Sos beszamel przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos beszamel

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gdy do gotowego beszamelu wsypiesz starty żółty ser, zrobisz sos mornaise. A jeśli do gęstego, przestudzonego beszamelu dodasz zgrillowane lub uduszone warzywa (ratatoiulle) i sztywną pianę z 1-2 białek, a potem delikatnie wymieszasz, powstanie masa sufletowa. Wystarczy przełożyć ją do natłuszczonych, żaroodpornych kokilek i upiec na złoto. Pycha, polecam!

Krok 2

Roztop masło, oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko i śmietanę, gotuj, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Wtedy przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej