Składniki
8 sztuk
3 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z nieobranej cebuli zetnij z góry ok. 2 cm. Łyżką wydrąż cebule tak aby zostały dwie warstwy.
Krok 2
Kaszankę obierz i rozdrobnij widelcem. Cebulę wydrążoną ze środka pokrój w kosteczkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Do cebuli dorzuć kaszankę i smaż ją chwile aż zupełnie się rozpadnie. Następnie dodaj ketchup Hellmann's, dzięki niemu kaszanka będzie bardziej soczysta. Na końcu dodaj drobno pokrojone jabłko. Farsz dopraw do smaku majerankiem i Przyprawą do grilla Knorr.
Krok 3
Do farszu dodaj część startego oscypka. Tak przygotowaną kaszankę umieść w cebulach. Górę posyp startym serkiem wędzonym.
Krok 4
Cebule piecz na grillu pod przykryciem około 30 minut, tak aby kaszanka była ciepła.
Dobra rada:
Do kaszanki zamiast jabłka możesz dodać pokrojone w drobną kostkę morele.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszanka grillowana w cebuli
Jeżeli szukasz alternatywy dla popularnych dań z rusztu, przygotuj kaszankę grillowaną w cebuli. Cebula dobrze nadaje się do wypełnienia nadzieniem ze względu na odpowiedni kształt oraz łatwą możliwość wydrążenia z niej środkowych warstw. Pamiętaj, aby podczas tej czynności zostawić około dwie warstwy przylegające do boków cebuli – ich smak będzie dobrze komponował się z kaszanką. Do przygotowania farszu wykorzystaj pozostałe po wydrążeniu części warzywa – pokrojone na kawałki podsmaż przez chwilę na oleju, aż staną się złociste, a następnie przełóż do nich kaszankę. Aby uzyskała soczystszą konsystencję, dodaj odrobinę ketchupu. Do całości dobrze pasować będą jabłka, zamiast których możesz użyć opcjonalnie także moreli. Na końcu posyp farsz startym oscypkiem, którego wyrazisty smak doskonale podkreśli resztę składników. Cebule napełnij kaszanką i piecz na grillu przez około pół godziny. Opiekaj także odkrojone czubki cebul i przed podaniem nałóż je na gotowe porcje. Koniecznie przygotuj kaszankę grillowaną w cebuli podczas najbliższego sezonu grillowego!