Ostry sos z rzeżuchy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostry sos z rzeżuchy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

null szczypt

30 gramów

3 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rzeżuchę przepłucz i wymieszaj razem z posiekanymi orzeszkami piniowymi, czosnkiem i odrobiną oliwy.

Krok 2

Zmiksuj, dopraw do smaku, w razie potrzeby dolej jeszcze odrobinę oliwy.

Krok 3

Wymieszaj sos ze startym serem i przełóż do sosjerki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostry sos z rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostry sos z rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostry sos z rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostry sos z rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostry sos z rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostry sos z rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostry sos z rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostry sos z rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej