Kofta kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kofta kebab

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

558 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

433 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

695 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

2 łyżki

300 gramów

300 gramów

10 dekagramów

1 łyżeczka

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

3 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone pomieszaj z Przyprawą do grilla Knorr, kminkiem, startą na tarce cebulą. Mięso dokładnie wyrób tak, aby stanowiło jednolitą masę.

Kofta kebab - Krok 1

Krok 2

W drugiej misce pomieszaj pokruszony ser feta z posiekaną kolendrą, miętą i oliwkami, powstałą masę wymieszaj. Może ona mieć różną konsystencję, w zależności od pochodzenia sera. Farsz z polskiego sera będzie kremowy, z greckiego - dużo bardziej suchy.

Kofta kebab - Krok 2

Krok 3

Weź do zmoczonej w zimnej wodzie ręki porcję mięsa mielonego, uformuj z niego (naciągając go na kciuk prawej dłoni) owalny kotlet z dziurką w środku. Do środka kotleta włóż farsz z sera. Zamknij kotlety szczelnie z obu stron.

Kofta kebab - Krok 3

Krok 4

Gotowe kebaby delikatnie natłuść obracając je w rękach z oliwą. Mięso grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, obracając je co jakiś czas. Zgrillowane kebaby podawaj z tortillą i sosem Hellmann’s Czosnkowym.

Kofta kebab - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz również dodać drobno posiekany strąk papryczki chilli - zaostrzy ona smak kebabu.

2

Opinie o przepisie

  • Marcin Sawicki

    Marcin Sawicki , 14.02.2018

    To jest przepis na 6 osób, więc wychodzi 150g per capita

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Adamczyk

    Adam Adamczyk , 09.10.2017

    Nie za dużo tego mięsa w przepisie? 3x300g?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kofta kebabKofta kebab

Kofta kebab to smaczne i oryginalne kotleciki, doskonale nadające się m.in. na spotkanie przy grillu. Możesz zaserwować je jako alternatywę dla grillowanej kiełbasy lub szaszłyków. Pochodzą z kuchni bliskowschodniej, więc jeśli chcesz postępować zgodnie z klasycznym przepisem, użyj mielonej jagnięciny. Dopraw ją wyrazistą przyprawą do grilla, kminkiem oraz startą na tarce cebulą. Oddzielnie przyrządź do niego serowy farsz, łącząc ze sobą wyrazisty ser feta, świeżo posiekane liście kolendry oraz miętę. Smak całości doskonale urozmaicą także zielone bądź czarne oliwki. Z mięsa mielonego uformuj owalne kotlety, a w ich środek włóż farsz serowy. Gotowe kofta kebaby natłuść oliwią i grilluj do czasu, aż staną się rumiane i podpieczone. Podawaj je na ciepło razem z tortillą, wyrazistym sosem czosnkowym lub ketchupem. Świetnym dodatkiem do nich będzie również sałatka z sezonowych warzyw, na przykład pomidorów, ogórków oraz papryki. Pamiętaj o tym smacznym daniu, szczególnie w sezonie grillowym.