Grillowane polędwiczki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

318 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

1 łyżeczka

8 sztuk

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana, cebule, czosnek w całości oraz paprykę ułóż na blasze do pieczenia, przykryj folią aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu warzywa wystudź.

Grillowane polędwiczki - Krok 1

Krok 2

Warzywa obierz ze skóry, umieść w kielichu blendera i zmiksuj z oliwą (2 łyżki) i koncentratem na gładko. Na koniec dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Dip dopraw do smaku, przełóż do miseczki i posyp czarnuszką.

Grillowane polędwiczki - Krok 2

Krok 3

Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój w kostkę 3x3 cm – tak samo pokrój wędzony boczek. W misce połącz pozostałą oliwę oraz przyprawę Knorr i wymieszaj.

Grillowane polędwiczki - Krok 3

Krok 4

Pokrojone mięso oraz boczek wymieszaj z przygotowaną marynatą, a następnie nabijaj na przemian na drewniane patyki.

Grillowane polędwiczki - Krok 4

Krok 5

Przygotowane szaszłyki ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż ok. 10 minut obracając co chwilę. Kromki bagietki zgrilluj, a następnie posmaruj warzywnym dipem. Grillowane polędwiczki podawaj z grzankami.

Grillowane polędwiczki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się podczas grillowania, namocz je uprzednio w wodzie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane polędwiczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane polędwiczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane polędwiczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane polędwiczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane polędwiczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane polędwiczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane polędwiczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane polędwiczkiGrillowane polędwiczki

Polędwiczki to najdelikatniejsza część wieprzowiny. Są kruche, delikatne i odpowiednie na wiele okazji. Dobrze smakują grillowane, dlatego, jeśli chcesz podczas ogrodowego przyjęcia podać inne mięso niż popularna karkówka czy kiełbasa, weź pod uwagę ten przepis. Grillowane polędwiczki przyrządź razem z kawałkami wędzonego boczku. To połączenie sprawi, że chude mięso z polędwiczki nie wyschnie na ruszcie, a całe danie będzie soczyste i zyska wędzony aromat. Obydwa gatunki mięsa pokrój na kawałki podobnej wielkości, dokładnie natrzyj marynatą, a następnie nadziej na patyczki i upiecz. Polędwiczki podawaj z gęstym sosem z pieczonych warzyw: bakłażana, papryki, cebuli oraz czosnku. Ten ostatni będzie miał po upieczeniu słodki posmak i straci swoją ostrość. Zblenduj wszystkie składniki, a potem dopraw je kolendrą oraz czarnuszką. Grillowane polędwiczki serwuj z warzywnym sosem, grzankami, a także grecką sałatką. Sprawdź także inne nasze przepisy na potrawy z grilla i zainspiruj się nimi. Smacznego!