Tomate frito przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tomate frito

hiszpański przecier pomidorowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

40 gramów

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

30 gramów

15 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory rozdrobnij i usuń pestki.

Tomate frito - Krok 1

Krok 2

Cebule i czosnek pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek, aż się zarumienią.

Tomate frito - Krok 2

Krok 3

Dodaj koncentrat pomidorowy i po chwili smażenia, świeże pomidory,

Tomate frito - Krok 3

Krok 4

Dodaj Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr oraz ocet i cukier. Duś około 40 minut, aż sos dobrze zgęstnieje.

Tomate frito - Krok 4

Krok 5

Następnie przetrzyj przez sito. Sosu można używać do różnych dań, ale też pasteryzować.

Tomate frito - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tomate fritoTomate frito

Tomate frito to hiszpański przecier pomidorowy, którego nazwa oznacza smażone pomidory. Tym, co wyróżnia go spośród innych tego typu przetworów, jest właśnie sposób przygotowania warzyw przed przetarciem, a także dodatek aromatycznych składników. Przyrządzenie tomate frito zacznij od podsmażenia czosnku oraz cebuli, a kiedy lekko się zarumienią, dodaj do nich koncentrat pomidorowy, który podkreśli smak świeżych warzyw. Następnie dołącz pokrojone pomidory, z usuniętymi wcześniej gniazdami nasiennymi – najlepsze będą odmiany mięsiste. Dopraw je przyprawą uniwersalną oraz cukrem i octem, a następnie duś dosyć długo do momentu, aż miąższ pomidorowy się rozpadnie i odparuje z niego woda. Gęsty sos dokładnie przetrzyj przez sito, by nie pozostały w nim pestki ani skórki, a potem podawaj – bardzo dobrze smakuje z ryżem i makaronem, jako dodatek do mięs oraz warzyw. Możesz także przyrządzić większą ilość i zapasteryzować. Wypróbuj nasz przepis na przecier pomidorowy i przekonaj się, jak łatwo go przyrządzić!