Ciasto francuskie z kaszą gryczaną - sakiewki | Przepisy.pl pixel

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

784 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

541 osób wydrukowało

Pobierz pdf

830 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

10 sztuk

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Odcedź i dodaj posiekaną natkę oraz oscypek starty na tarce o grubych oczkach.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Ciasto francuskie rozłóż na blacie i wytnij z niego koła za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż łyżkę przygotowanej kaszy i zawiń formując sakiewki.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Przygotowane sakiewki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj każdą rozkłóconym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 15 minut.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Pieczarki pokrój w plastry i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Wlej 200 ml ciepłej wody, dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr i dobrze wymieszaj. Sos gotuj 3 minuty. Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Gotowe sakiewki podawaj z pieczarkowym sosem.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Posmarowane jajkiem sakiewki posyp kminkiem, a po upieczeniu będą wyglądać i smakować jeszcze ciekawiej.

53

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 09.12.2021

    Zrobilam te sakiewki, kaszy trzeba dac o polowe mniej niz w przepisie i kupuc 2 arkusze ciasta francukiego. Sakiewki sa przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leokadia Litwinowicz

    Leokadia Litwinowicz , 13.01.2016

    Łyżkę kaszy gryczanej na krążek ze szklanki to trzeba mieć umiejętności by to zlepić .... właśnie robię.... Płat ciasta francuskiego na 300 g kaszy to też jakaś fantazja. Przepis opracował chyba ten kto tego osobiście nie robił

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julian Kalinski

    Julian Kalinski , 08.01.2016

    Zaproś na degustację...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dietetyk Proporcja - zdrowe przepisy, porady, ciekawostki

    Dietetyk Proporcja - zdrowe przepisy, porady, ciekawostki , 08.01.2016

    Bardzo fajna propozycja ;) jednak warto pokusić się o zrobienia samodzielnie ciasta z jakiejś mąki pełnoziarnistej. Będzie wtedy o wiele zdrowiej! Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Hirsz

    Barbara Hirsz , 07.01.2016

    pyszne mogą być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Szubzda

    Andrzej Szubzda , 07.01.2016

    Wpraszam się na nie....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Oro

    Daniel Oro , 07.01.2016

    Ciasto samo się sklei.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Lange

    Renata Lange , 07.01.2016

    wyglada pysznie,ummmmmmmmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Myszka

    Joanna Myszka , 07.01.2016

    pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Krawczyk

    Krystyna Krawczyk , 07.01.2016

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Klimkowska

    Ewa Klimkowska , 07.01.2016

    Kiedy degustacja ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzak Wiesław Marian

    Jerzak Wiesław Marian , 07.01.2016

    Zapraszasz mnie to przyjade spróbować i przy tym też gorące nóżki wieczorową porą !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Maniakowska

    Barbara Maniakowska , 07.01.2016

    Na pewno spróbuję!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Wojtaszek

    Wanda Wojtaszek , 07.01.2016

    Też bym tak zrobiła. Nie używam żadnych sztucznych ulepszaczy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Olszewskaa

    Urszula Olszewskaa , 07.01.2016

    No no, to kiedy można przyjść w gości

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kossowska

    Elzbieta Kossowska , 07.01.2016

    Wszystko dobre tylko jak pieczarki to po co jeszcze esencja grzybowa. Kest to dobre danie. Uwielbiam kasze gryczana. Sakiewki mozna zwiazac nitka albo zblanszowanym porem pokrojonym w cienkie paseczki w zdluz . Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Paciorkowska

    Ewa Paciorkowska , 07.01.2016

    Czym te sakiewki zawiązać?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Rosinska

    Anna Rosinska , 07.01.2016

    Na pewno pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szota

    Joanna Szota , 07.01.2016

    dobry pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Koniarski

    Zbigniew Koniarski , 07.01.2016

    Do gryczanej pasuje tylko naturalny sos z pieczonej wołowiny z suszonymi borowikami.Pomarzyć można.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ferdynand Wirkus

    Ferdynand Wirkus , 07.01.2016

    Waszczykowskiemu ta potrawa napewno nie będzie smakowała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Świercz

    Anna Świercz , 07.01.2016

    No to bardzo dobre i pyszne jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Świsłowska

    Kazimiera Świsłowska , 07.01.2016

    Jaka pyszna potrawa, gratuluje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Klyszejko

    Tadeusz Klyszejko , 07.01.2016

    mniam mniamniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Leszczyński

    Jan Leszczyński , 07.01.2016

    Pycha ,brzuszek rośnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Budzyńska

    Maria Budzyńska , 07.01.2016

    Bożenko, chyba z moim kuzynem ( Dankiem) prowadzicie wsoólną kuchnię. O łasuchy. Pozdrawiam Ciebię i Danka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Dziewiecka

    Teresa Dziewiecka , 07.01.2016

    nie dałoby się kurierem gotowca??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Szczepanska

    Gabriela Szczepanska , 07.01.2016

    Marta ty to wszystko robisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lenik

    Marek Lenik , 07.01.2016

    Boguś i. Gosia mają jednakowe gusta,tylko nie wiem czy mnie się coś z tego dostanie,,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Buczkowska

    Wiesława Buczkowska , 07.01.2016

    Nie lubie kaszy gryczanej

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowymChrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Odcedź i dodaj posiekaną natkę oraz oscypek starty na tarce o grubych oczkach.