Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

320 gramów

1 łyżka

1 sztuka

300 gramów

400 gramów

wegański sos serowy:

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

70 gramów

2 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

0.25 łyżeczki

chrupiąca posypka:

2 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj kostkę bulionową.

Krok 2

Do bulionu wrzuć ziemniaki, marchewki i orzechy nerkowca. Gotuj przez 15 minut. Odcedź i zachowaj 150 ml wody z gotowania.

Krok 3

Umieść warzywa i orzechy w blenderze wysokoobrotowym razem z pozostałymi składnikami sosu i wodą z gotowania. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 4

W międzyczasie umieść wszystkie składniki posypki w robocie kuchennym. Miksuj do momentu połączenia się składników, chleb ma mieć wielkość okruchów. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Zmniejsz ogień do małego, dodaj cebulę i roślinne klopsiki. Smaż przez 5 minut. Wymieszaj ciepły ryż z ryżem brokułowym.

Krok 6

Dodaj 2/3 sosu serowego i całość podgrzej. Dopraw solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przelej powstałą masę serowo-brokułową, przykryj roślinne klopsiki posypką z chleba.

Krok 7

Ustaw grill w piekarniku na wysoką temperaturę i grilluj, aż wierzch zapiekanki stanie się złotobrązowy. Podawaj zapiekankę warzywną z dodatkiem reszty sosu serowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikamiSerowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami

Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj kostkę bulionową.