Tomate frito przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tomate frito

hiszpański przecier pomidorowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

40 gramów

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

30 gramów

15 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory rozdrobnij i usuń pestki.

Tomate frito - Krok 1

Krok 2

Cebule i czosnek pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek, aż się zarumienią.

Tomate frito - Krok 2

Krok 3

Dodaj koncentrat pomidorowy i po chwili smażenia, świeże pomidory,

Tomate frito - Krok 3

Krok 4

Dodaj Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr oraz ocet i cukier. Duś około 40 minut, aż sos dobrze zgęstnieje.

Tomate frito - Krok 4

Krok 5

Następnie przetrzyj przez sito. Sosu można używać do różnych dań, ale też pasteryzować.

Tomate frito - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tomate frito - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Hiszpański sos chrzanowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tomate fritoTomate frito

Tomate frito to hiszpański przecier pomidorowy, którego nazwa oznacza smażone pomidory. Tym, co wyróżnia go spośród innych tego typu przetworów, jest właśnie sposób przygotowania warzyw przed przetarciem, a także dodatek aromatycznych składników. Przyrządzenie tomate frito zacznij od podsmażenia czosnku oraz cebuli, a kiedy lekko się zarumienią, dodaj do nich koncentrat pomidorowy, który podkreśli smak świeżych warzyw. Następnie dołącz pokrojone pomidory, z usuniętymi wcześniej gniazdami nasiennymi – najlepsze będą odmiany mięsiste. Dopraw je przyprawą uniwersalną oraz cukrem i octem, a następnie duś dosyć długo do momentu, aż miąższ pomidorowy się rozpadnie i odparuje z niego woda. Gęsty sos dokładnie przetrzyj przez sito, by nie pozostały w nim pestki ani skórki, a potem podawaj – bardzo dobrze smakuje z ryżem i makaronem, jako dodatek do mięs oraz warzyw. Możesz także przyrządzić większą ilość i zapasteryzować. Wypróbuj nasz przepis na przecier pomidorowy i przekonaj się, jak łatwo go przyrządzić!