Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki.

Krok 2

W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę.

Krok 3

Dodajemy pieczarki i paprykę i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną.

Krok 4

Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy.

Krok 5

Dodajemy śmietankę, koncentrat, doprawiamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Krok 6

Podajemy z makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos śmietanowy z pieczarkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos śmietanowy z pieczarkami i paprykąSos śmietanowy z pieczarkami i papryką

Sos z pieczarek i papryki to propozycja na wyjątkowy dodatek do makaronu. Dzięki połączeniu ulubionej pasty z naszym sosem przygotujecie pyszny lunch. Cechą sosu jest jego aksamitna konsystencja, która z pewnością przypadnie wam do gustu. Aromat grzybów, papryki, pomidorów, koncentratu pomidorowego, śmietanki i przypraw nawiązuje do dań włoskich, o wyrazistym smaku. Sos z pieczarkami i papryką może być także idealnym dodatkiem do duszonych lub pieczonych mięs.

Dla kogo?

Sos z pieczarek, papryki, cebuli to propozycja dla każdego, kto lubi aksamitne dipy, łączone z makaronem lub mięsem. Przypadnie do gustu również zwolennikom kuchni roślinnej.

Na jaką okazję?

Sos grzybowy z papryką to idealny pomysł na obiad.

Czy wiesz, że?

Śmietana powstaje z półproduktów. Jednym z nich jest śmietanka, uzyskiwana w wyniku odwirowania surowego mleka. W sklepach znajdziecie śmietanę przeznaczoną do zup i sosów, deserów, a także do kawy. Poszczególne produkty różnicuje przede wszystkim zawartość tłuszczu, określana przez producenta na opakowaniu.

Dla urozmaicenia:

Sosem możecie polać przygotowane danie lub umieścić go w sosjerce, dzięki czemu każdy dopasuje jego ilość do swoich preferencji smakowych. Pamiętajcie jedynie, aby dip serwować na gorąco.