
Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
50 mililitrów
100 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr. Skrop oliwą i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut.
Krok 2
W tym czasie w rondelku rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Wlej wino i zredukuj jego objętość.
Krok 3
Następnie dodaj kapary i śmietanę. Gotuj kilka minut i dopraw do smaku.
Krok 4
Zamarynowane filety z pstrąga ułóż na pergaminie do pieczenia. Całość przełóż na rozgrzany grill. Smaż około 5 minut pod przykryciem, nie przewracając ryby na drugą stronę. Gotowe pstrągi podawaj z grillowanymi warzywami, ryżem oraz przygotowanym kaparowym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany pstrąg z kaparami
Grill to idealna okazja do przygotowania smacznych przekąsek na świeżym powietrzu. Z reguły na ruszcie królują kiełbaski, karkówka i boczek. Postaraj się więc o urozmaicenie, które z pewnością zwróci uwagę gości – przyrządź grillowanego pstrąga z kaparami. Przed grillowaniem odpowiednio dopraw rybę – skrop filety sokiem z cytryny i oprósz przyprawą uniwersalną. W międzyczasie w rondelku rozgrzej tłuszcz i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Wlej wino i zredukuj, a potem dodaj kapary oraz śmietanę. Gotuj całość przez kilka minut, doprawiając do smaku. Zamarynowane filety z pstrąga ułóż na pergaminie do pieczenia – tak przygotowane przełóż na rozgrzanego grilla. Smaż po kilka minut pod przykryciem, nie przewracaj jednak ryb na drugą stronę. Przed podaniem możesz oprószyć pstrąga posiekanym koperkiem. Rybę podawaj z chrupkim pieczywem lub świeżą sałatką z sezonowych warzyw. Koniecznie zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem i korzystaj z niego, przygotowując grillowe spotkania z przyjaciółmi.