Krokiety z kawałkami roślinnego a'la kurczaka
NOWY PRZEPIS
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
nadzienie:
160 gramów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
2 sztuki
70 mililitrów
10 mililitrów
sos beszamelowy:
1 litr
80 mililitrów
120 gramów
30 mililitrów
ciasto:
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drobno posiekaj kawałki roślinnego a'la kurczaka i odłóż na bok.
Krok 2
Aby zrobić nadzienie, na oleju podsmaż cebulę, marchewkę, pora i czosnek na złoty kolor.
Krok 3
Dodaj kawałki roślinnego a'la kurczaka i całość podsmaż.
Krok 4
Następnie dodaj bulion warzywny, gotuj na wolnym ogniu.
Krok 5
Przygotuj sos beszamelowy – w osobnym rondlu zrób zasmażkę w tradycyjny sposób, podgrzewając oliwę z oliwek i dodając mąkę. Gotuj przez kilka minut. Dodaj trochę napoju migdałowego i cały sos sojowy, zagotuj i mieszaj, aż beszamel uzyska odpowiednią konsystencję. Jeśli jest za gęsty, dodaj trochę więcej napoju migdałowego i podgrzewając, kontynuuj mieszanie, aby go rozrzedzić.
Krok 6
Przygotowane nadzienie dodaj do sosu beszamelowego i dobrze wymieszaj.
Krok 7
Zmocz ręce i z powstałej masy uformuj krokiety. Zwilż je odrobiną wody i dokładnie obtocz we wcześniej zmieszanej mące kukurydzianej (polencie) i bułce tartej.
Krok 8
Smaż krokiety na złoty kolor i od razu podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej