Bitki wołowe ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wołowe ze śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 szklanki

2 sztuki

6 sztuk

2 łyżki

5 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną wołowinę lekko rozbij, natrzyj solą, pieprzem, rozgniecionym zielem angielskim.

Bitki wołowe ze śliwkami  - Krok 1

Krok 2

Po 15 minutach obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju.

Bitki wołowe ze śliwkami  - Krok 2

Krok 3

Przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem Knorr, dodaj liść laurowy, pokruszone kromki chleba i pokrojone śliwki.

Bitki wołowe ze śliwkami  - Krok 3

Krok 4

Duś danie przez 50 minut.

Bitki wołowe ze śliwkami  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe ze śliwkami Bitki wołowe ze śliwkami

Bitki wołowe to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które przyrządza się na bazie udźca wołowego lub rostbefu. Przygotowywanie tej potrawy najlepiej jest rozpocząć wieczorem i dokończyć na drugi dzień. Kluczem do dobrych bitek wołowych jest bardzo dokładnie ubite mięso oraz długie jego duszenie. Gdy masz trudności z jego ubiciem, oznacza to, że kupiłaś mięso niskiej jakości. Danie to jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, lecz jego smak jest tego warty. Bitki wołowe podaje się najczęściej z kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą (najlepiej gryczaną) oraz ciepłymi buraczkami, modrą kapustką lub kiszonym ogórkiem. Bitki wołowe z kluskami śląskimi nazywa się niekiedy także zrazami wołowymi lub zrazami bitymi. Do przyprawienia bitek wykorzystać możesz sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz czerwoną paprykę. Danie to doskonale smakować będzie z dodatkiem śliwek, kurek, pieczarek czerwonego wytrawnego wina lub papryki.