Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki.

Krok 2

W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę.

Krok 3

Dodajemy pieczarki i paprykę i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną.

Krok 4

Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy.

Krok 5

Dodajemy śmietankę, koncentrat, doprawiamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Krok 6

Podajemy z makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos śmietanowy z pieczarkami i paprykąSos śmietanowy z pieczarkami i papryką

Sos z pieczarek i papryki to propozycja na wyjątkowy dodatek do makaronu. Dzięki połączeniu ulubionej pasty z naszym sosem przygotujecie pyszny lunch. Cechą sosu jest jego aksamitna konsystencja, która z pewnością przypadnie wam do gustu. Aromat grzybów, papryki, pomidorów, koncentratu pomidorowego, śmietanki i przypraw nawiązuje do dań włoskich, o wyrazistym smaku. Sos z pieczarkami i papryką może być także idealnym dodatkiem do duszonych lub pieczonych mięs.

Dla kogo?

Sos z pieczarek, papryki, cebuli to propozycja dla każdego, kto lubi aksamitne dipy, łączone z makaronem lub mięsem. Przypadnie do gustu również zwolennikom kuchni roślinnej.

Na jaką okazję?

Sos grzybowy z papryką to idealny pomysł na obiad.

Czy wiesz, że?

Śmietana powstaje z półproduktów. Jednym z nich jest śmietanka, uzyskiwana w wyniku odwirowania surowego mleka. W sklepach znajdziecie śmietanę przeznaczoną do zup i sosów, deserów, a także do kawy. Poszczególne produkty różnicuje przede wszystkim zawartość tłuszczu, określana przez producenta na opakowaniu.

Dla urozmaicenia:

Sosem możecie polać przygotowane danie lub umieścić go w sosjerce, dzięki czemu każdy dopasuje jego ilość do swoich preferencji smakowych. Pamiętajcie jedynie, aby dip serwować na gorąco.