Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

1 łyżka

1 sztuka

300 gramów

400 gramów

wegański sos serowy:

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

70 gramów

2 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

0.25 łyżeczki

chrupiąca posypka:

2 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj kostkę bulionową.

Krok 2

Do bulionu wrzuć ziemniaki, marchewki i orzechy nerkowca. Gotuj przez 15 minut. Odcedź i zachowaj 150 ml wody z gotowania.

Krok 3

Umieść warzywa i orzechy w blenderze wysokoobrotowym razem z pozostałymi składnikami sosu i wodą z gotowania. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 4

W międzyczasie umieść wszystkie składniki posypki w robocie kuchennym. Miksuj do momentu połączenia się składników, chleb ma mieć wielkość okruchów. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Zmniejsz ogień do małego, dodaj cebulę i roślinne klopsiki. Smaż przez 5 minut. Wymieszaj ciepły ryż z ryżem brokułowym.

Krok 6

Dodaj 2/3 sosu serowego i całość podgrzej. Dopraw solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przelej powstałą masę serowo-brokułową, przykryj roślinne klopsiki posypką z chleba.

Krok 7

Ustaw grill w piekarniku na wysoką temperaturę i grilluj, aż wierzch zapiekanki stanie się złotobrązowy. Podawaj zapiekankę warzywną z dodatkiem reszty sosu serowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zalewajka na żeberku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikamiSerowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami

Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj kostkę bulionową.