
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 pęczek
4 łyżki
2.5 kilograma
3 litry
1 kilogram
6 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
10 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 2
Na suchej patelni upraż kmin i rozetrzyj go w moździerzu.
Krok 3
Z mięsa usuń nadmiar tłuszczu i pokrój je na kawałki wielkości pięści.
Krok 4
Mięso oprósz solą i pieprzem i podsmaż na oleju ze wszystkich stron. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj warzywami, wsyp kmin, kolendrę i trochę soli i pieprzu.
Krok 5
Wlej tyle bulionu, aby zakryć wszystkie składniki. Naczynie przykryj i piecz przez 4-5 godzin do momentu, gdy wołowina będzie się niemal rozpadać.
Krok 6
W połowie pieczenia spróbuj sosu, jeśli będzie za ostry, to wyjmij papryki jalapeno.
Krok 7
Gotowy gulasz dopraw do smaku i podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej