Sos beszamelowy – do czego pasuje? Z czym go podawać?
Sos beszamelowy to jeden z filarów kuchni francuskiej. Szybko stał się popularny na całym świecie i stanowi bazę do wielu smacznych dań. Jesteście w błędzie, jeśli myślicie, że sos beszamelowy sprawdzi się tylko w tradycyjnej lasagne. Zdradzamy, z czym go podawać i z jakimi składnikami najlepiej smakuje. Sprawdźcie sami!
Sos beszamelowy – do czego pasuje?
Sos beszamelowy jest niezwykle łatwy do przygotowania, składa się z kilku produktów: mleka, mąki, soli i masła. Prostota przekłada się na dość neutralny i delikatny smak. Sos beszamelowy ma kremową konsystencję, dzięki czemu stanowi doskonałą bazę dla wielu innych sosów, wyróżniamy jego kilka rodzajów:
- Sos Crème – to mieszanka tradycyjnego sosu beszamelowego ze śmietaną kremówką;
- Sos Soubise – to połączenie kremowej konsystencji sosu beszamelowego ze zmiksowaną cebulą;
- Sos beszamelowo-serowy – to połączenie tradycyjnej receptury sosu beszamelowego ze startymi serami, np. cheddarem.
Sos beszamelowy – z czym podawać?
Do czego sprawdzi się sos beszamelowy? Kremowe sosy idealnie komponują się z makaronami, tak jest również w przypadku słynnego beszamelu. Ten przysmak jest z chęcią wykorzystywany przez kucharzy, ponieważ jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut.
Beszamel na dobre zawitał we włoskiej kuchni. Nie bez powodu jest jednym z głównych składników lasagne. To nie jedyny włoski przepis, z którym świetnie smakuje! Do czego go użyć? Sos beszamelowy jest częstym dodatkiem do conchiglioni, czyli makaronu w kształcie muszli. Ten przysmak pokochali również Grecy. Beszamel jest wykorzystywany do tradycyjnej musaki, czyli zapiekanki na bazie bakłażana, mięsa mielonego i sosu pomidorowego. Do czego jeszcze pasuje sos beszamelowy?
Kremowe sosy znakomicie pasują jako dodatek do białych mięs, np. królika i gęsi. Nie bez powodu tak wiele osób pokochało łososia z beszamelem, ponieważ to również rewelacyjne połączenie, które zazwyczaj gości w restauracyjnym menu. Częstym dodatkiem do tych potraw są gotowane lub pieczone warzywa, np. szparagi. Beszamel do czego go użyć? Dla wielu osób ten produkt doskonale sprawdza się również jako zagęszczacz do potraw, możecie więc dodać go do zupy i cieszyć się kremową konsystencją.
Sos beszamelowy dla wegan
Nie spożywacie mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego? Nic straconego! Możecie przygotować wegański beszamel na bazie oleju, napoju roślinnego, mąki pszennej i przypraw. To równie smaczny i łatwy do przyrządzenia przysmak. Do czego pasuje sos beszamelowy wegański? Dodajcie go do pieczonych warzyw. Wegański beszamel będzie rewelacyjny także do zapiekanek makaronowych.
Potrawy z beszamelem w roli głównej
Ciągle chodzi wam po głowie pytanie „Sos beszamelowy, do czego go dodać”? Znacie już odpowiedź! Co powiecie na kilka gotowych przepisów z sosem beszamelowym, które z pewnością zasmakują całej rodzinie?
Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem – gdzie wykorzystany jest również sos bolognese – to ciekawa propozycja na przystawkę. Przygotujecie to danie w 45 minut, a połączenie kremowego sosu z warzywami z pewnością Was zachwyci.
Mięsna potrawa w sam raz na niedzielny obiad? Nie oprzecie się pysznym żeberkom w sosie beszamelowym. Szukacie pomysłów na smaczne dodatki do tego dania? Koniecznie wypróbujcie pieczone ziemniaki, które idealnie komponują się z soczystymi żeberkami.
Znacie już dobrze sos beszamelowy i szukacie urozmaicenia? Przychodzimy z pomocą! Koniecznie przygotujcie beszamelowy sos po hiszpańsku. Do czego użyć tak przygotowany beszamel? Możecie podawać go z makaronem lub polać nim łososia. Sprawdźcie te połączenia, życzymy smacznego!
Komentarze (0)