Bitki wołowe ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wołowe ze śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 szklanki

2 sztuki

6 sztuk

2 łyżki

5 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną wołowinę lekko rozbij, natrzyj solą, pieprzem, rozgniecionym zielem angielskim.

Bitki wołowe ze śliwkami  - Krok 1

Krok 2

Po 15 minutach obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju.

Bitki wołowe ze śliwkami  - Krok 2

Krok 3

Przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem Knorr, dodaj liść laurowy, pokruszone kromki chleba i pokrojone śliwki.

Bitki wołowe ze śliwkami  - Krok 3

Krok 4

Duś danie przez 50 minut.

Bitki wołowe ze śliwkami  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe ze śliwkami Bitki wołowe ze śliwkami

Bitki wołowe to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które przyrządza się na bazie udźca wołowego lub rostbefu. Przygotowywanie tej potrawy najlepiej jest rozpocząć wieczorem i dokończyć na drugi dzień. Kluczem do dobrych bitek wołowych jest bardzo dokładnie ubite mięso oraz długie jego duszenie. Gdy masz trudności z jego ubiciem, oznacza to, że kupiłaś mięso niskiej jakości. Danie to jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, lecz jego smak jest tego warty. Bitki wołowe podaje się najczęściej z kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą (najlepiej gryczaną) oraz ciepłymi buraczkami, modrą kapustką lub kiszonym ogórkiem. Bitki wołowe z kluskami śląskimi nazywa się niekiedy także zrazami wołowymi lub zrazami bitymi. Do przyprawienia bitek wykorzystać możesz sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz czerwoną paprykę. Danie to doskonale smakować będzie z dodatkiem śliwek, kurek, pieczarek czerwonego wytrawnego wina lub papryki.