Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki.

Krok 2

W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę.

Krok 3

Dodajemy pieczarki i paprykę i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną.

Krok 4

Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy.

Krok 5

Dodajemy śmietankę, koncentrat, doprawiamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Krok 6

Podajemy z makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos śmietanowy z pieczarkami i paprykąSos śmietanowy z pieczarkami i papryką

Sos z pieczarek i papryki to propozycja na wyjątkowy dodatek do makaronu. Dzięki połączeniu ulubionej pasty z naszym sosem przygotujecie pyszny lunch. Cechą sosu jest jego aksamitna konsystencja, która z pewnością przypadnie wam do gustu. Aromat grzybów, papryki, pomidorów, koncentratu pomidorowego, śmietanki i przypraw nawiązuje do dań włoskich, o wyrazistym smaku. Sos z pieczarkami i papryką może być także idealnym dodatkiem do duszonych lub pieczonych mięs.

Dla kogo?

Sos z pieczarek, papryki, cebuli to propozycja dla każdego, kto lubi aksamitne dipy, łączone z makaronem lub mięsem. Przypadnie do gustu również zwolennikom kuchni roślinnej.

Na jaką okazję?

Sos grzybowy z papryką to idealny pomysł na obiad.

Czy wiesz, że?

Śmietana powstaje z półproduktów. Jednym z nich jest śmietanka, uzyskiwana w wyniku odwirowania surowego mleka. W sklepach znajdziecie śmietanę przeznaczoną do zup i sosów, deserów, a także do kawy. Poszczególne produkty różnicuje przede wszystkim zawartość tłuszczu, określana przez producenta na opakowaniu.

Dla urozmaicenia:

Sosem możecie polać przygotowane danie lub umieścić go w sosjerce, dzięki czemu każdy dopasuje jego ilość do swoich preferencji smakowych. Pamiętajcie jedynie, aby dip serwować na gorąco.