Bitki wołowe ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wołowe ze śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 szklanki

2 sztuki

6 sztuk

2 łyżki

5 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną wołowinę lekko rozbij, natrzyj solą, pieprzem, rozgniecionym zielem angielskim.

Bitki wołowe ze śliwkami  - Krok 1

Krok 2

Po 15 minutach obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju.

Bitki wołowe ze śliwkami  - Krok 2

Krok 3

Przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem Knorr, dodaj liść laurowy, pokruszone kromki chleba i pokrojone śliwki.

Bitki wołowe ze śliwkami  - Krok 3

Krok 4

Duś danie przez 50 minut.

Bitki wołowe ze śliwkami  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe ze śliwkami Bitki wołowe ze śliwkami

Bitki wołowe to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które przyrządza się na bazie udźca wołowego lub rostbefu. Przygotowywanie tej potrawy najlepiej jest rozpocząć wieczorem i dokończyć na drugi dzień. Kluczem do dobrych bitek wołowych jest bardzo dokładnie ubite mięso oraz długie jego duszenie. Gdy masz trudności z jego ubiciem, oznacza to, że kupiłaś mięso niskiej jakości. Danie to jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, lecz jego smak jest tego warty. Bitki wołowe podaje się najczęściej z kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą (najlepiej gryczaną) oraz ciepłymi buraczkami, modrą kapustką lub kiszonym ogórkiem. Bitki wołowe z kluskami śląskimi nazywa się niekiedy także zrazami wołowymi lub zrazami bitymi. Do przyprawienia bitek wykorzystać możesz sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz czerwoną paprykę. Danie to doskonale smakować będzie z dodatkiem śliwek, kurek, pieczarek czerwonego wytrawnego wina lub papryki.