
Składniki
500 gramów
2 szklanki
2 sztuki
6 sztuk
2 łyżki
5 sztuk
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojoną wołowinę lekko rozbij, natrzyj solą, pieprzem, rozgniecionym zielem angielskim.

Krok 2
Po 15 minutach obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 3
Przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem Knorr, dodaj liść laurowy, pokruszone kromki chleba i pokrojone śliwki.

Krok 4
Duś danie przez 50 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki wołowe ze śliwkami
Bitki wołowe to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które przyrządza się na bazie udźca wołowego lub rostbefu. Przygotowywanie tej potrawy najlepiej jest rozpocząć wieczorem i dokończyć na drugi dzień. Kluczem do dobrych bitek wołowych jest bardzo dokładnie ubite mięso oraz długie jego duszenie. Gdy masz trudności z jego ubiciem, oznacza to, że kupiłaś mięso niskiej jakości. Danie to jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, lecz jego smak jest tego warty. Bitki wołowe podaje się najczęściej z kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą (najlepiej gryczaną) oraz ciepłymi buraczkami, modrą kapustką lub kiszonym ogórkiem. Bitki wołowe z kluskami śląskimi nazywa się niekiedy także zrazami wołowymi lub zrazami bitymi. Do przyprawienia bitek wykorzystać możesz sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz czerwoną paprykę. Danie to doskonale smakować będzie z dodatkiem śliwek, kurek, pieczarek czerwonego wytrawnego wina lub papryki.


































