Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
0.5 szklanki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki.
Krok 2
W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę.
Krok 3
Dodajemy pieczarki i paprykę i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną.
Krok 4
Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy.
Krok 5
Dodajemy śmietankę, koncentrat, doprawiamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Krok 6
Podajemy z makaronem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką
Sos z pieczarek i papryki to propozycja na wyjątkowy dodatek do makaronu. Dzięki połączeniu ulubionej pasty z naszym sosem przygotujecie pyszny lunch. Cechą sosu jest jego aksamitna konsystencja, która z pewnością przypadnie wam do gustu. Aromat grzybów, papryki, pomidorów, koncentratu pomidorowego, śmietanki i przypraw nawiązuje do dań włoskich, o wyrazistym smaku. Sos z pieczarkami i papryką może być także idealnym dodatkiem do duszonych lub pieczonych mięs.
Dla kogo?
Sos z pieczarek, papryki, cebuli to propozycja dla każdego, kto lubi aksamitne dipy, łączone z makaronem lub mięsem. Przypadnie do gustu również zwolennikom kuchni roślinnej.
Na jaką okazję?
Sos grzybowy z papryką to idealny pomysł na obiad.
Czy wiesz, że?
Śmietana powstaje z półproduktów. Jednym z nich jest śmietanka, uzyskiwana w wyniku odwirowania surowego mleka. W sklepach znajdziecie śmietanę przeznaczoną do zup i sosów, deserów, a także do kawy. Poszczególne produkty różnicuje przede wszystkim zawartość tłuszczu, określana przez producenta na opakowaniu.
Dla urozmaicenia:
Sosem możecie polać przygotowane danie lub umieścić go w sosjerce, dzięki czemu każdy dopasuje jego ilość do swoich preferencji smakowych. Pamiętajcie jedynie, aby dip serwować na gorąco.