Cukinia duszona do obiadu - z czosnkiem i cebulą | Przepisy.pl pixel

Cukinia duszona

na ostro

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzany olej wsyp imbir, posiekany czosnek, dymkę oraz curry. Smaż 10 sekund.

Cukinia duszona - Krok 1

Krok 2

Cukinie drobno pokrój i dodaj do smażonych produktów.

Cukinia duszona - Krok 2

Krok 3

Dolej bulion przygotowany z kostki Knorr i wody, przypraw solą, cukrem i sosem sojowym. Wymieszaj, przykryj. Duś około 3 minut. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Cukinia duszona - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia duszona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia duszonaCukinia duszona

Cukinia do obiadu duszona zajmuje jedynie kilkanaście minut przygotowania. Co potem? Aromat świeżych warzyw i przypraw potrzebnych do cukinii duszonej – np. cebuli dymki, czosnku, curry czy imbiru – wypełnia nie tylko kuchnię, ale i cały dom! Wypróbuj prosty przepis na duszoną cukinię do obiadu, przywodzącą na myśl kuchnię indyjską.

Dla kogo?

Cukinię duszoną polecamy oczywiście smakoszom gustującym w duszonych potrawach, doprawionych wyrazistymi przyprawami. Spodoba się także osobom lubiącym cukinię i wykorzystującym ją w każdym możliwym przepisie. A więc, drodzy miłośnicy cukinii – od tej pory wasze ulubione warzywo może wam towarzyszyć jako przekąska w daniach obiadowych!

Na jaką okazję?

Podaj cukinię do obiadu duszoną z ryżem (najlepiej basmati lub jaśminowym) i z mięsem – kulinarna podróż do Azji gotowa! Czy dzięki cukinii duszonej z ryżem chcesz zabrać w nią ukochaną osobę podczas romantycznej kolacji? A może zaserwować duszoną cukinię do obiadu dla całej rodziny?

Czy wiesz, że?

Cukinia to warzywo, które przybyło do Polski z Włoch. Jego nazwa – zucchini – oznacza małą dynię. Chcesz zdobyć najświeższe i najsmaczniejsze okazy? Sezon na cukinie trwa od sierpnia aż do jesieni.

Dla urozmaicenia:

Cukinia do obiadu duszona nie musi koniecznie być podawana z dodatkami, które kojarzą się z kuchnią azjatycką. Potrawka z cukinii duszonej z czosnkiem będzie smakować tak samo dobrze z ryżem i z ziemniakami, chlebem czy twoim ulubionym rodzajem kaszy. Pasują do niej także różne rodzaje mięsa.