Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

543 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

405 osób wydrukowało

Pobierz pdf

571 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

10 sztuk

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Odcedź i dodaj posiekaną natkę oraz oscypek starty na tarce o grubych oczkach.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Ciasto francuskie rozłóż na blacie i wytnij z niego koła za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż łyżkę przygotowanej kaszy i zawiń formując sakiewki.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Przygotowane sakiewki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj każdą rozkłóconym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 15 minut.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Pieczarki pokrój w plastry i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Wlej 200 ml ciepłej wody, dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr i dobrze wymieszaj. Sos gotuj 3 minuty. Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Gotowe sakiewki podawaj z pieczarkowym sosem.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Posmarowane jajkiem sakiewki posyp kminkiem, a po upieczeniu będą wyglądać i smakować jeszcze ciekawiej.

52

Opinie o przepisie

  • Leokadia Litwinowicz

    Leokadia Litwinowicz

    Łyżkę kaszy gryczanej na krążek ze szklanki to trzeba mieć umiejętności by to zlepić .... właśnie robię.... Płat ciasta francuskiego na 300 g kaszy to też jakaś fantazja. Przepis opracował chyba ten kto tego osobiście nie robił

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julian Kalinski

    Julian Kalinski

    Zaproś na degustację...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dietetyk Proporcja - zdrowe przepisy, porady, ciekawostki

    Dietetyk Proporcja - zdrowe przepisy, porady, ciekawostki

    Bardzo fajna propozycja ;) jednak warto pokusić się o zrobienia samodzielnie ciasta z jakiejś mąki pełnoziarnistej. Będzie wtedy o wiele zdrowiej! Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Hirsz

    Barbara Hirsz

    pyszne mogą być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Szubzda

    Andrzej Szubzda

    Wpraszam się na nie....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Oro

    Daniel Oro

    Ciasto samo się sklei.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Lange

    Renata Lange

    wyglada pysznie,ummmmmmmmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Myszka

    Joanna Myszka

    pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Krawczyk

    Krystyna Krawczyk

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Klimkowska

    Ewa Klimkowska

    Kiedy degustacja ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzak Wiesław Marian

    Jerzak Wiesław Marian

    Zapraszasz mnie to przyjade spróbować i przy tym też gorące nóżki wieczorową porą !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Maniakowska

    Barbara Maniakowska

    Na pewno spróbuję!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Wojtaszek

    Wanda Wojtaszek

    Też bym tak zrobiła. Nie używam żadnych sztucznych ulepszaczy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Olszewskaa

    Urszula Olszewskaa

    No no, to kiedy można przyjść w gości

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kossowska

    Elzbieta Kossowska

    Wszystko dobre tylko jak pieczarki to po co jeszcze esencja grzybowa. Kest to dobre danie. Uwielbiam kasze gryczana. Sakiewki mozna zwiazac nitka albo zblanszowanym porem pokrojonym w cienkie paseczki w zdluz . Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Paciorkowska

    Ewa Paciorkowska

    Czym te sakiewki zawiązać?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Rosinska

    Anna Rosinska

    Na pewno pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szota

    Joanna Szota

    dobry pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Koniarski

    Zbigniew Koniarski

    Do gryczanej pasuje tylko naturalny sos z pieczonej wołowiny z suszonymi borowikami.Pomarzyć można.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ferdynand Wirkus

    Ferdynand Wirkus

    Waszczykowskiemu ta potrawa napewno nie będzie smakowała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Świercz

    Anna Świercz

    No to bardzo dobre i pyszne jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Świsłowska

    Kazimiera Świsłowska

    Jaka pyszna potrawa, gratuluje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Klyszejko

    Tadeusz Klyszejko

    mniam mniamniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Leszczyński

    Jan Leszczyński

    Pycha ,brzuszek rośnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Budzyńska

    Maria Budzyńska

    Bożenko, chyba z moim kuzynem ( Dankiem) prowadzicie wsoólną kuchnię. O łasuchy. Pozdrawiam Ciebię i Danka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Dziewiecka

    Teresa Dziewiecka

    nie dałoby się kurierem gotowca??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Szczepanska

    Gabriela Szczepanska

    Marta ty to wszystko robisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lenik

    Marek Lenik

    Boguś i. Gosia mają jednakowe gusta,tylko nie wiem czy mnie się coś z tego dostanie,,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Buczkowska

    Wiesława Buczkowska

    Nie lubie kaszy gryczanej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Magdalena Przylasko

    Maria Magdalena Przylasko

    Czekam na zaproszenie na te pyszne sakiewki. Żartuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej