Smaczne ciasto z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smaczne ciasto z soczewicą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

150 gramów

0.5 litra

3 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

5 łyżek

300 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę namocz kilka godzin wcześniej w wodzie.

Krok 2

Mąkę zagnieć razem z odrobiną wody i oliwy na gładkie, jednolite ciasto. Uformuj kulę i odstaw do lodówki.

Krok 3

Papryki umyj, rozkrój, usuń nasiona i potnij w kostkę razem z ziemniakami.

Krok 4

Cebulę i czosnek posiekaj. Soczewicę odcedź, wymieszaj z warzywami i podlej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut do momentu, gdy będą miękkie.

Krok 5

Wymieszaj z koncentratem pomidorowym i dopraw do smaku. Przełóż farsz do przygotowanej, wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania.

Krok 6

Ciasto wyjmij z lodówki, podsyp mąką i rozwałkuj. Przykryj nim szczelnie zapiekankę, posmaruj oliwą i oprósz ziarnami słonecznika. Piecz w piekarniku przez ok.60-70 minut.

Krok 7

Podawaj na gorąco.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej