
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzany olej wsyp imbir, posiekany czosnek, dymkę oraz curry. Smaż 10 sekund.

Krok 2
Cukinie drobno pokrój i dodaj do smażonych produktów.

Krok 3
Dolej bulion przygotowany z kostki Knorr i wody, przypraw solą, cukrem i sosem sojowym. Wymieszaj, przykryj. Duś około 3 minut. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia duszona
Cukinia do obiadu duszona zajmuje jedynie kilkanaście minut przygotowania. Co potem? Aromat świeżych warzyw i przypraw potrzebnych do cukinii duszonej – np. cebuli dymki, czosnku, curry czy imbiru – wypełnia nie tylko kuchnię, ale i cały dom! Wypróbuj prosty przepis na duszoną cukinię do obiadu, przywodzącą na myśl kuchnię indyjską.
Dla kogo?
Cukinię duszoną polecamy oczywiście smakoszom gustującym w duszonych potrawach, doprawionych wyrazistymi przyprawami. Spodoba się także osobom lubiącym cukinię i wykorzystującym ją w każdym możliwym przepisie. A więc, drodzy miłośnicy cukinii – od tej pory wasze ulubione warzywo może wam towarzyszyć jako przekąska w daniach obiadowych!
Na jaką okazję?
Podaj cukinię do obiadu duszoną z ryżem (najlepiej basmati lub jaśminowym) i z mięsem – kulinarna podróż do Azji gotowa! Czy dzięki cukinii duszonej z ryżem chcesz zabrać w nią ukochaną osobę podczas romantycznej kolacji? A może zaserwować duszoną cukinię do obiadu dla całej rodziny?
Czy wiesz, że?
Cukinia to warzywo, które przybyło do Polski z Włoch. Jego nazwa – zucchini – oznacza małą dynię. Chcesz zdobyć najświeższe i najsmaczniejsze okazy? Sezon na cukinie trwa od sierpnia aż do jesieni.
Dla urozmaicenia:
Cukinia do obiadu duszona nie musi koniecznie być podawana z dodatkami, które kojarzą się z kuchnią azjatycką. Potrawka z cukinii duszonej z czosnkiem będzie smakować tak samo dobrze z ryżem i z ziemniakami, chlebem czy twoim ulubionym rodzajem kaszy. Pasują do niej także różne rodzaje mięsa.