Chrupiące kurczaki z mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące kurczaki z mozzarellą

czyli chrupiące drobiowe kąski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
701 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

500 osób wydrukowało

Pobierz pdf

715 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

10 łyżek

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka opłucz i pokrój wzdłuż na wąskie paluszki. Wilgotne mięso obtocz w panierce z opakowania Knorr, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut.

Krok 2

Pomidora oraz cebulę pokrój w plastry. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, a następnie dodaj pomidora. Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.

Krok 3

W żaroodpornym naczyniu układaj upieczone kawałki kurczaka, przekładając je na przemian pomidorami oraz cebulą. Całość posyp startym serem i zapiekaj przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C do momentu, gdy ser się roztopi.

Krok 4

W tym czasie przygotuj dip, mieszając zawartość węższej saszetki Knorr z mlekiem i Majonezem Babuni Hellmann's. Gotowe paluszki podawaj z dipem udekorowane świeżą bazylią.

1

Opinie o przepisie

  • Dominika Konieczny

    Dominika Konieczny , 13.05.2015

    Bardzo dobre chociaż skórka z pomidorów trochę przeszkadza ale smak całości to wynagradza :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące kurczaki z mozzarelląChrupiące kurczaki z mozzarellą

Chrupiący kurczak z mozzarellą to doskonała propozycja dla osób lubiących klasyczne smaki: delikatne mięso drobiowe w złocistej panierce, zapieczone z soczystymi pomidorami i gorącym serem. Podaj je z kremowym sosem tysiąca wysp – niczego więcej nie trzeba, ale pasować będzie też świeża bagietka albo włoska ciabatta. Najpierw upiecz samo mięso. Pokrój je w paski, umyj i obtocz w panierce, a następnie wyłóż na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Kiedy kawałki kurczaka będą gotowe, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wcześniej przygotuj pomidory i cebulę, pokrój je w plastry i podsmażaj przez chwilę. Do tego dania doskonale sprawdzi się biała cebula cukrowa, o smaku łagodniejszym niż zwykła. Ułóż warstwę warzyw na kurczaku, posyp startą mozzarellą i piecz do momentu, aż ser się roztopi. W tym czasie, na bazie majonezu, przygotuj sos tysiąca wysp. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii. Kurczak z mozzarellą to nie tylko smaczny obiad, ale także godny polecenia sposób na przekąskę podczas przyjęcia.