Sos beszamelowy po hiszpańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos beszamelowy po hiszpańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

101 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

1 łyżka

1 sztuka

2 szklanki

1.5 dekagrama

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.

Sos beszamelowy po hiszpańsku - Krok 1

Krok 2

Ciągle mieszając dodawaj mąkę i mleko, gotuj w dużym rondlu na słabym ogniu około 20 minut.

Sos beszamelowy po hiszpańsku - Krok 2

Krok 3

Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przyprawą Knorr. Przed podaniem zmiksuj.

Sos beszamelowy po hiszpańsku - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos beszamelowy po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos beszamelowy po hiszpańskuSos beszamelowy po hiszpańsku

Sos beszamelowy po hiszpańsku charakteryzuje się intensywnym posmakiem cebuli oraz wyrazistym aromatem gałki muszkatołowej. Jego aksamitną konsystencję uzyskasz dzięki mleku lub śmietanie, które należy dodać pod koniec gotowania i zmiksować z resztą składników. Cebulę wystarczy zeszklić na patelni i zaprawić mąką, dbając o to, aby wyszła biała zasmażka. Oprócz gałki muszkatołowej, do doprawienia sosu wykorzystaj również pieprz oraz suszoną włoszczyznę. Tak przygotowany beszamel sprawdza się w połączeniu z wieloma daniami. Spróbuj np. zestawić go z gotowaną piersią z kurczaka, grillowanym indykiem lub pieczoną jagnięciną. Świetnie będzie smakować również w połączeniu z makaronami. Wykorzystaj go jako dodatek do lasagne lub zapiekanki makaronowej, kontrastując jego posmak z łagodnymi pieczarkami, wędzonym boczkiem lub pikantnie doprawionym mięsem wieprzowo-wołowym. Świetnie będzie komponował się także z gotowanymi na parze lub pieczonymi warzywami, takimi jak: szparagi, brokuły, kalafior czy cykoria. Sprawdź ten przepis i przygotuj smaczny sos beszamelowy.