Smaczne ciasto z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smaczne ciasto z soczewicą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

150 gramów

0.5 litra

3 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

5 łyżek

300 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę namocz kilka godzin wcześniej w wodzie.

Krok 2

Mąkę zagnieć razem z odrobiną wody i oliwy na gładkie, jednolite ciasto. Uformuj kulę i odstaw do lodówki.

Krok 3

Papryki umyj, rozkrój, usuń nasiona i potnij w kostkę razem z ziemniakami.

Krok 4

Cebulę i czosnek posiekaj. Soczewicę odcedź, wymieszaj z warzywami i podlej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut do momentu, gdy będą miękkie.

Krok 5

Wymieszaj z koncentratem pomidorowym i dopraw do smaku. Przełóż farsz do przygotowanej, wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania.

Krok 6

Ciasto wyjmij z lodówki, podsyp mąką i rozwałkuj. Przykryj nim szczelnie zapiekankę, posmaruj oliwą i oprósz ziarnami słonecznika. Piecz w piekarniku przez ok.60-70 minut.

Krok 7

Podawaj na gorąco.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Sałatka szwajcarska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej