
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
150 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
1 łyżeczka
8 sztuk
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana, cebule, czosnek w całości oraz paprykę ułóż na blasze do pieczenia, przykryj folią aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu warzywa wystudź.
Krok 2
Warzywa obierz ze skóry, umieść w kielichu blendera i zmiksuj z oliwą (2 łyżki) i koncentratem na gładko. Na koniec dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Dip dopraw do smaku, przełóż do miseczki i posyp czarnuszką.
Krok 3
Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój w kostkę 3x3 cm – tak samo pokrój wędzony boczek. W misce połącz pozostałą oliwę oraz przyprawę Knorr i wymieszaj.
Krok 4
Pokrojone mięso oraz boczek wymieszaj z przygotowaną marynatą, a następnie nabijaj na przemian na drewniane patyki.
Krok 5
Przygotowane szaszłyki ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż ok. 10 minut obracając co chwilę. Kromki bagietki zgrilluj, a następnie posmaruj warzywnym dipem. Grillowane polędwiczki podawaj z grzankami.
Dobra rada:
Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się podczas grillowania, namocz je uprzednio w wodzie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Grillowane polędwiczki
Polędwiczki to najdelikatniejsza część wieprzowiny. Są kruche, delikatne i odpowiednie na wiele okazji. Dobrze smakują grillowane, dlatego, jeśli chcesz podczas ogrodowego przyjęcia podać inne mięso niż popularna karkówka czy kiełbasa, weź pod uwagę ten przepis. Grillowane polędwiczki przyrządź razem z kawałkami wędzonego boczku. To połączenie sprawi, że chude mięso z polędwiczki nie wyschnie na ruszcie, a całe danie będzie soczyste i zyska wędzony aromat. Obydwa gatunki mięsa pokrój na kawałki podobnej wielkości, dokładnie natrzyj marynatą, a następnie nadziej na patyczki i upiecz. Polędwiczki podawaj z gęstym sosem z pieczonych warzyw: bakłażana, papryki, cebuli oraz czosnku. Ten ostatni będzie miał po upieczeniu słodki posmak i straci swoją ostrość. Zblenduj wszystkie składniki, a potem dopraw je kolendrą oraz czarnuszką. Grillowane polędwiczki serwuj z warzywnym sosem, grzankami, a także grecką sałatką. Sprawdź także inne nasze przepisy na potrawy z grilla i zainspiruj się nimi. Smacznego!