Kurczak z kaparami – pierś pieczona: przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

209

heart
1550 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1517 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4575 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj i osusz a następnie każdą z nich posyp z obu stron przyprawą Knorr.

Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj sos Hellmann's z posiekaną natką oraz kaparami.

Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane piersi ułóż w żaroodpornym naczyniu. Każdą z nich posmaruj przygotowanym sosem.

Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - Krok 3

Krok 4

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na ok. 25-30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby piersi zarumieniły się.

Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tak przygotowane mięso możesz podać jako danie główne lub jako dodatek do sałatki.

7

Opinie o przepisie

  • Maria

    Maria , 23.08.2025

    Na zdjęciu są 2 piersi z kurczaka a w przepisie napisane jest 4 piersi z kurczaka. Na 4 piersi to czas pieczenia jest za krótki według tego przepisu .

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Andrzej

    Andrzej , 13.01.2024

    Po 30 minutach pieczenia w temperaturze 180 stopni pierś jest surowa w środku.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marta Marta

    Marta Marta , 03.10.2016

    Szybkie proste i przepyszne danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenobia Kwiatkowska

    Zenobia Kwiatkowska , 21.09.2016

    proste w przygotowaniu i palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Leszczyńska

    Iwona Leszczyńska , 16.08.2016

    ja bardzo często marynuję pierś z kurczaka w czosnku, oliwie z oliwek i ziołach prowansalskich( chyba że mam pod ręką świeże ) i zostawiam na noc. Potem tylko wkładam do multicookera z panasonica i mam pyszne jedzenie, ale fakt kura lubi się z czosnkiem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparamiPieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami

Szukasz pomysłu na szybki, lecz efektowny obiad? Dobrze trafiłeś! Przygotowaliśmy przepis na pierś z kurczaka z kaparami, którego przygotowanie nie zajmie Ci wielu godzin, a efekty będą doskonałe. Zobacz na listę składników, zapoznaj się z naszymi wskazówkami i do dzieła. Niech kurczak z kaparami oczaruje Cię walorami! 

Dla kogo?

Jesteśmy pewni, że kapary kurczak przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom kulinarnym. Przygotowana przez nas kompozycja z mięsa, kaparów i czosnku nie ma sobie równych. Już wkrótce możesz się o tym przekonać. Powodzenia! 

Na jaką okazję?

Uroczystość w gronie bliskich do idealna okazja do tego, by kurczak w kaparach zawitał na Twoim stole. Przyrządź to danie, a później zbieraj same pochwały. Aromatyczna pierś z kurczaka sprawdzi się również jako codzienny obiad dla domowników. Ty decydujesz, kiedy rozpoczniesz przygotowania. 

Czy wiesz, że?

Kapary są niezwykle cenionym produktem, który pobudza apetyt. Właśnie dlatego warto wykorzystywać go do przyrządzenia różnych potraw. Kapary są częstym dodatkiem do makaronów, pizzy czy też mięs. W naszym przepisie zaserwujesz je z aromatycznym kurczakiem. 

Dla urozmaicenia:

Jeżeli chcesz stworzyć pełną kompozycję obiadową, zadbaj o dodatki do dania. Kurczak z kaparami przepis doskonale smakuje z ryżem czy pieczonymi ziemniakami. Możesz również przyrządzić do niego sałatkę ze świeżych warzyw, dzięki czemu potrawa będzie smaczna i zbilansowana.