Klops domowy pieczony w piekarniku – przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczony klops

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

39

heart
174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

419 osób wydrukowało

Pobierz pdf

655 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

0.5 szklanki

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Fix Knorr rozmieszaj z 0,5 szklanki zimnej wody, dodaj posiekaną natkę oraz pieprz i odstaw na 3 minuty.

Krok 2

W misce połącz mięso, cebulę, jajko oraz przygotowany Fix i sterty ser. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wyrób na jednolitą masę.

Krok 3

Formę do pieczenia, najlepiej keksówkę, wyłóż pergaminem a następnie mięsną masę wyłóż do formy i wygładź zwilżoną dłonią. Pieczeń wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy, pokrój w grube plastry i podawaj na ciepło. Tip: Pozostałą pieczeń możesz wykorzystać by przygotować smaczne kanapki.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Kasia Jarych-Adams

    Kasia Jarych-Adams , 20.05.2016

    Pychota. Bardzo latwy i szybki przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony klopsPieczony klops

Gratka dla miłośników mięsa, mielonego i pieczonego! Pieczony klops, nazywany również pieczenią rzymską, to rodzaj pieczonego mięsa mielonego, które świetnie sprawdzi się zarówno na ciepło, jako obiad dla całej rodziny, jak i na zimno jako sycący składnik kanapek do szkoły czy pracy (poza klopsem, warto dodać do nich ogórka konserwowego oraz musztardę lub chrzan). Danie to jest też doskonałą alternatywą dla kotletów mielonych, wprost idealną na niedzielny obiad. Po upieczeniu, ostudź klopsa i pokrój go plastry o grubości około 1-1,5 centymetra. Mięso ułóż rzędem na półmisku i przyozdób gałązkami pietruszki. Potrawa ta najlepiej smakować będzie z sosem (np. pieczarkowym, chrzanowym lub koperkowym lub pomidorowym) oraz tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Jak u mamy!