
Składniki
500 gramów
2 szklanki
2 sztuki
6 sztuk
2 łyżki
5 sztuk
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojoną wołowinę lekko rozbij, natrzyj solą, pieprzem, rozgniecionym zielem angielskim.

Krok 2
Po 15 minutach obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 3
Przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem Knorr, dodaj liść laurowy, pokruszone kromki chleba i pokrojone śliwki.

Krok 4
Duś danie przez 50 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki wołowe ze śliwkami
Bitki wołowe to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które przyrządza się na bazie udźca wołowego lub rostbefu. Przygotowywanie tej potrawy najlepiej jest rozpocząć wieczorem i dokończyć na drugi dzień. Kluczem do dobrych bitek wołowych jest bardzo dokładnie ubite mięso oraz długie jego duszenie. Gdy masz trudności z jego ubiciem, oznacza to, że kupiłaś mięso niskiej jakości. Danie to jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, lecz jego smak jest tego warty. Bitki wołowe podaje się najczęściej z kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą (najlepiej gryczaną) oraz ciepłymi buraczkami, modrą kapustką lub kiszonym ogórkiem. Bitki wołowe z kluskami śląskimi nazywa się niekiedy także zrazami wołowymi lub zrazami bitymi. Do przyprawienia bitek wykorzystać możesz sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz czerwoną paprykę. Danie to doskonale smakować będzie z dodatkiem śliwek, kurek, pieczarek czerwonego wytrawnego wina lub papryki.