Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami
NOWY PRZEPIS
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
320 gramów
1 łyżka
1 sztuka
300 gramów
400 gramów
wegański sos serowy:
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
70 gramów
2 łyżki
4 łyżki
2 sztuki
0.25 łyżeczki
chrupiąca posypka:
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj kostkę bulionową.
Krok 2
Do bulionu wrzuć ziemniaki, marchewki i orzechy nerkowca. Gotuj przez 15 minut. Odcedź i zachowaj 150 ml wody z gotowania.
Krok 3
Umieść warzywa i orzechy w blenderze wysokoobrotowym razem z pozostałymi składnikami sosu i wodą z gotowania. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 4
W międzyczasie umieść wszystkie składniki posypki w robocie kuchennym. Miksuj do momentu połączenia się składników, chleb ma mieć wielkość okruchów. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Zmniejsz ogień do małego, dodaj cebulę i roślinne klopsiki. Smaż przez 5 minut. Wymieszaj ciepły ryż z ryżem brokułowym.
Krok 6
Dodaj 2/3 sosu serowego i całość podgrzej. Dopraw solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przelej powstałą masę serowo-brokułową, przykryj roślinne klopsiki posypką z chleba.
Krok 7
Ustaw grill w piekarniku na wysoką temperaturę i grilluj, aż wierzch zapiekanki stanie się złotobrązowy. Podawaj zapiekankę warzywną z dodatkiem reszty sosu serowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej