Grillowany pstrąg z kaparami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany pstrąg z kaparami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

50 mililitrów

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr. Skrop oliwą i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut.

Krok 2

W tym czasie w rondelku rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Wlej wino i zredukuj jego objętość.

Krok 3

Następnie dodaj kapary i śmietanę. Gotuj kilka minut i dopraw do smaku.

Krok 4

Zamarynowane filety z pstrąga ułóż na pergaminie do pieczenia. Całość przełóż na rozgrzany grill. Smaż około 5 minut pod przykryciem, nie przewracając ryby na drugą stronę. Gotowe pstrągi podawaj z grillowanymi warzywami, ryżem oraz przygotowanym kaparowym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany pstrąg z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany pstrąg z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany pstrąg z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany pstrąg z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany pstrąg z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany pstrąg z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany pstrąg z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany pstrąg z kaparami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany pstrąg z kaparamiGrillowany pstrąg z kaparami

Grill to idealna okazja do przygotowania smacznych przekąsek na świeżym powietrzu. Z reguły na ruszcie królują kiełbaski, karkówka i boczek. Postaraj się więc o urozmaicenie, które z pewnością zwróci uwagę gości – przyrządź grillowanego pstrąga z kaparami. Przed grillowaniem odpowiednio dopraw rybę – skrop filety sokiem z cytryny i oprósz przyprawą uniwersalną. W międzyczasie w rondelku rozgrzej tłuszcz i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Wlej wino i zredukuj, a potem dodaj kapary oraz śmietanę. Gotuj całość przez kilka minut, doprawiając do smaku. Zamarynowane filety z pstrąga ułóż na pergaminie do pieczenia – tak przygotowane przełóż na rozgrzanego grilla. Smaż po kilka minut pod przykryciem, nie przewracaj jednak ryb na drugą stronę. Przed podaniem możesz oprószyć pstrąga posiekanym koperkiem. Rybę podawaj z chrupkim pieczywem lub świeżą sałatką z sezonowych warzyw. Koniecznie zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem i korzystaj z niego, przygotowując grillowe spotkania z przyjaciółmi.