Żeberka pieczone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka pieczone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

164

442 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1312 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2594 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

0.5 pęczka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

600 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka podziel na 4 porcje, umyj i osusz. W miseczce dokładnie wymieszaj musztardę, majeranek oraz łyżkę oliwy. Następnie natrzyj marynatą żeberka i odstaw do lodówki na 30 minut.

Żeberka pieczone - Krok 1

Krok 2

Żeberka przełóż do woreczka do pieczenia. Zepnij spinką i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 1 godzinę.

Żeberka pieczone - Krok 2

Krok 3

Oczyszczoną włoszczyznę pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na brązowy kolor w rondlu.

Żeberka pieczone - Krok 3

Krok 4

Warzywa zalej 600 ml wody i gotuj na wolnym ogniu 45 minut.

Żeberka pieczone - Krok 4

Krok 5

Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr . Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 1 minutę. Upieczone żeberka podawaj z sosem.

Żeberka pieczone - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Polski Stradivarius Skrzypce z 16,000 wypalonych zapałek - Unikat

    Polski Stradivarius Skrzypce z 16,000 wypalonych zapałek - Unikat , 18.04.2016

    (y)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka pieczone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka pieczoneŻeberka pieczone

Aromatyczne żeberka marynowane w musztardowo-ziołowym sosie podawane z włoszczyzną to propozycja dla miłośników wyrazistych i mięsnych dań. Pieczone mięso ma głęboki, pikantny smak, który łagodzą stanowiące element sosu warzywa – marchewka, pietruszka oraz seler. Jako dodatek do potrawy możesz zaserwować pieczone ziemniaki, kaszę lub ryż. Do żeberek świetnie pasuje też czerwona kapusta. Możesz ją przyrządzić na ciepło, zasmażaną z jabłkiem lub cebulą albo podać na zimno z tymi samymi dodatkami, dołączając do niej jednocześnie czerwoną fasolę. Musztardowy kremowy sos będzie bardzo dobrze współgrał z kiszonymi warzywami, więc to na nich możesz oprzeć bazę surówki. Mięso warto połączyć z przysmażoną cebulką, szczypiorkiem lub w okresie letnim świeżym posiekanym koperkiem. Chcesz przyrządzić smaczny, uroczysty obiad w gronie rodziny albo po prostu szukasz nowego sposobu na podanie popularnych żeberek podczas grilla? Przygotuj je według naszego przepisu, a na pewno ich smak oraz aromat Cię nie zawiedzie!