Składniki
500 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
150 gramów
0.5 litra
3 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
5 łyżek
300 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę namocz kilka godzin wcześniej w wodzie.
Krok 2
Mąkę zagnieć razem z odrobiną wody i oliwy na gładkie, jednolite ciasto. Uformuj kulę i odstaw do lodówki.
Krok 3
Papryki umyj, rozkrój, usuń nasiona i potnij w kostkę razem z ziemniakami.
Krok 4
Cebulę i czosnek posiekaj. Soczewicę odcedź, wymieszaj z warzywami i podlej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut do momentu, gdy będą miękkie.
Krok 5
Wymieszaj z koncentratem pomidorowym i dopraw do smaku. Przełóż farsz do przygotowanej, wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania.
Krok 6
Ciasto wyjmij z lodówki, podsyp mąką i rozwałkuj. Przykryj nim szczelnie zapiekankę, posmaruj oliwą i oprósz ziarnami słonecznika. Piecz w piekarniku przez ok.60-70 minut.
Krok 7
Podawaj na gorąco.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej