Żeberka wolno pieczone w piekarniku: przepis | Przepisy.pl pixel

Żeberka pieczone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

187

heart
524 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1485 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2925 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

0.5 pęczka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

600 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka podziel na 4 porcje, umyj i osusz. W miseczce dokładnie wymieszaj musztardę, majeranek oraz łyżkę oliwy. Następnie natrzyj marynatą żeberka i odstaw do lodówki na 30 minut.

Żeberka pieczone - Krok 1

Krok 2

Żeberka przełóż do woreczka do pieczenia. Zepnij spinką i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 1 godzinę.

Żeberka pieczone - Krok 2

Krok 3

Oczyszczoną włoszczyznę pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na brązowy kolor w rondlu.

Żeberka pieczone - Krok 3

Krok 4

Warzywa zalej 600 ml wody i gotuj na wolnym ogniu 45 minut.

Żeberka pieczone - Krok 4

Krok 5

Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr . Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 1 minutę. Upieczone żeberka podawaj z sosem.

Żeberka pieczone - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Polski Stradivarius Skrzypce z 16,000 wypalonych zapałek - Unikat

    Polski Stradivarius Skrzypce z 16,000 wypalonych zapałek - Unikat , 18.04.2016

    (y)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka pieczoneŻeberka pieczone

Aromatyczne żeberka marynowane w musztardowo-ziołowym sosie podawane z włoszczyzną to propozycja dla miłośników wyrazistych i mięsnych dań. Pieczone mięso ma głęboki, pikantny smak, który łagodzą stanowiące element sosu warzywa – marchewka, pietruszka oraz seler. Jako dodatek do potrawy możesz zaserwować pieczone ziemniaki, kaszę lub ryż. Do żeberek świetnie pasuje też czerwona kapusta. Możesz ją przyrządzić na ciepło, zasmażaną z jabłkiem lub cebulą albo podać na zimno z tymi samymi dodatkami, dołączając do niej jednocześnie czerwoną fasolę. Musztardowy kremowy sos będzie bardzo dobrze współgrał z kiszonymi warzywami, więc to na nich możesz oprzeć bazę surówki. Mięso warto połączyć z przysmażoną cebulką, szczypiorkiem lub w okresie letnim świeżym posiekanym koperkiem. Chcesz przyrządzić smaczny, uroczysty obiad w gronie rodziny albo po prostu szukasz nowego sposobu na podanie popularnych żeberek podczas grilla? Przygotuj je według naszego przepisu, a na pewno ich smak oraz aromat Cię nie zawiedzie!