
Składniki
5 dekagramów
1 łyżka
1 sztuka
2 szklanki
1.5 dekagrama
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.

Krok 2
Ciągle mieszając dodawaj mąkę i mleko, gotuj w dużym rondlu na słabym ogniu około 20 minut.

Krok 3
Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przyprawą Knorr. Przed podaniem zmiksuj.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos beszamelowy po hiszpańsku
Sos beszamelowy po hiszpańsku charakteryzuje się intensywnym posmakiem cebuli oraz wyrazistym aromatem gałki muszkatołowej. Jego aksamitną konsystencję uzyskasz dzięki mleku lub śmietanie, które należy dodać pod koniec gotowania i zmiksować z resztą składników. Cebulę wystarczy zeszklić na patelni i zaprawić mąką, dbając o to, aby wyszła biała zasmażka. Oprócz gałki muszkatołowej, do doprawienia sosu wykorzystaj również pieprz oraz suszoną włoszczyznę. Tak przygotowany beszamel sprawdza się w połączeniu z wieloma daniami. Spróbuj np. zestawić go z gotowaną piersią z kurczaka, grillowanym indykiem lub pieczoną jagnięciną. Świetnie będzie smakować również w połączeniu z makaronami. Wykorzystaj go jako dodatek do lasagne lub zapiekanki makaronowej, kontrastując jego posmak z łagodnymi pieczarkami, wędzonym boczkiem lub pikantnie doprawionym mięsem wieprzowo-wołowym. Świetnie będzie komponował się także z gotowanymi na parze lub pieczonymi warzywami, takimi jak: szparagi, brokuły, kalafior czy cykoria. Sprawdź ten przepis i przygotuj smaczny sos beszamelowy.