Sos beszamelowy po hiszpańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos beszamelowy po hiszpańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

1 łyżka

1 sztuka

2 szklanki

1.5 dekagrama

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.

Sos beszamelowy po hiszpańsku - Krok 1

Krok 2

Ciągle mieszając dodawaj mąkę i mleko, gotuj w dużym rondlu na słabym ogniu około 20 minut.

Sos beszamelowy po hiszpańsku - Krok 2

Krok 3

Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przyprawą Knorr. Przed podaniem zmiksuj.

Sos beszamelowy po hiszpańsku - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos beszamelowy po hiszpańskuSos beszamelowy po hiszpańsku

Sos beszamelowy po hiszpańsku charakteryzuje się intensywnym posmakiem cebuli oraz wyrazistym aromatem gałki muszkatołowej. Jego aksamitną konsystencję uzyskasz dzięki mleku lub śmietanie, które należy dodać pod koniec gotowania i zmiksować z resztą składników. Cebulę wystarczy zeszklić na patelni i zaprawić mąką, dbając o to, aby wyszła biała zasmażka. Oprócz gałki muszkatołowej, do doprawienia sosu wykorzystaj również pieprz oraz suszoną włoszczyznę. Tak przygotowany beszamel sprawdza się w połączeniu z wieloma daniami. Spróbuj np. zestawić go z gotowaną piersią z kurczaka, grillowanym indykiem lub pieczoną jagnięciną. Świetnie będzie smakować również w połączeniu z makaronami. Wykorzystaj go jako dodatek do lasagne lub zapiekanki makaronowej, kontrastując jego posmak z łagodnymi pieczarkami, wędzonym boczkiem lub pikantnie doprawionym mięsem wieprzowo-wołowym. Świetnie będzie komponował się także z gotowanymi na parze lub pieczonymi warzywami, takimi jak: szparagi, brokuły, kalafior czy cykoria. Sprawdź ten przepis i przygotuj smaczny sos beszamelowy.