
Składniki
400 gramów
1 łyżka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kaszanki zdejmij skórę. Kaszankę pomieszaj z posiekanym czosnkiem, majerankiem, pokrojonym w kostkę jabłkiem, kawałkami śliwki, podsmażoną i pokrojoną w pół-plasterki cebulką. Całość dopraw Przyprawą do grilla Knorr i odrobiona ketchupem Hellmann's.

Krok 2
Kaszankę zawiń w pergamin na następnie zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowaną kaszankę grilluj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem około 30 minut.


Dobra rada:
Do kaszanki, aby wzmocnić jej smak możesz dodać trochę ostrej papryczki chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszanka grillowana w papilotach
Do kaszanki, szczególnie grillowanej, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. To niemal sztandarowe danie w menu letniego barbecue. Nasza dzisiejsza propozycja to kaszanka z grilla w papilotach, którą przyrządzisz w łatwy i szybki sposób. Wystarczy dodać do niej odpowiednie składniki oraz przyprawy i chwilę podsmażać lub podpiekać. Wypróbuj, jak kaszanka w papilotach smakuje podana z owocami, przygotowana na grillu. Z kaszanką grillowaną w papilotach świetnie komponować się będą jabłka, najlepiej w kwaśnej odmianie oraz suszone śliwki wędzone. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, przypraw całość mieloną lub świeżą drobno pokrojoną papryczką chili. Tak przygotowaną mieszankę zawiń w folię do pieczenia i grilluj około pół godziny. Po tym czasie kaszanka w papilotach przejdzie smakiem przypraw i dodatków. Danie podawaj z ziemniakami pieczonymi w mundurkach lub grillowanymi warzywami. Sprawdź, jak szybko możesz przygotować tę smaczną kaszankę z grilla.
Dla kogo?
Kaszanka na grilla z naszego przepisu zachwyci każdego miłośnika letnich imprez, na których nie może zabraknąć różnorodnych dań serwowanych wprost z rusztu. Jeśli jesteś miłośnikiem mięsnych potraw na ciepło, kaszanka z grilla koniecznie musi zagościć na Twoim stole.
Na jaką okazję?
Bez wątpienia na letniego grilla! Kaszanka z grilla w papilotach jest także świetną alternatywą dla klasycznych potraw, serwowanych na obiad czy na kolację. Pamiętajcie bowiem, że kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą idealnie smakuje także przygotowana na elektrycznym grillu czy na patelni grillowej.
Czy wiesz, że?
Kaszanka w stylu śląskim to inaczej krupniok. Wyrób ten uzyskał w 2016 roku certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne, co oznacza, że nazwa „krupniok” została zastrzeżona i jest objęta unijną ochroną. Obecnie kaszanka na grilla ma wielu fanów, jak również istnieje wiele wersji jej przygotowania.
Dla urozmaicenia:
W zależności od tego, czy lubisz bardziej pikantne, czy też delikatniejsze dania, dodaj do kaszanki w papilotach według uznania odpowiednie ilości przypraw. Dobrze sprawdzi się posiekany czosnek, który podczas grillowania staje się słodki, a także pokrojona i wcześniej podsmażona cebula. Kaszanka z grilla z tymi dodatkami powinna zachwycić Twoje kubki smakowe na długo.