
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
150 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
1 łyżeczka
8 sztuk
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana, cebule, czosnek w całości oraz paprykę ułóż na blasze do pieczenia, przykryj folią aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu warzywa wystudź.

Krok 2
Warzywa obierz ze skóry, umieść w kielichu blendera i zmiksuj z oliwą (2 łyżki) i koncentratem na gładko. Na koniec dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Dip dopraw do smaku, przełóż do miseczki i posyp czarnuszką.

Krok 3
Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój w kostkę 3x3 cm – tak samo pokrój wędzony boczek. W misce połącz pozostałą oliwę oraz przyprawę Knorr i wymieszaj.

Krok 4
Pokrojone mięso oraz boczek wymieszaj z przygotowaną marynatą, a następnie nabijaj na przemian na drewniane patyki.

Krok 5
Przygotowane szaszłyki ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż ok. 10 minut obracając co chwilę. Kromki bagietki zgrilluj, a następnie posmaruj warzywnym dipem. Grillowane polędwiczki podawaj z grzankami.


Dobra rada:
Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się podczas grillowania, namocz je uprzednio w wodzie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane polędwiczki
Polędwiczki to najdelikatniejsza część wieprzowiny. Są kruche, delikatne i odpowiednie na wiele okazji. Dobrze smakują grillowane, dlatego, jeśli chcesz podczas ogrodowego przyjęcia podać inne mięso niż popularna karkówka czy kiełbasa, weź pod uwagę ten przepis. Grillowane polędwiczki przyrządź razem z kawałkami wędzonego boczku. To połączenie sprawi, że chude mięso z polędwiczki nie wyschnie na ruszcie, a całe danie będzie soczyste i zyska wędzony aromat. Obydwa gatunki mięsa pokrój na kawałki podobnej wielkości, dokładnie natrzyj marynatą, a następnie nadziej na patyczki i upiecz. Polędwiczki podawaj z gęstym sosem z pieczonych warzyw: bakłażana, papryki, cebuli oraz czosnku. Ten ostatni będzie miał po upieczeniu słodki posmak i straci swoją ostrość. Zblenduj wszystkie składniki, a potem dopraw je kolendrą oraz czarnuszką. Grillowane polędwiczki serwuj z warzywnym sosem, grzankami, a także grecką sałatką. Sprawdź także inne nasze przepisy na potrawy z grilla i zainspiruj się nimi. Smacznego!