Klops domowy pieczony w piekarniku – przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczony klops

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

39

heart
174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

417 osób wydrukowało

Pobierz pdf

653 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

0.5 szklanki

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Fix Knorr rozmieszaj z 0,5 szklanki zimnej wody, dodaj posiekaną natkę oraz pieprz i odstaw na 3 minuty.

Krok 2

W misce połącz mięso, cebulę, jajko oraz przygotowany Fix i sterty ser. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wyrób na jednolitą masę.

Krok 3

Formę do pieczenia, najlepiej keksówkę, wyłóż pergaminem a następnie mięsną masę wyłóż do formy i wygładź zwilżoną dłonią. Pieczeń wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy, pokrój w grube plastry i podawaj na ciepło. Tip: Pozostałą pieczeń możesz wykorzystać by przygotować smaczne kanapki.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Kasia Jarych-Adams

    Kasia Jarych-Adams , 20.05.2016

    Pychota. Bardzo latwy i szybki przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony klops - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony klopsPieczony klops

Gratka dla miłośników mięsa, mielonego i pieczonego! Pieczony klops, nazywany również pieczenią rzymską, to rodzaj pieczonego mięsa mielonego, które świetnie sprawdzi się zarówno na ciepło, jako obiad dla całej rodziny, jak i na zimno jako sycący składnik kanapek do szkoły czy pracy (poza klopsem, warto dodać do nich ogórka konserwowego oraz musztardę lub chrzan). Danie to jest też doskonałą alternatywą dla kotletów mielonych, wprost idealną na niedzielny obiad. Po upieczeniu, ostudź klopsa i pokrój go plastry o grubości około 1-1,5 centymetra. Mięso ułóż rzędem na półmisku i przyozdób gałązkami pietruszki. Potrawa ta najlepiej smakować będzie z sosem (np. pieczarkowym, chrzanowym lub koperkowym lub pomidorowym) oraz tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Jak u mamy!