
Składniki
8 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
1 pęczek
50 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórka z 2 pomarańczy, odstaw na bok przynajmniej na godzinę.
Krok 2
Włoszczyznę umyj, obierz i rozdrobnij, podsmaż, następnie przerzuć do żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułóż udka z kaczki.
Krok 3
Całość zalej Sosem do pieczeni jasny Knorr wymieszanym w szklance gorącej wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i Esencję do duszonego kurczaka Knorr. Kaczkę duś w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 90 minut - do momentu aż będzie zupełnie miękka. Jeśli woda odparuje uzupełnij ją. Udka przełóż do innego naczynia a następnie przecedź do garnuszka wywar z pieczenia.
Krok 4
Z masła i mąki przygotuj zasmażkę
Krok 5
Z obranych pomarańczy wykrój filety z miąższu, zbierając jednocześnie powstały sok. Sok i wywar z duszenia połącz z likierem pomarańczowym i zagotuj. Całość zagęść dodając odpowiednią ilość zasmażki. W ostatniej chwili do gotowego już sosu dodaj kawałki pomarańczy. Upieczone udka podaj polane sosem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej