Sajgonki z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sajgonki z kaszą gryczaną

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

20 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew i pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw, studzimy. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekaną kapustę. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników wraz z kiełkami fasoli mung i rozkruszoną kostką grzybową, doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym.

Krok 2

Papier ryżowy moczymy przez 1-2 sekundy w wodzie (można go smarować wodą przy pomocy pędzelka, ale poręczniej jest nalać wodę do miski i zanurzać na chwilę arkusze papieru), nakładamy farsz, zwijamy sajgonki i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sajgonki z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sajgonki z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sajgonki z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sajgonki z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sajgonki z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sajgonki z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sajgonki z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sajgonki z kaszą gryczaną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej