
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gdy do gotowego beszamelu wsypiesz starty żółty ser, zrobisz sos mornaise. A jeśli do gęstego, przestudzonego beszamelu dodasz zgrillowane lub uduszone warzywa (ratatoiulle) i sztywną pianę z 1-2 białek, a potem delikatnie wymieszasz, powstanie masa sufletowa. Wystarczy przełożyć ją do natłuszczonych, żaroodpornych kokilek i upiec na złoto. Pycha, polecam!
Krok 2
Roztop masło, oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko i śmietanę, gotuj, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Wtedy przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej