Klops domowy pieczony w piekarniku – przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczony klops

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

39

174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

414 osób wydrukowało

Pobierz pdf

648 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

0.5 szklanki

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Fix Knorr rozmieszaj z 0,5 szklanki zimnej wody, dodaj posiekaną natkę oraz pieprz i odstaw na 3 minuty.

Krok 2

W misce połącz mięso, cebulę, jajko oraz przygotowany Fix i sterty ser. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wyrób na jednolitą masę.

Krok 3

Formę do pieczenia, najlepiej keksówkę, wyłóż pergaminem a następnie mięsną masę wyłóż do formy i wygładź zwilżoną dłonią. Pieczeń wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy, pokrój w grube plastry i podawaj na ciepło. Tip: Pozostałą pieczeń możesz wykorzystać by przygotować smaczne kanapki.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Kasia Jarych-Adams

    Kasia Jarych-Adams , 20.05.2016

    Pychota. Bardzo latwy i szybki przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Groch z kapustą
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony klopsPieczony klops

Gratka dla miłośników mięsa, mielonego i pieczonego! Pieczony klops, nazywany również pieczenią rzymską, to rodzaj pieczonego mięsa mielonego, które świetnie sprawdzi się zarówno na ciepło, jako obiad dla całej rodziny, jak i na zimno jako sycący składnik kanapek do szkoły czy pracy (poza klopsem, warto dodać do nich ogórka konserwowego oraz musztardę lub chrzan). Danie to jest też doskonałą alternatywą dla kotletów mielonych, wprost idealną na niedzielny obiad. Po upieczeniu, ostudź klopsa i pokrój go plastry o grubości około 1-1,5 centymetra. Mięso ułóż rzędem na półmisku i przyozdób gałązkami pietruszki. Potrawa ta najlepiej smakować będzie z sosem (np. pieczarkowym, chrzanowym lub koperkowym lub pomidorowym) oraz tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Jak u mamy!