
Składniki
8 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
1 pęczek
50 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórka z 2 pomarańczy, odstaw na bok przynajmniej na godzinę.

Krok 2
Włoszczyznę umyj, obierz i rozdrobnij, podsmaż, następnie przerzuć do żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułóż udka z kaczki.

Krok 3
Całość zalej Sosem do pieczeni jasny Knorr wymieszanym w szklance gorącej wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i Esencję do duszonego kurczaka Knorr. Kaczkę duś w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 90 minut - do momentu aż będzie zupełnie miękka. Jeśli woda odparuje uzupełnij ją. Udka przełóż do innego naczynia a następnie przecedź do garnuszka wywar z pieczenia.

Krok 4
Z masła i mąki przygotuj zasmażkę

Krok 5
Z obranych pomarańczy wykrój filety z miąższu, zbierając jednocześnie powstały sok. Sok i wywar z duszenia połącz z likierem pomarańczowym i zagotuj. Całość zagęść dodając odpowiednią ilość zasmażki. W ostatniej chwili do gotowego już sosu dodaj kawałki pomarańczy. Upieczone udka podaj polane sosem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach

