Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami
NOWY PRZEPIS
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
320 gramów
1 łyżka
1 sztuka
300 gramów
400 gramów
wegański sos serowy:
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
70 gramów
2 łyżki
4 łyżki
2 sztuki
0.25 łyżeczki
chrupiąca posypka:
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj kostkę bulionową.
Krok 2
Do bulionu wrzuć ziemniaki, marchewki i orzechy nerkowca. Gotuj przez 15 minut. Odcedź i zachowaj 150 ml wody z gotowania.
Krok 3
Umieść warzywa i orzechy w blenderze wysokoobrotowym razem z pozostałymi składnikami sosu i wodą z gotowania. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 4
W międzyczasie umieść wszystkie składniki posypki w robocie kuchennym. Miksuj do momentu połączenia się składników, chleb ma mieć wielkość okruchów. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Zmniejsz ogień do małego, dodaj cebulę i roślinne klopsiki. Smaż przez 5 minut. Wymieszaj ciepły ryż z ryżem brokułowym.
Krok 6
Dodaj 2/3 sosu serowego i całość podgrzej. Dopraw solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przelej powstałą masę serowo-brokułową, przykryj roślinne klopsiki posypką z chleba.
Krok 7
Ustaw grill w piekarniku na wysoką temperaturę i grilluj, aż wierzch zapiekanki stanie się złotobrązowy. Podawaj zapiekankę warzywną z dodatkiem reszty sosu serowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej