Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami
łatwe
4533 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
4 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi umyj i osusz a następnie każdą z nich posyp z obu stron przyprawą Knorr.

Krok 2
W miseczce wymieszaj sos Hellmann's z posiekaną natką oraz kaparami.

Krok 3
Zamarynowane piersi ułóż w żaroodpornym naczyniu. Każdą z nich posmaruj przygotowanym sosem.

Krok 4
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na ok. 25-30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby piersi zarumieniły się.


Dobra rada:
Tak przygotowane mięso możesz podać jako danie główne lub jako dodatek do sałatki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami
Szukasz pomysłu na szybki, lecz efektowny obiad? Dobrze trafiłeś! Przygotowaliśmy przepis na pierś z kurczaka z kaparami, którego przygotowanie nie zajmie Ci wielu godzin, a efekty będą doskonałe. Zobacz na listę składników, zapoznaj się z naszymi wskazówkami i do dzieła. Niech kurczak z kaparami oczaruje Cię walorami!
Dla kogo?
Jesteśmy pewni, że kapary kurczak przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom kulinarnym. Przygotowana przez nas kompozycja z mięsa, kaparów i czosnku nie ma sobie równych. Już wkrótce możesz się o tym przekonać. Powodzenia!
Na jaką okazję?
Uroczystość w gronie bliskich do idealna okazja do tego, by kurczak w kaparach zawitał na Twoim stole. Przyrządź to danie, a później zbieraj same pochwały. Aromatyczna pierś z kurczaka sprawdzi się również jako codzienny obiad dla domowników. Ty decydujesz, kiedy rozpoczniesz przygotowania.
Czy wiesz, że?
Kapary są niezwykle cenionym produktem, który pobudza apetyt. Właśnie dlatego warto wykorzystywać go do przyrządzenia różnych potraw. Kapary są częstym dodatkiem do makaronów, pizzy czy też mięs. W naszym przepisie zaserwujesz je z aromatycznym kurczakiem.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli chcesz stworzyć pełną kompozycję obiadową, zadbaj o dodatki do dania. Kurczak z kaparami przepis doskonale smakuje z ryżem czy pieczonymi ziemniakami. Możesz również przyrządzić do niego sałatkę ze świeżych warzyw, dzięki czemu potrawa będzie smaczna i zbilansowana.