Czy można mrozić kaszankę?
Kaszanka to znakomity wyrób, który doskonale sprawdzi się na stół lub grilla. Co zrobić z większą ilością wiejskiej kaszanki, żeby zachowała świeżość? Sprawdźcie, czy można mrozić kaszankę, a jeśli tak, to w jaki sposób.
Czy można mrozić kaszankę?
Zastanawiacie się, czy kaszankę ze sklepu można zamrozić? Tę podrobową wędlinę z wieprzowiny i kaszy przechowuje się w lodówce przez kilka dni, ale nadmiar można mrozić. Proces mrożenia znacząco przedłuża trwałość kaszanki bez straty jej jakości. Kaszanka doskonale znosi przechowywanie w ujemnych temperaturach nawet przez kilka miesięcy, ale wymaga to spełnienia kilku podstawowych warunków, bo to od nich będzie zależała jakość rozmrożonego produktu.
Przyjmuje się, że kaszanka może być przechowywana w zamrażalniku nawet 4 miesiące, a rozmrożona z powodzeniem nadaje się do smażenia razem z cebulką oraz do serwowania na ciepło i do pieczenia na grillu.
Mrożenie kaszanki – jak to poprawnie robić?
Kaszankę możecie mrozić w specjalnych woreczkach do zamrażania żywności lub w plastikowych pojemnikach odpornych na niskie temperatury. W jednym i w drugim przypadku jakość kaszanki pozostanie taka sama, ale w trakcie zamrażania jej w woreczku istnieje ryzyko przygniecenia wędliny innymi produktami i zdeformowania. W procesie mrożenia w pojemniku nie ma natomiast takiej obawy, bo kaszanka na pewno zachowa swój pierwotny kształt.
Czy można mrozić kaszankę w plasterkach, czy tylko w całości? Najlepiej mrozić ją we flaku. Jeśli jest już pokrojona w plastry, też da się ją zamrozić, ale trzeba to robić bardzo ostrożnie, żeby poszczególne plasterki się nie skleiły i nie rozpadły.
Komentarze (0)