Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

259 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

1 pęczek

50 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórka z 2 pomarańczy, odstaw na bok przynajmniej na godzinę.

Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - Krok 1

Krok 2

Włoszczyznę umyj, obierz i rozdrobnij, podsmaż, następnie przerzuć do żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułóż udka z kaczki.

Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej Sosem do pieczeni jasny Knorr wymieszanym w szklance gorącej wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i Esencję do duszonego kurczaka Knorr. Kaczkę duś w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 90 minut - do momentu aż będzie zupełnie miękka. Jeśli woda odparuje uzupełnij ją. Udka przełóż do innego naczynia a następnie przecedź do garnuszka wywar z pieczenia.

Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - Krok 3

Krok 4

Z masła i mąki przygotuj zasmażkę

Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - Krok 4

Krok 5

Z obranych pomarańczy wykrój filety z miąższu, zbierając jednocześnie powstały sok. Sok i wywar z duszenia połącz z likierem pomarańczowym i zagotuj. Całość zagęść dodając odpowiednią ilość zasmażki. W ostatniej chwili do gotowego już sosu dodaj kawałki pomarańczy. Upieczone udka podaj polane sosem.

Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - Krok 5
102

Opinie o przepisie

  • Gustaw Edward Pki

    Gustaw Edward Pki, 23.12.2014

    Jeść super taki połączenie. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Leśniak

    Marek Leśniak, 23.12.2014

    Smaczne! Jadłem kiedyś w karczmie "Nad Stawami" w Podgórzynie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacław Kuźniar

    Wacław Kuźniar, 23.12.2014

    W supermarketach zwykle są udka mrożone- smaczne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ożarowska

    Halina Ożarowska, 23.12.2014

    uwielbiam kaczki ale gdzie je kupić ? W moim rejonie niedostępne indyk owszem ale kaczka? brak!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Blackdog Bokwa

    Paweł Blackdog Bokwa, 23.12.2014

    nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Sikorski

    Zbigniew Sikorski, 23.12.2014

    najlepiej miód

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Cęcak

    Józef Cęcak, 23.12.2014

    Bardzo tylko coś brakuje bez popicia chyba nie da się tego zjeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Wacławek

    Jakub Wacławek, 23.12.2014

    Nie wygląda dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacław Kieroński

    Wacław Kieroński, 23.12.2014

    i pewnie jest to przepis ze starej tradycyjnej polskiej kuchni :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lukasiewicz

    Alicja Lukasiewicz, 23.12.2014

    tak, to mam na obiad świateczny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Grochowski

    Janusz Grochowski, 23.12.2014

    Marikuś musisz w Toruniu tatusiowi zrobić, apetyczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Monika

    Izabela Monika, 23.12.2014

    zjadłabym...:P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Wawrzyn

    Piotr Wawrzyn, 23.12.2014

    To jest polska kuchnia, szczególnie kaczka z pomarańczami. Istnieje kuchnia chłopska,mieszczańska, szlachecka , magnacka. W nowoczesnym republikańskim społeczeństwie akceptujemy wszystko to jako kuchnie polską :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Czaplicki

    Marek Czaplicki, 23.12.2014

    Już zgłodniałem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Grzegorz Senkowscy

    Elzbieta Grzegorz Senkowscy, 23.12.2014

    Dla mnie tylko kacze udko dziekuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Mackiewicz

    Marek Mackiewicz, 23.12.2014

    no-no napewno smaczne corcia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Czechowska

    Iwona Czechowska, 23.12.2014

    A dlaczego ograniczać się do pomidorowej i schabowego (który nota bene wcale nie jest tradycyjnym polskim daniem)? Zgadzam się, że polska kuchnia jest pyszna. Ale jeżeli ktoś lubi mięso z owocami, dlaczego od razu odsądzać go od czci i wiary? O gustach się nie dyskutuje. Ja np. nie znoszę śledzi pod żadną postacią, bo mi śmierdzą tranem. Ale bynajmniej nie uważam, że to "kulinarna profanacja". Lubią - niech jedzą!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Czechowska

    Iwona Czechowska, 23.12.2014

    No nie wiem, dla mnie ma duże znaczenie co jem, jak jem i z kim jem. Jeżeli i tak musimy jeść, to czy nie lepiej robić to z przyjemnością, niż byle co i byle jak?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Bierka

    Przemek Bierka, 23.12.2014

    Mały kucharz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Bielański

    Zdzisław Bielański, 23.12.2014

    Wesołych Świąt ....:) https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10644454_292647824263104_6457532517789068204_n.jpg?oh=e891f14d10e3af510f81fa9967a4fb48&oe=55435017

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Bielański

    Zdzisław Bielański, 23.12.2014

    https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/10609555_725648870840202_2896765922553096195_n.jpg?oh=65ec4f9ecf835a283ccd36e3bdd4192e&oe=5544C617

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislawa Tralska

    Stanislawa Tralska, 23.12.2014

    narobiłaś Krysiu smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Czarnik

    Irena Czarnik, 23.12.2014

    Ja lubię kaczkę w rosole i Indyka chodzącego po stole

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Radecki

    Jan Radecki, 23.12.2014

    Może tak, ale facet nie pojęcia o powyższym (przynajmniej ja)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kwietniewska

    Anna Kwietniewska, 23.12.2014

    KURCZAK LUB KACZKA W POMARAŃCZACH JEST BARDZO SMAKOWITA...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edy Visakhadd

    Edy Visakhadd, 23.12.2014

    Trupie udka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Karol No

    Piotr Karol No, 23.12.2014

    Zlitujcie się, jak można jeść mięso na słodko. Kurczak w pomarańczach kaczka nadziewana jabłkiem, to są kulinarne dziwadła a nie smaczne gotowanie, KULINARNA PROFANACJA. Polska kuchnia jest cudowna i trzeba gotować po polsku a nie po jakiemuś tam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Straszyńska

    Marta Straszyńska, 23.12.2014

    ale błagam bez bulionetki ,i innych środków "ochrony roślin" w torebkach .Zastąpmy chemię czystymi przyprawami też będzie pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Wawrzyn

    Piotr Wawrzyn, 23.12.2014

    Jedno z najlepszych połączeń, do kaczki lubię też kapustę duszona z suszonymi śliwkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Mikołajec

    Barbara Mikołajec, 23.12.2014

    Pan Bóg stworzył jedzenie diabeł kucharza. Znaczenie ważniejsze od wymyślnych kompozycji jest żeby jeść po to by żyć a nie żyć po to by jeść .

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej