Toum – przepis na libański sos czosnkowy

Czy jest toum? Sprawdźcie, skąd wywodzi się toum, jak go przygotować i z czym serwować. To jeden z najpopularniejszych sosów kuchni Bliskiego Wschodu.

Sos toum – skąd się wywodzi i do czego go stosować?

Pod nazwą toum kryje się arabski sos czosnkowy powstający z pięciu składników. Przepis na ten dip wywodzi się z kuchni bliskowschodniej i jest szczególnie popularny w kuchni libańskiej i syryjskiej. Wykorzystuje się go jako dodatek do karkówki i szaszłyków z grilla, pity i innego rodzaju pieczywa oraz przekąsek typu mezze i falafela. Sos toum jest odpowiednikiem majonezu, ale nie zawiera jajek tylko mieszankę czosnku, oleju oraz cytryny użytej jako emulgator.

Ten gładki domowy sos przypominający aioli ma intensywny czosnkowy smak z lekko kwaśną nutą. Toum pasuje do dań mięsnych, m.in. z wołowiny, drobiu i jagnięciny. Można go serwować również do kanapek, pity, różnego rodzaju placków oraz warzyw.

Toum – przepis

Do przygotowania sosu toum potrzebujecie 1 główkę czosnku, łyżeczkę soli, sok z 1 cytryny, 2 szklanki oleju rzepakowego oraz łyżkę zimnej wody. Wyciśnijcie sok z cytryny, dodajcie czosnek pokrojony w plasterki i sól, a następnie zmiksujcie w blenderze lub utrzyjcie w moździerzu. Następnie zacznijcie powoli dodawać olej i cały czas miksować, a w trakcie wlejcie do dipu 1 łyżeczkę lodowatej wody. Sekretem idealnego sosu jest powolne dodawanie oleju i ciągłe mieszanie. W czasie miksowania należy też cały czas zbierać dip z brzegów naczynia, a po zmiksowaniu mocno go schłodzić. Smak sosu uzupełnijcie niewielkim dodatkiem chili lub mięty.