Sos makowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos makowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

6 łyżek

0.5 łyżeczki

6 łyżek

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak umyj i sparz, osącz na sicie.

Krok 2

Dodaj miód, oliwę, ocet, gorczycę i estragon.

Krok 3

Zmiksuj i schłodź.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos makowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej