicie ją w zaledwie 35 minut, a efekty będą zachwycające!
Jeżeli chcecie poeksperymentować, to mamy dla Was kolejny smakołyk na grilla. Jesteśmy ciekawi Waszej reakcji! Co powiecie na kaszankę grillowaną w cebuli? To naprawdę smaczne połączenie, sami się o tym przekonajcie!
Szukacie pomysłu na smaczną przystawkę? Cebulowe bomby z pewnością przypadną Wam do gustu. Co ciekawe w ich składzie znajduje się również góralski akcent, czyli oscypek. Smacznego!
Komentarze (0)