PRZEPISY.PL

Sos beszamel

Autor: Pascal
  • 30
  • 6
  • Średnie
  • 0
11
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • 80 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 litr tłustego mleka
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz
      • Krok 1

        Gdy do gotowego beszamelu wsypiesz starty żółty ser, zrobisz sos mornaise. A jeśli do gęstego, przestudzonego beszamelu dodasz zgrillowane lub uduszone warzywa (ratatoiulle) i sztywną pianę z 1-2 białek, a potem delikatnie wymieszasz, powstanie masa sufletowa. Wystarczy przełożyć ją do natłuszczonych, żaroodpornych kokilek i upiec na złoto. Pycha, polecam!
      • Krok 2

        Roztop masło, oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko i śmietanę, gotuj, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Wtedy przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.

      Komentarze (0)

      Podobne przepisy:

      9
      osób dodało do Mniamlisty
      15''
      6
      Łatwe
      104
      osoby dodały do Mniamlisty
      15''
      4
      Łatwe
      21
      osób dodało do Mniamlisty
      30''
      2
      Łatwe
      59
      osób dodało do Mniamlisty
      15''
      4
      Łatwe