Grillowane polędwiczki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Grillowane polędwiczki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

320 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

1 łyżeczka

8 sztuk

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana, cebule, czosnek w całości oraz paprykę ułóż na blasze do pieczenia, przykryj folią aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu warzywa wystudź.

Grillowane polędwiczki - Krok 1

Krok 2

Warzywa obierz ze skóry, umieść w kielichu blendera i zmiksuj z oliwą (2 łyżki) i koncentratem na gładko. Na koniec dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Dip dopraw do smaku, przełóż do miseczki i posyp czarnuszką.

Grillowane polędwiczki - Krok 2

Krok 3

Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój w kostkę 3x3 cm – tak samo pokrój wędzony boczek. W misce połącz pozostałą oliwę oraz przyprawę Knorr i wymieszaj.

Grillowane polędwiczki - Krok 3

Krok 4

Pokrojone mięso oraz boczek wymieszaj z przygotowaną marynatą, a następnie nabijaj na przemian na drewniane patyki.

Grillowane polędwiczki - Krok 4

Krok 5

Przygotowane szaszłyki ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż ok. 10 minut obracając co chwilę. Kromki bagietki zgrilluj, a następnie posmaruj warzywnym dipem. Grillowane polędwiczki podawaj z grzankami.

Grillowane polędwiczki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się podczas grillowania, namocz je uprzednio w wodzie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane polędwiczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane polędwiczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane polędwiczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane polędwiczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane polędwiczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane polędwiczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane polędwiczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane polędwiczkiGrillowane polędwiczki

Polędwiczki to najdelikatniejsza część wieprzowiny. Są kruche, delikatne i odpowiednie na wiele okazji. Dobrze smakują grillowane, dlatego, jeśli chcesz podczas ogrodowego przyjęcia podać inne mięso niż popularna karkówka czy kiełbasa, weź pod uwagę ten przepis. Grillowane polędwiczki przyrządź razem z kawałkami wędzonego boczku. To połączenie sprawi, że chude mięso z polędwiczki nie wyschnie na ruszcie, a całe danie będzie soczyste i zyska wędzony aromat. Obydwa gatunki mięsa pokrój na kawałki podobnej wielkości, dokładnie natrzyj marynatą, a następnie nadziej na patyczki i upiecz. Polędwiczki podawaj z gęstym sosem z pieczonych warzyw: bakłażana, papryki, cebuli oraz czosnku. Ten ostatni będzie miał po upieczeniu słodki posmak i straci swoją ostrość. Zblenduj wszystkie składniki, a potem dopraw je kolendrą oraz czarnuszką. Grillowane polędwiczki serwuj z warzywnym sosem, grzankami, a także grecką sałatką. Sprawdź także inne nasze przepisy na potrawy z grilla i zainspiruj się nimi. Smacznego!