Krokiety z kawałkami roślinnego a'la kurczaka
NOWY PRZEPIS
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
nadzienie:
160 gramów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
2 sztuki
70 mililitrów
10 mililitrów
sos beszamelowy:
1 litr
80 mililitrów
120 gramów
30 mililitrów
ciasto:
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drobno posiekaj kawałki roślinnego a'la kurczaka i odłóż na bok.
Krok 2
Aby zrobić nadzienie, na oleju podsmaż cebulę, marchewkę, pora i czosnek na złoty kolor.
Krok 3
Dodaj kawałki roślinnego a'la kurczaka i całość podsmaż.
Krok 4
Następnie dodaj bulion warzywny, gotuj na wolnym ogniu.
Krok 5
Przygotuj sos beszamelowy – w osobnym rondlu zrób zasmażkę w tradycyjny sposób, podgrzewając oliwę z oliwek i dodając mąkę. Gotuj przez kilka minut. Dodaj trochę napoju migdałowego i cały sos sojowy, zagotuj i mieszaj, aż beszamel uzyska odpowiednią konsystencję. Jeśli jest za gęsty, dodaj trochę więcej napoju migdałowego i podgrzewając, kontynuuj mieszanie, aby go rozrzedzić.
Krok 6
Przygotowane nadzienie dodaj do sosu beszamelowego i dobrze wymieszaj.
Krok 7
Zmocz ręce i z powstałej masy uformuj krokiety. Zwilż je odrobiną wody i dokładnie obtocz we wcześniej zmieszanej mące kukurydzianej (polencie) i bułce tartej.
Krok 8
Smaż krokiety na złoty kolor i od razu podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej