
Składniki
300 gramów
100 gramów
2 łyżki
300 gramów
300 gramów
10 dekagramów
1 łyżeczka
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
3 łyżki
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone pomieszaj z Przyprawą do grilla Knorr, kminkiem, startą na tarce cebulą. Mięso dokładnie wyrób tak, aby stanowiło jednolitą masę.

Krok 2
W drugiej misce pomieszaj pokruszony ser feta z posiekaną kolendrą, miętą i oliwkami, powstałą masę wymieszaj. Może ona mieć różną konsystencję, w zależności od pochodzenia sera. Farsz z polskiego sera będzie kremowy, z greckiego - dużo bardziej suchy.

Krok 3
Weź do zmoczonej w zimnej wodzie ręki porcję mięsa mielonego, uformuj z niego (naciągając go na kciuk prawej dłoni) owalny kotlet z dziurką w środku. Do środka kotleta włóż farsz z sera. Zamknij kotlety szczelnie z obu stron.

Krok 4
Gotowe kebaby delikatnie natłuść obracając je w rękach z oliwą. Mięso grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, obracając je co jakiś czas. Zgrillowane kebaby podawaj z tortillą i sosem Hellmann's Czosnkowym.


Dobra rada:
Do farszu możesz również dodać drobno posiekany strąk papryczki chilli - zaostrzy ona smak kebabu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kofta kebab
Kofta kebab to smaczne i oryginalne kotleciki, doskonale nadające się m.in. na spotkanie przy grillu. Możesz zaserwować je jako alternatywę dla grillowanej kiełbasy lub szaszłyków. Pochodzą z kuchni bliskowschodniej, więc jeśli chcesz postępować zgodnie z klasycznym przepisem, użyj mielonej jagnięciny. Dopraw ją wyrazistą przyprawą do grilla, kminkiem oraz startą na tarce cebulą. Oddzielnie przyrządź do niego serowy farsz, łącząc ze sobą wyrazisty ser feta, świeżo posiekane liście kolendry oraz miętę. Smak całości doskonale urozmaicą także zielone bądź czarne oliwki. Z mięsa mielonego uformuj owalne kotlety, a w ich środek włóż farsz serowy. Gotowe kofta kebaby natłuść oliwią i grilluj do czasu, aż staną się rumiane i podpieczone. Podawaj je na ciepło razem z tortillą, wyrazistym sosem czosnkowym lub ketchupem. Świetnym dodatkiem do nich będzie również sałatka z sezonowych warzyw, na przykład pomidorów, ogórków oraz papryki. Pamiętaj o tym smacznym daniu, szczególnie w sezonie grillowym.