Tomate frito przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tomate frito

hiszpański przecier pomidorowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

40 gramów

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

30 gramów

15 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory rozdrobnij i usuń pestki.

Tomate frito - Krok 1

Krok 2

Cebule i czosnek pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek, aż się zarumienią.

Tomate frito - Krok 2

Krok 3

Dodaj koncentrat pomidorowy i po chwili smażenia, świeże pomidory,

Tomate frito - Krok 3

Krok 4

Dodaj Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr oraz ocet i cukier. Duś około 40 minut, aż sos dobrze zgęstnieje.

Tomate frito - Krok 4

Krok 5

Następnie przetrzyj przez sito. Sosu można używać do różnych dań, ale też pasteryzować.

Tomate frito - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tomate fritoTomate frito

Tomate frito to hiszpański przecier pomidorowy, którego nazwa oznacza smażone pomidory. Tym, co wyróżnia go spośród innych tego typu przetworów, jest właśnie sposób przygotowania warzyw przed przetarciem, a także dodatek aromatycznych składników. Przyrządzenie tomate frito zacznij od podsmażenia czosnku oraz cebuli, a kiedy lekko się zarumienią, dodaj do nich koncentrat pomidorowy, który podkreśli smak świeżych warzyw. Następnie dołącz pokrojone pomidory, z usuniętymi wcześniej gniazdami nasiennymi – najlepsze będą odmiany mięsiste. Dopraw je przyprawą uniwersalną oraz cukrem i octem, a następnie duś dosyć długo do momentu, aż miąższ pomidorowy się rozpadnie i odparuje z niego woda. Gęsty sos dokładnie przetrzyj przez sito, by nie pozostały w nim pestki ani skórki, a potem podawaj – bardzo dobrze smakuje z ryżem i makaronem, jako dodatek do mięs oraz warzyw. Możesz także przyrządzić większą ilość i zapasteryzować. Wypróbuj nasz przepis na przecier pomidorowy i przekonaj się, jak łatwo go przyrządzić!