Kaszanka grillowana w cebuli

- Krok 1Z nieobranej cebuli zetnij z góry ok. 2 cm. Łyżką wydrąż cebule tak aby zostały dwie warstwy.
- Krok 2Kaszankę obierz i rozdrobnij widelcem. Cebulę wydrążoną ze środka pokrój w kosteczkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Do cebuli dorzuć kaszankę i smaż ją chwile aż zupełnie się rozpadnie. Następnie dodaj ketchup Hellmann's, dzięki niemu kaszanka będzie bardziej soczysta. Na końcu dodaj drobno pokrojone jabłko. Farsz dopraw do smaku majerankiem i Przyprawą do grilla Knorr.
- Krok 3Do farszu dodaj część startego oscypka. Tak przygotowaną kaszankę umieść w cebulach. Górę posyp startym oscypkiem.
- Krok 4Cebule piecz na grillu pod przykryciem około 30 minut, tak aby kaszanka była ciepła.

Do kaszanki zamiast jabłka możesz dodać pokrojone w drobną kostkę morele.

Jeżeli szukasz alternatywy dla popularnych dań z rusztu, przygotuj kaszankę grillowaną w cebuli. Cebula dobrze nadaje się do wypełnienia nadzieniem ze względu na odpowiedni kształt oraz łatwą możliwość wydrążenia z niej środkowych warstw. Pamiętaj, aby podczas tej czynności zostawić około dwie warstwy przylegające do boków cebuli – ich smak będzie dobrze komponował się z kaszanką. Do przygotowania farszu wykorzystaj pozostałe po wydrążeniu części warzywa – pokrojone na kawałki podsmaż przez chwilę na oleju, aż staną się złociste, a następnie przełóż do nich kaszankę. Aby uzyskała soczystszą konsystencję, dodaj odrobinę ketchupu. Do całości dobrze pasować będą jabłka, zamiast których możesz użyć opcjonalnie także moreli. Na końcu posyp farsz startym oscypkiem, którego wyrazisty smak doskonale podkreśli resztę składników. Cebule napełnij kaszanką i piecz na grillu przez około pół godziny. Opiekaj także odkrojone czubki cebul i przed podaniem nałóż je na gotowe porcje. Koniecznie przygotuj kaszankę grillowaną w cebuli podczas najbliższego sezonu grillowego!