Chrupiące kurczaki z mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące kurczaki z mozzarellą

czyli chrupiące drobiowe kąski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
701 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

500 osób wydrukowało

Pobierz pdf

716 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

10 łyżek

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka opłucz i pokrój wzdłuż na wąskie paluszki. Wilgotne mięso obtocz w panierce z opakowania Knorr, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut.

Krok 2

Pomidora oraz cebulę pokrój w plastry. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, a następnie dodaj pomidora. Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.

Krok 3

W żaroodpornym naczyniu układaj upieczone kawałki kurczaka, przekładając je na przemian pomidorami oraz cebulą. Całość posyp startym serem i zapiekaj przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C do momentu, gdy ser się roztopi.

Krok 4

W tym czasie przygotuj dip, mieszając zawartość węższej saszetki Knorr z mlekiem i Majonezem Babuni Hellmann's. Gotowe paluszki podawaj z dipem udekorowane świeżą bazylią.

1

Opinie o przepisie

  • Dominika Konieczny

    Dominika Konieczny , 13.05.2015

    Bardzo dobre chociaż skórka z pomidorów trochę przeszkadza ale smak całości to wynagradza :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące kurczaki z mozzarelląChrupiące kurczaki z mozzarellą

Chrupiący kurczak z mozzarellą to doskonała propozycja dla osób lubiących klasyczne smaki: delikatne mięso drobiowe w złocistej panierce, zapieczone z soczystymi pomidorami i gorącym serem. Podaj je z kremowym sosem tysiąca wysp – niczego więcej nie trzeba, ale pasować będzie też świeża bagietka albo włoska ciabatta. Najpierw upiecz samo mięso. Pokrój je w paski, umyj i obtocz w panierce, a następnie wyłóż na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Kiedy kawałki kurczaka będą gotowe, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wcześniej przygotuj pomidory i cebulę, pokrój je w plastry i podsmażaj przez chwilę. Do tego dania doskonale sprawdzi się biała cebula cukrowa, o smaku łagodniejszym niż zwykła. Ułóż warstwę warzyw na kurczaku, posyp startą mozzarellą i piecz do momentu, aż ser się roztopi. W tym czasie, na bazie majonezu, przygotuj sos tysiąca wysp. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii. Kurczak z mozzarellą to nie tylko smaczny obiad, ale także godny polecenia sposób na przekąskę podczas przyjęcia.