
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzany olej wsyp imbir, posiekany czosnek, dymkę oraz curry. Smaż 10 sekund.

Krok 2
Cukinie drobno pokrój i dodaj do smażonych produktów.

Krok 3
Dolej bulion przygotowany z kostki Knorr i wody, przypraw solą, cukrem i sosem sojowym. Wymieszaj, przykryj. Duś około 3 minut. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia duszona
Cukinia do obiadu duszona zajmuje jedynie kilkanaście minut przygotowania. Co potem? Aromat świeżych warzyw i przypraw potrzebnych do cukinii duszonej – np. cebuli dymki, czosnku, curry czy imbiru – wypełnia nie tylko kuchnię, ale i cały dom! Wypróbuj prosty przepis na duszoną cukinię do obiadu, przywodzącą na myśl kuchnię indyjską.
Dla kogo?
Cukinię duszoną polecamy oczywiście smakoszom gustującym w duszonych potrawach, doprawionych wyrazistymi przyprawami. Spodoba się także osobom lubiącym cukinię i wykorzystującym ją w każdym możliwym przepisie. A więc, drodzy miłośnicy cukinii – od tej pory wasze ulubione warzywo może wam towarzyszyć jako przekąska w daniach obiadowych!
Na jaką okazję?
Podaj cukinię do obiadu duszoną z ryżem (najlepiej basmati lub jaśminowym) i z mięsem – kulinarna podróż do Azji gotowa! Czy dzięki cukinii duszonej z ryżem chcesz zabrać w nią ukochaną osobę podczas romantycznej kolacji? A może zaserwować duszoną cukinię do obiadu dla całej rodziny?
Czy wiesz, że?
Cukinia to warzywo, które przybyło do Polski z Włoch. Jego nazwa – zucchini – oznacza małą dynię. Chcesz zdobyć najświeższe i najsmaczniejsze okazy? Sezon na cukinie trwa od sierpnia aż do jesieni.
Dla urozmaicenia:
Cukinia do obiadu duszona nie musi koniecznie być podawana z dodatkami, które kojarzą się z kuchnią azjatycką. Potrawka z cukinii duszonej z czosnkiem będzie smakować tak samo dobrze z ryżem i z ziemniakami, chlebem czy twoim ulubionym rodzajem kaszy. Pasują do niej także różne rodzaje mięsa.