
Składniki
400 gramów
1 łyżka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kaszanki zdejmij skórę. Kaszankę pomieszaj z posiekanym czosnkiem, majerankiem, pokrojonym w kostkę jabłkiem, kawałkami śliwki, podsmażoną i pokrojoną w pół-plasterki cebulką. Całość dopraw Przyprawą do grilla Knorr i odrobiona ketchupem Hellmann's .

Krok 2
Kaszankę zawiń w pergamin na następnie zawiń w folię aluminiową . Tak przygotowaną kaszankę grilluj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem około 30 minut.


Dobra rada:
Do kaszanki aby wzmocnić jej smak możesz dodać trochę ostrej papryczki chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszanka grillowana w papilotach
Do kaszanki, szczególnie grillowanej, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. To niemal sztandarowe danie w menu letniego barbecue. Nasza dzisiejsza propozycja to kaszanka z grilla w papilotach, którą przyrządzisz w łatwy i szybki sposób. Wystarczy dodać do niej odpowiednie składniki oraz przyprawy i chwilę podsmażać lub podpiekać. Wypróbuj, jak kaszanka w papilotach smakuje podana z owocami, przygotowana na grillu. Z kaszanką grillowaną w papilotach świetnie komponować się będą jabłka, najlepiej w kwaśnej odmianie oraz suszone śliwki wędzone. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, przypraw całość mieloną lub świeżą drobno pokrojoną papryczką chili. Tak przygotowaną mieszankę zawiń w folię do pieczenia i grilluj około pół godziny. Po tym czasie kaszanka w papilotach przejdzie smakiem przypraw i dodatków. Danie podawaj z ziemniakami pieczonymi w mundurkach lub grillowanymi warzywami. Sprawdź, jak szybko możesz przygotować tę smaczną kaszankę z grilla.
Dla kogo?
Kaszanka na grilla z naszego przepisu zachwyci każdego miłośnika letnich imprez, na których nie może zabraknąć różnorodnych dań serwowanych wprost z rusztu.
Na jaką okazję?
Bez wątpienia na letniego grilla! Kaszanka w papilotach jest także świetną alternatywą dla klasycznych potraw, serwowanych na obiad czy na kolację. Pamiętajcie bowiem, że kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą idealnie smakuje także przygotowana na elektrycznym grillu czy na patelni grillowej.
Czy wiesz, że?
Kaszanka w stylu śląskim to inaczej krupniok. Wyrób ten uzyskał w 2016 roku certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne, co oznacza, że nazwa „krupniok” została zastrzeżona i jest objęta unijną ochroną.
Dla urozmaicenia:
W zależności od tego, czy lubisz bardziej pikantne, czy też delikatniejsze dania, dodaj do kaszanki w papilotach według uznania odpowiednie ilości przypraw. Dobrze sprawdzi się posiekany czosnek, który podczas grillowania staje się słodki, a także pokrojona i wcześniej podsmażona cebula.