Sos beszamel przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos beszamel

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gdy do gotowego beszamelu wsypiesz starty żółty ser, zrobisz sos mornaise. A jeśli do gęstego, przestudzonego beszamelu dodasz zgrillowane lub uduszone warzywa (ratatoiulle) i sztywną pianę z 1-2 białek, a potem delikatnie wymieszasz, powstanie masa sufletowa. Wystarczy przełożyć ją do natłuszczonych, żaroodpornych kokilek i upiec na złoto. Pycha, polecam!

Krok 2

Roztop masło, oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko i śmietanę, gotuj, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Wtedy przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos beszamel - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
25 osób ogląda przepis:
Babka pomarańczowa
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej