
Składniki
8 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
1 pęczek
50 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórka z 2 pomarańczy, odstaw na bok przynajmniej na godzinę.

Krok 2
Włoszczyznę umyj, obierz i rozdrobnij, podsmaż, następnie przerzuć do żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułóż udka z kaczki.

Krok 3
Całość zalej Sosem do pieczeni jasny Knorr wymieszanym w szklance gorącej wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i Esencję do duszonego kurczaka Knorr. Kaczkę duś w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 90 minut - do momentu aż będzie zupełnie miękka. Jeśli woda odparuje uzupełnij ją. Udka przełóż do innego naczynia a następnie przecedź do garnuszka wywar z pieczenia.

Krok 4
Z masła i mąki przygotuj zasmażkę

Krok 5
Z obranych pomarańczy wykrój filety z miąższu, zbierając jednocześnie powstały sok. Sok i wywar z duszenia połącz z likierem pomarańczowym i zagotuj. Całość zagęść dodając odpowiednią ilość zasmażki. W ostatniej chwili do gotowego już sosu dodaj kawałki pomarańczy. Upieczone udka podaj polane sosem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej