Smaczne ciasto z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smaczne ciasto z soczewicą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

150 gramów

0.5 litra

3 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

5 łyżek

300 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę namocz kilka godzin wcześniej w wodzie.

Krok 2

Mąkę zagnieć razem z odrobiną wody i oliwy na gładkie, jednolite ciasto. Uformuj kulę i odstaw do lodówki.

Krok 3

Papryki umyj, rozkrój, usuń nasiona i potnij w kostkę razem z ziemniakami.

Krok 4

Cebulę i czosnek posiekaj. Soczewicę odcedź, wymieszaj z warzywami i podlej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut do momentu, gdy będą miękkie.

Krok 5

Wymieszaj z koncentratem pomidorowym i dopraw do smaku. Przełóż farsz do przygotowanej, wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania.

Krok 6

Ciasto wyjmij z lodówki, podsyp mąką i rozwałkuj. Przykryj nim szczelnie zapiekankę, posmaruj oliwą i oprósz ziarnami słonecznika. Piecz w piekarniku przez ok.60-70 minut.

Krok 7

Podawaj na gorąco.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smaczne ciasto z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej