Cukinia duszona do obiadu - z czosnkiem i cebulą | Przepisy.pl pixel

Cukinia duszona

na ostro

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

heart
100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

309 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzany olej wsyp imbir, posiekany czosnek, dymkę oraz curry. Smaż 10 sekund.

Cukinia duszona - Krok 1

Krok 2

Cukinie drobno pokrój i dodaj do smażonych produktów.

Cukinia duszona - Krok 2

Krok 3

Dolej bulion przygotowany z kostki Knorr i wody, przypraw solą, cukrem i sosem sojowym. Wymieszaj, przykryj. Duś około 3 minut. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Cukinia duszona - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klasyczna zupa cebulowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia duszonaCukinia duszona

Cukinia do obiadu duszona zajmuje jedynie kilkanaście minut przygotowania. Co potem? Aromat świeżych warzyw i przypraw potrzebnych do cukinii duszonej – np. cebuli dymki, czosnku, curry czy imbiru – wypełnia nie tylko kuchnię, ale i cały dom! Wypróbuj prosty przepis na duszoną cukinię do obiadu, przywodzącą na myśl kuchnię indyjską.

Dla kogo?

Cukinię duszoną polecamy oczywiście smakoszom gustującym w duszonych potrawach, doprawionych wyrazistymi przyprawami. Spodoba się także osobom lubiącym cukinię i wykorzystującym ją w każdym możliwym przepisie. A więc, drodzy miłośnicy cukinii – od tej pory wasze ulubione warzywo może wam towarzyszyć jako przekąska w daniach obiadowych!

Na jaką okazję?

Podaj cukinię do obiadu duszoną z ryżem (najlepiej basmati lub jaśminowym) i z mięsem – kulinarna podróż do Azji gotowa! Czy dzięki cukinii duszonej z ryżem chcesz zabrać w nią ukochaną osobę podczas romantycznej kolacji? A może zaserwować duszoną cukinię do obiadu dla całej rodziny?

Czy wiesz, że?

Cukinia to warzywo, które przybyło do Polski z Włoch. Jego nazwa – zucchini – oznacza małą dynię. Chcesz zdobyć najświeższe i najsmaczniejsze okazy? Sezon na cukinie trwa od sierpnia aż do jesieni.

Dla urozmaicenia:

Cukinia do obiadu duszona nie musi koniecznie być podawana z dodatkami, które kojarzą się z kuchnią azjatycką. Potrawka z cukinii duszonej z czosnkiem będzie smakować tak samo dobrze z ryżem i z ziemniakami, chlebem czy twoim ulubionym rodzajem kaszy. Pasują do niej także różne rodzaje mięsa.