Smaczne ciasto z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smaczne ciasto z soczewicą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

150 gramów

0.5 litra

3 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

5 łyżek

300 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę namocz kilka godzin wcześniej w wodzie.

Krok 2

Mąkę zagnieć razem z odrobiną wody i oliwy na gładkie, jednolite ciasto. Uformuj kulę i odstaw do lodówki.

Krok 3

Papryki umyj, rozkrój, usuń nasiona i potnij w kostkę razem z ziemniakami.

Krok 4

Cebulę i czosnek posiekaj. Soczewicę odcedź, wymieszaj z warzywami i podlej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut do momentu, gdy będą miękkie.

Krok 5

Wymieszaj z koncentratem pomidorowym i dopraw do smaku. Przełóż farsz do przygotowanej, wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania.

Krok 6

Ciasto wyjmij z lodówki, podsyp mąką i rozwałkuj. Przykryj nim szczelnie zapiekankę, posmaruj oliwą i oprósz ziarnami słonecznika. Piecz w piekarniku przez ok.60-70 minut.

Krok 7

Podawaj na gorąco.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Toskańska zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej